24 Nisan, 2024, Çarşamba
DOLAR32.5565
EURO34.8321
ALTIN2430.2

498 kişide “Talasemi” belirlendi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
498 kişide “Talasemi” belirlendi
Abone ol
Osmaniye İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Alper Latif Boz, özellikle bölgemizde görülen Talasemi hastalığı ile ilgili uyarılarda bulundu.
Osmaniye İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Alper Latif Boz, özellikle bölgemizde görülen Talasemi hastalığı ile ilgili uyarılarda bulundu.


İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Alper Latif Boz, Osmaniye’de 2013 yılında evlilik öncesi 5913 kişinin hemoglobinopatiler yönünden taramasının yapıldığını belirterek, bunlardan 498 kişide taşıyıcılığın tespit edildiğini söyledi.


İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Boz olayla ilgili yaptığı açıklamada;

“Ülkemizde, talasemi ve orak hücre anemisi başta olmak üzere, kalıtsal kan hastalıkları önemli bir halk sağlığı sorunudur. Özellikle Çukurova, Akdeniz kıyı şeridi, Ege ve Marmara bölgelerinde talasemi taşıyıcılığı çok sık görülmektedir. Türkiye’de beta-talasemi taşıyıcı sıklığı %2,1 olup, yaklaşık 1.300.000 taşıyıcı ve 4000 civarında hasta vardır. Ayrıca her yıl taşıyıcı sıklığına göre 300-400 hasta çocuğun dünyaya gelmesi beklenmekte, aileler ve toplum maddi ve manevi zarara uğramaktadır.


Hemoglobinopatilerin önlenmesinde en önemli adım, evlilik öncesi çiftlerin taşıyıcılık testinden geçmesi ve her ikisi de taşıyıcı olan çiftlerin belirlenerek çocuk sahibi olmadan önce, genetik danışmanlıktan yararlanmalarıdır. Bunun için de programın yürütüldüğü İlimizde Halk Sağlığı Müdürlüğüne bağlı Birinci Basamak Sağlık Kuruluşu olan Aile Sağlığı Merkezlerinde, İl Hıfzıssıhha Kurul Kararı alınarak evlilik öncesi talasemi testi yapılmaktadır. Evlenecek çiftlere evlilik öncesi hemoglobinopatiler yönünden tarama, eğitim ve genetik rehberlik hizmetleri verilmektedir. Hastalığın tedavisinin ne kadar güç ve pahalı, aile ve çocuk için ne kadar sıkıntılı olduğu düşünülürse, hastalığı önlemenin önemi daha kolay anlaşılmaktadır. İlimizde 2013 yılında 5913 kişi evlilik öncesi hemoglobinopatiler yönünden taranmış ve bunlardan 498 kişinin taşıyıcılığı tespit edilmiştir.”dedi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar