160x600
03 Temmuz, 2025, Perşembe
DOLAR38.7786
EURO43.8944
ALTIN4143.5
Yusuf Cinkara Otomotiv

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Yaz Aylarında Tehlike Saçıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Yaz Aylarında Tehlike Saçıyor
Abone ol
Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) yaz aylarında artış gösteriyor. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu, hastalığın bulaş yolları, korunma yöntemleri ve risk grupları hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Yaz aylarının en tehlikeli zoonotik hastalıklarından biri olan Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hakkında uyarılarda bulunan Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu, hastalığın bulaş yolları ve korunma yöntemlerine dair önemli bilgiler verdi.

KKKA’nın, Bunyaviridae ailesine bağlı Nairovirüs grubuna ait bir virüs nedeniyle oluştuğunu belirten Dr. Mamçu, hastalığın yüksek ateş, halsizlik, kas ağrısı, baş ağrısı, kusma, ishal gibi belirtilerle ortaya çıktığını söyledi. Ağır vakalarda iç kanama, bilinç kaybı ve ölüm görülebiliyor.

Virüsün temel olarak yabani hayvanlar ve kenelerde bulunduğunu belirten Dr. Mamçu, “Keneler, virüsü tavşan, kemirici, sığır ve koyun gibi hayvanlara bulaştırabilir. Ancak bu hayvanlar hastalığı geçirmez; insanlar etkilenir,” dedi. Ayrıca, virüs taşıyan hayvanların kan ve dokularıyla temas yoluyla da hastalık insana geçebiliyor.

Kenelerin yoğun olduğu bölgelerde çalışanlar başta olmak üzere, çiftçiler, kasaplar, veterinerler, sağlık çalışanları, avcılar ve piknikçiler risk grubunda yer alıyor. Hayvanlardan doğrudan ısırık ya da tırmalamayla bulaş ise mümkün değil.

Dr. Mamçu, kene ısırığı sonrası 1-3 gün, kan veya doku teması sonrası ise 3-13 gün içinde belirtilerin başladığını ifade etti. Hastalığın ölüm oranı yaklaşık %10 civarında. Şu an için hastalığa özel bir ilaç veya aşı bulunmasa da, aşı geliştirme çalışmaları sürüyor.

 “Kene, cımbızla deriye en yakın yerden, yavaş ve sola döndürülerek çıkarılmalı,” diyen Dr. Mamçu, keneyi patlatmak, sigara basmak, kolonya veya gaz yağı dökmek gibi yanlış uygulamaların virüsün vücuda geçişini kolaylaştırabileceği uyarısında bulundu.

Dr. Mamçu, tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanlarında dikkatli olunması, açık renkli kıyafetler giyilmesi ve pantolon paçalarının çorap içine sokulması gerektiğini vurguladı. Riskli bölgelerden döndükten sonra, vücut ve elbiseler diz arkası, koltuk altı, kulak arkası, ense, saç dipleri ve kasıklar dahil olmak üzere detaylıca kontrol edilmeli.

Örgü İpliği
Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Serdal Adalı, David Jurasekle buluştuÖnceki Haber

Serdal Adalı, David Jurasekle buluştu

Zabıta personeline çözüm odaklı eğitimSonraki Haber

Zabıta personeline çözüm odaklı eğitim

Haber Yorum Üstü

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar