160x600
03 Temmuz, 2025, Perşembe
DOLAR38.7786
EURO43.8944
ALTIN4143.5
Yusuf Cinkara Otomotiv

Osmaniye İl Sağlık Müdürlüğü'nden Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hakkında Uyarı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Osmaniye İl Sağlık Müdürlüğü'nden Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hakkında Uyarı
Abone ol
Osmaniye İl Sağlık Müdürlüğü, kene ısırmasıyla bulaşan ve ölümcül olabilen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hakkında vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu. Korunma yolları, belirtiler ve yapılması gerekenler haberimizde.

Osmaniye İl Sağlık Müdürlüğü, yaz aylarında artış gösteren ve ölümcül sonuçlara yol açabilen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) ile ilgili vatandaşları uyardı.

Yapılan açıklamada, hastalığın özellikle kene tutunması veya keneyle temas sonucu bulaşabildiği ve hayati risk taşıdığı vurgulandı.

Yetkililer, virüsün hasta kişilerin kanı, vücut sıvıları veya enfekte hayvanlarla doğrudan temas yoluyla da bulaşabileceğini belirtti.

KKKA için etkili bir tedavi yöntemi bulunmadığından, korunma önlemlerinin hayati öneme sahip olduğu ifade edildi.

Kene tutunması sonrası hastalığın belirtilerinin genellikle 1 ila 3 gün içinde ortaya çıktığı, bu sürenin en fazla 9 güne kadar uzayabileceği bildirildi.

Kene temasından sonraki 10 gün içinde yüksek ateş, halsizlik, kas ve baş ağrısı, iştahsızlık, bulantı, kusma veya ishal gibi belirtilerin görülmesi halinde vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiği vurgulandı.

Kenenin vücuttan çıkarılmasının zamanlamasının bulaşma riski açısından kritik önemde olduğu belirtildi.

Kenenin vücutta ne kadar uzun süre kaldığı, bulaşma riskini artırıyor. Bu nedenle çıplak elle dokunmadan; cımbız, eldiven, bez veya naylon poşet gibi uygun malzemelerle çıkarılması gerekiyor.

Kişi kendi kendine keneyi çıkaramıyorsa, en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalı.

Ayrıca, tarla, bağ, bahçe ve piknik alanları gibi riskli bölgelere gidilirken uzun kollu gömlek, uzun pantolon gibi vücudu örten kıyafetlerin tercih edilmesi, kıyafetlerin açık renkli olması ve pantolon paçalarının çorap içine sokulması önerildi.

Bu alanlardan döndükten sonra ise saçlı deri, kulak arkası, koltuk altı, kasık ve diz arkası dahil tüm vücudun kene açısından kontrol edilmesi gerektiği bildirildi.

Açıklamada ayrıca, hayvanların genellikle hastalık belirtisi göstermese de taşıyıcı olabileceği ifade edildi.

Özellikle riskli bölgelerde, hayvanların kanı, idrarı veya diğer vücut sıvıları ile çıplak elle temas edilmemesi gerektiği hatırlatıldı.

Osmaniye İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, özellikle yaz aylarında kırsal alanlara çıkan vatandaşların KKKA konusunda bilinçli olması gerektiğini belirterek, hastalığın önlenmesinde bireysel korunma önlemlerinin büyük rol oynadığını vurguladı.

Örgü İpliği
Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Şuhut Orman İşletme Şefliği ekipleri yangın bölgesindeÖnceki Haber

Şuhut Orman İşletme Şefliği ekipleri yan...

Yangınlara karşı ormanı demir kapı ile kapattılarSonraki Haber

Yangınlara karşı ormanı demir kapı ile k...

Haber Yorum Üstü

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar