27 Nisan, 2024, Cumartesi
DOLAR32.4504
EURO34.829
ALTIN2438.6

"Yusuf Cinkara Otomotiv" Sahibi Yusuf Cinkara İle Röportaj - Yusuf Cinkara

"Yusuf Cinkara Otomotiv" Sahibi Yusuf Cinkara İle Röportaj - Yusuf Cinkara

Bu hafta son günlerde piyasası bir hayli canlı olan otomotiv sektörü ile ilgili Osmaniye’nin tanınmış ve köklü otomotiv sektörlerinden “Yusuf Cinkara Otomotiv”in sahibi Yusuf Cinkara ile bir söyleşi yaptık. 
 
Ülkemizin otomotiv endüstrisi, şirketler, satış ve pazarlama gibi konularının masaya yatırıldığı röportajımızı sizinle paylaşmak istiyoruz. 

Yusuf Cinkara hakkında bilgi verebilir misiniz? Yusuf Cinkara Kimdir?

27 Mayıs 1972 tarihinde Kahramanmaraş'ın Andırın ilçesinde dünyaya geldim. Evliyim ve dört çocuk babasıyım. Uzun yıllardır Osmaniye’de otomotiv sektöründe çalışıyorum.

Hem Osmaniye’ye hem de tüm Türkiye’ye hizmet veriyorum.  Şu anda Osmaniye Galericiler Sitesi’nde çalışmaktayım. 

Otomotiv sektöründe ne kadar süredir çalışıyorsunuz? Otomotiv sektörü sizce nasıl bir yer?

22 yıldır otomotiv sektöründe çalışıyorum, dünyaya birçok kez gelsem bile çalışmayı tercih edeceğim sektör bu sektör olur. Osmaniye’nin köklü sektörlerinden birisi olmak kolay olmadı.

Bizim sektörde özellikle güven ve karşılıklı ilişkiler çok önemlidir. Biz bunu müşterilerimize çok iyi yansıttık ve o güveni sağladık. O güvenle bu kente katma değer sağlamaktan dolayı çok mutluyum. 

Sektörü, otomobilleri ve işimi çok seviyorum, her gün işime büyük bir tutkuyla gidip çalışıyorum. Benim bu sektörde çalışmak isteyenlere tavsiyem işlerini tutkuyla yapsınlar para kazanmak hiçbir zaman ilk planda olmasın. Bu sektörde bir kere güven kaybederseniz bir daha kendinizi toparlayamazsınız. O güven sağlandıktan sonra başarı kendiliğinden gelecektir. 

Otomotiv sektörü çok zevkli, çok popüler, herkesin gözünde olan, ülkelerin ve dünyanın ekonomisine önemli bir katkı yapan bir sektör. En ilgi çeken, en dikkat çekici ve insanların en çok tercih ettiği ürünleri sunan ve birçok markanın rekabet ettiği değerli ve özel bir dünya. 

Bu özel dünyanın içinde olmaktan dolayı da çok mutluyum. Dünya çapında ve ülkemizde çeşitli markalarla otomobil üretimi giderek artıyor. Bu konuda ne düşünüyorsunuz? 

21. yy rekabetin, kalitenin ve müşteri beklentilerinin çok yüksek olduğu bir çağdayız. Bunun bilincinde çalışıyoruz. Bunun bilincinde olmazsanız bu sektörde mesafe kat etmeniz gerçekten çok zor. 

Taşıt üretiminde ve satışında nelere dikkat edilmeli? Firmalara bu konuda ne tavsiyelerde bulunmak istersiniz? 

Taşıt üretiminde hatanın minimizasyonu ve hatta hatasız olması esastır, bunun yolu iyi mühendislikten yani iyi bir çalışma grubu ve en iyi üretim-arge-test ekipmanlarını kullanmaktan geçer, bu şekilde kalitesi yüksek ve sıfır hata ya da buna yakın araç üretilebilirsiniz.

Ayrıca müşteri ihtiyaçlarını iyi anlamak, analiz etmek ve pazara hakim olmak tasarım aşamasında hangi araca mühendislik yapacağınızın ve üretim aşamasında hangi araçtan kaç adet üreteceğinizin fikrini size önceden verebilir, ayrıca iyi bir üretim ve malzeme planlamasıyla da miktar/kalite ve ihtiyaca uygun çok üst düzey bir üretim tesisi oluşturabilir. Satış yaparken aracın fiyat / performans oranı önemlidir.

Günümüzde bu analizleri yapan büyük markalar ekonomiye yön veren, trend oluşturan ve insanların hayranlığını kazanan ürünler sunarlar. 

Motorlu taşıtların vergileri hakkında ne düşünüyorsunuz? Vergi miktarı uygun mu sizce?

Sanırım bu konu özellikle binek araç yani otomobil olarak adlandırdığımız araçları satın alan ya da satın almayı düşünen tüm müşterilerin en büyük sorunu. Ülkemizde taşıt vergilerinin yüksek olması sıkça tartışılan bir konu ama devletimizin bu konuda gerekli düzenlemeleri yapacağına inanıyorum. 

Otomotiv sektöründe çalışan personel hangi kriterlere uymalı, nelere dikkat etmelidirler?

Otomotiv sektöründeki markaların oluşturduğu şirketler birçok departmanın birleşmesinden ve birçok disiplinli insan gücünün bir araya gelmesinden oluşur.

Bir aracın arkasında onu tasarlayan ve üreten mühendisler ve işçiler, ona destek veren birçok yan departman (satın alma, malzeme ve üretim planlama, lojistik, insan kaynakları, bilgi işlem vb…), onu pazarlayan, satan ve servis hizmeti veren büyük bir organizasyon (distribütör ve bayi ağı) bulunmaktadır.

Bu hizmetlerin en kaliteli seviyede olması için tabi ki de eğitim esastır, tüm branşlarda iyi mezuniyete sahip, mesleki donanımları yüksek, zeka ve karakter yapısı iyi olan insanların otomotiv sektöründe çalışması büyük bir başarı ve sinerji yaratmaktadır.

Sizce bizim ülkemiz otomotiv sektöründe hangi ülkeleri örnek alıyor?

Otomotiv sektöründe Almanya ve Uzak Doğu ülkeleri liderler arasında, Türkiye'de birçok ülkenin markalarının üretim tesisi ve neredeyse tüm markaların satış pazarlama ve servis ağı bulunuyor.

Uzun yıllar boyunca Türkiye'ye Almanya, Amerika ve Uzak Doğu firmaları otomotiv sektörüne yön verdi.

Otomotiv sektöründe satış ve pazarlama süreçlerinde hangi adımlar takip edilmeli, ne tür noktalar üzerinde durulmalıdır?

Bazı kritik değerlendirmeler vardır: Ürünün detaylarına hakim olmak, müşterinin beklentilerini iyi bir şekilde anlamak, ürünü müşterinin beklentilerine göre sunmak ve pazarın ayrıntılı analizini yapmak. 

Bu adımlar takip edildiği takdirde, hangi markaya ait olursanız olun, ürününüzü etkili bir şekilde pazarlar ve sunarsınız, müşterinizin ilgisini ve beğenisini kazanırsınız, zamanla da sektörde lider konuma gelir ve hangi segmentte faaliyet gösterirseniz, o alanda kökleşirsiniz.

Peki, otomotiv servislerinin Türkiye'deki performansını nasıl değerlendiriyorsunuz? Servislerin daha da iyileştirilmesi için hangi adımlar atılmalıdır?

Türkiye, uzun yıllar boyunca gerçekleştirdiği araç üretimi ve satışıyla servis kalitesini ve teknik destek kapasitesini önemli ölçüde artırdı. Tüm markalar burada satış bayiliklerini kurdular.  

Aynı zamanda etkili bir servis ağı oluştu ve bu ağ sürekli gelişti. Bugün, satış sonrası müşteri memnuniyeti önemli bir satış unsuru haline gelmiştir.

Ayrıca yoğun rekabet ortamı, birçok alanda özel servislerin kurulmasına olanak sağladı, müşteri aracını nereye götürüp bakım/onarım hizmeti almak isterse alabiliyor, ek olarak yol yardım ve mobil servis hizmetleri de mevcut…

İster binek ister ticari araçlar olsun, bugün Edirne'den Kars'a kadar her yerde servis hizmeti alabiliyorsunuz, bu durum çok memnuniyet verici…

Peki son dönem otomotiv sektöründe neler yaşanıyor. İkinci el piyasada son durum nedir? 

Otomotiv piyasası gerçekten çok canlandı. Arz talep dengesine bağlı olarak fiyatlarda bir yükselme oldu. Artan fiyatlara rağmen satışlarımız gerçekten iyiydi.

Bu birazda otomobilin vatandaşlarımız tarafından yatırım aracı olarak görülmesinden kaynaklanıyor.

Son yıllarda bakarsanız altın ve dövizden otomobilin sahibine daha çok kazandırdığını görüyorsunuz. Tabi böyle bir canlılık olduğunda piyasada haliyle fırsatçılar da çıkabiliyor.

Bu kişiler özellikle bizim gibi köklü ve kurumsal işletmelere zarar veriyor. Konuyla ilgili devletimiz de bu fırsatçılara göz açtırmadı, açtırmıyor.

Denetimlerin sıklıkla devam edip fırsatçılara göz açtırılmaması gerektiğini düşünüyorum. 

Bu arada Osmaniye’nin bu köklü otomotiv sektörü nerede? İletişim bilgilerini alabilir miyiz? 

Tabiki. Osmaniye Galericiler Sitesi Toprakkale Yolu 1. Blok D:5, Osmaniye Merkez, 80000 Merkez/Osmaniye adresimiz. Telefon numaramız 0 (328) 812 39 69.

Otomobil sahibi olmak isteyen herkesi iş yerimize çayımızı, içmeye bekliyoruz. Teşekkür ederim. 

Son olarak www.medyagazete.com okuyucularına iletmek istediğiniz bir mesaj var mı?

Tüm okuyucularımıza, bu röportajı okudukları için minnettarlık, sevgi ve saygılarımı iletiyorum.

Ayrıca size, bana bu fırsatı sunduğunuz için çok teşekkür ederim.

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar