TÜİK verilerine göre, Tarım Girdi Fiyat Endeksi (Tarım-GFE) Mayıs 2025’te bir önceki yılın aynı ayına göre %31,80 oranında artış gösterdi. Tarımsal yatırım ve kullanılan girdilerdeki yükseliş dikkat çekti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Tarım Girdi Fiyat Endeksi’ne (Tarım-GFE, 2020=100) ilişkin 2025 yılı Mayıs ayı verilerini yayımladı.
Açıklamaya göre, Tarım-GFE bir önceki aya göre %2,15 artarken, Aralık 2024’e göre %14,99, 2024 yılı Mayıs ayına göre ise %31,80 oranında yükseldi.
On iki aylık ortalamalara göre artış oranı ise %33,11 olarak gerçekleşti.
Ana endeks grupları itibarıyla değerlendirildiğinde, tarımda kullanılan mal ve hizmetler endeksi Mayıs ayında bir önceki aya göre %1,74 artış gösterdi.
Aynı dönemde, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetler endeksindeki artış oranı ise %4,59 oldu.
Yıllık bazda ise tarımda kullanılan mal ve hizmetler endeksinde %31,08, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetlerde ise %36,12’lik bir artış kaydedildi.
Bu veriler, tarım sektöründe üretici maliyetlerinin önemli ölçüde yükselmeye devam ettiğini ortaya koyuyor.
Girdi maliyetlerindeki bu artış, hem küçük hem de büyük ölçekli tarım üreticilerini etkilemeye devam ediyor.
Özellikle tarımsal yatırım kalemlerindeki yüksek artış oranları, uzun vadeli üretim planlamalarını zorlaştırabilirken, üretici fiyatları ve nihai tüketiciye yansıyacak etkiler önümüzdeki aylarda daha belirgin hale gelebilir.
Yorum Yazın