
Yaz mevsiminde tüp bebek tedavisi gören çiftlerin dikkat etmesi gerekenleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ebru Öztürk Öksüz sıraladı. Sıcak havalarda hijyen, su tüketimi ve güneş hassasiyetine dair önemli öneriler…
Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ebru Öztürk Öksüz, yaz aylarında tüp bebek tedavisine devam eden hastaların, tedavi sürecinin başarı oranını olumsuz etkilememesi adına bazı konulara özellikle dikkat etmeleri gerektiğini vurguladı.
Öksüz, ortak kullanılan havuzlar gibi hijyenik olmayan ortamlarda enfeksiyon riskinin artabileceğini belirterek, “Embriyo transferi ya da yumurta toplama süreci hijyen koşullarından doğrudan etkilenebilir.
Bu nedenle temizliğinden emin olmadığınız yerlerde yüzmekten kaçının. Aynı şekilde sağlığından şüphe duyduğunuz yiyecek ve içecekleri de tüketmeyin,” dedi.
Yaz aylarında sıcak havaların sıvı kaybını artırabileceğini ifade eden Op. Dr. Öksüz, günlük yeterli su tüketiminin önemine dikkat çekti. “Günde en az 2–2,5 litre su içilmeli. Kahve ve çay tüketimi ise sınırlandırılmalı. Bu, hem genel sağlığı hem de tedavi sürecini olumlu etkiler,” şeklinde konuştu.
Tedavi sürecinin aksamaması adına tatil dönemlerinde planlamaların dikkatle yapılması gerektiğini hatırlatan Öksüz, ilaç takibinin düzenli bir şekilde sürdürülmesinin önemine değindi: “Tatil döneminde düzensizlikler yaşanabilir.
Ancak ilaç saatlerini atlamamak ve tedavi protokolünü aksatmamak çok önemli.”
Yüzme sonrası ıslak mayo veya bikiniyle uzun süre kalınmasının enfeksiyon riskini artırabileceğini belirten Öksüz, şu önerilerde bulundu: “Deniz veya havuz sonrası mutlaka duş alın, ıslak kıyafetlerinizi değiştirin ve mümkünse gölgede dinlenin.”
Tüp bebek tedavisi süresince kullanılan bazı hormonların ciltte güneş hassasiyetine yol açabileceğini hatırlatan Öksüz, özellikle 11.00–16.00 saatleri arasında doğrudan güneşe maruz kalmaktan kaçınılmasını ve mutlaka yüksek koruma faktörlü güneş kremi kullanılmasını tavsiye etti.

Yorum Yazın