29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3834
EURO34.9963
ALTIN2325.6

Çocuklarda Alerji İle Astımı Birbirine Karıştırmayın

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Çocuklarda Alerji İle Astımı Birbirine Karıştırmayın
Abone ol
Her astım alerji olmadığı gibi her alerji de astım değildir. Yani “astım başlangıcı” diye bir tanı yoktur. Ancak astım; hafif, orta veya ağır şiddette olabilir. Astım, çocukluk çağındaki hastaların %80`inde hafif şiddette görülür ancak erken dönemde önlem alınmadığı takdirde ilerleyebilir.
Her astım alerji olmadığı gibi her alerji de astım değildir. Yani “astım başlangıcı” diye bir tanı yoktur. Ancak astım; hafif, orta veya ağır şiddette olabilir. Astım, çocukluk çağındaki hastaların %80`inde hafif şiddette görülür ancak erken dönemde önlem alınmadığı takdirde ilerleyebilir.


Memorial Diyarbakır Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Hakan Onur, çocuklarda alerjik bronşiyal astım hakkında bilgi verdi.


Astımın en önemli nedeni: Genetik ve çevresel faktörler
Astım bazı genetik ve olumsuz çevresel faktörlerin bir araya gelmesiyle oluşur. Olumsuz çevresel faktörler arasında en başta alerjenler gelir. Ayrıca hava kirliliği, hayvan kürkleri, soğuk hava, sigara dumanı ve kapalı alanlar astım gelişimine zemin hazırlayan diğer faktörler arasındadır. Çocukların hava yolları normalden daha hassas olduğu için belirtilen durumlar çocuklarda ki astımı tetikleyebilir. Astım belirtileri çocuklarda farklılık göstereceği gibi hafif, orta, ağır olmak üzere kendini hissettirebilir. İlerlemiş astım vakalarında çocuğun yaşamı tehdit altında olabileceğinden vakit kaybetmeden tedaviye başlanarak şikayetler kontrol altına alınmalıdır. Astımdan tamamen kurtulmayı sağlayacak bir tedavi bulunmamaktadır. Ancak astım; doğru tanı, düzenli takip ve iyi bir tedavi ile kontrol altına alınabilir.


Sigara dumanına maruz kalma astıma yol açabilir
Annenin gebelik sırasında sigara kullanması çocukta birçok hastalığa neden olmakta ve astım riskini de artırmaktadır. Bu nedenle gebelik dönemi de dahil olmak üzere çocuğun hiçbir şekilde sigara dumanına maruz kalmamasına özen göstermelidir. 

Astım kendini nefes darlığı ile gösterir
Astımın belirtileri hastaların büyük çoğunluğunda 5 yaşın altında ortaya çıkar. Aslında bu yaş grubundaki çocuklarda hışıltı (vizing) ve nefes darlığının astımdan mı yoksa farklı bir nedenden mi kaynaklandığı genellikle anlaşılamaz. Ancak hışıltı astımın belirtisi olabileceğinden, çocukta görülebilecek bazı şikayetlere karşı dikkatli olunmalıdır.
Çocuğunuz;

* Eğer hışıltı veya nefes darlığı sık tekrarlıyorsa,

*
Hışıltı ile birlikte yüzünde, bacaklarında ve kollarında pütürlü ve çok kaşıntılı deri döküntüleri (egzama) halen var veya geçmiyorsa,

*
Özellikle anne, baba, kardeş gibi birinci derece akrabalarda astım veya alerjik nezle varsa,

*
Kan tahlilleri veya cilt testleri ile saptanmış olan bir alerjik eğilim varsa, hemen uzman doktorunuza danışınız.

Genel olarak geçici özellik gösteren şikayetler çocukluk çağının geçici hışıltısıdır. Astım hastalarının bir kısmında bulgular yaşla birlikte gerileme gösterir ve hastaların bir bölümünde kaybolabilir. Ancak belirtiler azalsa veya kaybolsa bile çocukların önemli bir kısmında ileri yaşlarda astım bulguları ortaya çıkabilir.

Alerji testi ve düzenli takip gerekli
Çocuklarda ilk 3 yaş içinde en önemli alerjenler besinlerdir. Çocuklarda alerjik reaksiyon oluşturan bazı besinler, astıma da neden olabilir. Bunlar çocuğun yaşı ilerledikçe daha çok ön plana çıkacağından, ilk 3 yaş içinde uzman doktora danışarak alerji testleri yaptırılmalı ve çocuk düzenli takip altında olmalıdır. Alerjiye yol açan besinler arasında; süt, yumurta, yer fıstığı, fındık, ceviz, balık, kabuklu deniz ürünleri, buğday ve soya olarak gösterilmektedir.



  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar