DEİK Türkiye-Güney Sudan İş Konseyi Başkanı Serdar Yıldızgörer, MTSO Başkanlığına adaylığını açıkladı.
DEİK Türkiye-Güney Sudan İş Konseyi Başkanı ve Dicle Group Genel Müdürü Serdar Yıldızgörer, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanlığına adaylığını açıkladı.
Yıldızgörer, Mersin ekonomisinin üretim, yatırım, ihracat ve uluslararası ticaret kapasitesinin artırılması gerektiğini belirterek, “Mersin sadece ticaret kapısı değil, üssü olmalı” dedi.
DEİK Türkiye-Güney Sudan İş Konseyi Başkanı ve Dicle Group Genel Müdürü Serdar Yıldızgörer, MTSO Başkanlığı için adaylığını kamuoyuna duyurdu.
Uluslararası ticaret, ihracat ve iş dünyası örgütlerindeki deneyimine dikkat çeken Yıldızgörer, Mersin’in ekonomik potansiyelini daha yüksek katma değere dönüştürmeyi hedeflediklerini açıkladı.
Yıldızgörer’in programında liman, serbest bölge, organize sanayi bölgeleri, tarım, sanayi ve lojistik sektörlerinin birbirinden bağımsız değil, aynı ekonomik zincirin parçaları olarak değerlendirilmesi öne çıkıyor.
Programın temel hedefleri arasında Mersin’e yeni yatırımlar kazandırılması, katma değerli üretimin artırılması, ihracatçı firma sayısının genişletilmesi ve Mersinli şirketlerin yeni dış pazarlara ulaşmasının sağlanması bulunuyor.
Mersin’in sahip olduğu ekonomik altyapının önemli bir potansiyel oluşturduğunu belirten Yıldızgörer, kentin limanı, serbest bölgesi, organize sanayi bölgeleri, tarımsal üretimi ve lojistik imkanlarıyla Türkiye ekonomisinde önemli bir konuma sahip olduğunu ifade etti.
2025 verilerine göre Mersin’in 8,4 milyar dolarlık ihracatla Türkiye’nin en fazla ihracat yapan yedinci ili olduğunu belirten Yıldızgörer, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin İlk 1000 İhracatçı Araştırması’nda Mersin merkezli 22 firmanın yer aldığını ve bu şirketlerin toplam ihracatının 1 milyar 636 milyon dolara ulaştığını söyledi.
Yıldızgörer, İstanbul Sanayi Odası’nın 500 Büyük Sanayi Kuruluşu araştırmasında da Mersin bağlantılı 21 sanayi kuruluşunun yer aldığını belirterek, bu şirketlerin toplam üretimden satışlarının 434,5 milyar liraya ulaştığına dikkat çekti.
Bu göstergelerin Mersin’in ekonomik kapasitesini ortaya koyduğunu ifade eden Yıldızgörer, kentin yalnızca malların giriş ve çıkış yaptığı bir ticaret kapısı olarak kalmaması gerektiğini vurguladı.
Yıldızgörer, “Limandan geçen ticaretin daha büyük bir bölümü Mersin’de üretilen, işlenen, markalaşan ve Mersinli şirketler tarafından dünya pazarlarına sunulan bir ekonomik değere dönüşmeli.
Kentin ticari kimliğini taşıyıcılıktan üretime, üretimden markalaşmaya, markalaşmadan küresel karar merkezine taşımamız gerekiyor.
Mersin sadece ticaret kapısı değil, üssü olmalı” ifadelerini kullandı.
MTSO’nun kentin ekonomik hedeflerinin gerçekleştirilmesinde daha aktif bir rol üstlenmesi gerektiğini belirten Yıldızgörer, odanın yalnızca üyelerin günlük sorunlarına çözüm arayan bir meslek kuruluşu olmaması gerektiğini söyledi.
MTSO’nun Mersin’in ekonomik hedeflerini ortaya koyan, sorunları tespit eden ve çözüm önerileri geliştiren bir yapı olması gerektiğini kaydeden Yıldızgörer, kentteki sorunların önemli bir bölümünün yalnızca yerel düzeyde çözülemeyeceğini ifade etti.
Yıldızgörer, Ankara ile ilişkilerin güçlü ve sürekli tutulması gerektiğini belirterek, “Mersin ile Ankara arasında köprü olacağız.
Ancak burada önemli olan sadece Ankara’ya gitmek, talepleri anlatmak değildir. Önemli olan Mersin’in ihtiyacını doğru ortaya koymak, doğru kurumlarla doğru iletişimi kurmak ve sonuç alıncaya kadar sürecin takipçisi olmaktır” dedi.
Mersin’in sanayi altyapısından ulaşımına, lojistik imkanlarından yatırım ortamına, ihracattan istihdama kadar birçok başlığın takipçisi olacaklarını belirten Yıldızgörer, kentte yeni yatırım alanlarının oluşturulmasının önemine dikkat çekti.
Uluslararası ticaretin de programlarının önemli başlıklarından biri olduğunu ifade eden Yıldızgörer, Mersin’in mevcut uluslararası bağlantılarının daha etkin kullanılması gerektiğini söyledi.
Mersin’in yalnızca ihracat yapan bir şehir değil, uluslararası yatırımcıların tercih ettiği, üretim ve markalaşma kapasitesi yüksek bir merkez haline gelmesi gerektiğini belirten Yıldızgörer, Mersinli firmaların yeni pazarlara ulaşması ve uluslararası iş bağlantılarının artırılması için çalışmalar yapacaklarını kaydetti.
MTSO yönetiminde farklı sektörlerin görüşlerinin karar süreçlerine daha fazla dahil edilmesini hedeflediklerini belirten Yıldızgörer, sanayici, tüccar, ihracatçı, üretici, lojistik sektörü ve girişimcilerin beklentilerinin dikkate alınacağını söyledi.
Yıldızgörer, sorunların yalnızca tespit edilmesiyle yetinmeyeceklerini, çözüm için ilgili kurumlarla temas kuracaklarını ve yürütülen çalışmaların sonuçlarını üyelerle paylaşacaklarını ifade etti.
Mersin ekonomisinin liman, serbest bölge, sanayi bölgeleri, tarım, lojistik, ticaret ve ihracat unsurlarının birlikte değerlendirilmesi gerektiğini belirten Yıldızgörer, sektörlerin birbirini tamamlayan bir yapı içerisinde geliştirilmesini hedeflediklerini söyledi.
MTSO Başkanlığı görevini bir makamdan ziyade Mersin’e karşı üstlenilecek bir sorumluluk olarak gördüğünü belirten Yıldızgörer, yönetim anlayışlarının temelinde ortak akıl, istişare, katılım ve iş birliğinin bulunacağını söyledi.
Yıldızgörer, “Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nı birkaç kişinin karar verdiği bir yapıdan çıkarıp, kentin tüm ekonomik dinamiklerinin söz sahibi olduğu katılımcı bir anlayışla yöneteceğiz.
Sanayicimizin, tüccarımızın, ihracatçımızın, üreticimizin, lojistik sektörümüzün, girişimcimizin ve tüm ekonomik paydaşlarımızın görüşlerini karar süreçlerinin merkezine taşıyacağız” diye konuştu.
MTSO’nun yalnızca sorunların dile getirildiği bir kurum olmaması gerektiğini ifade eden Yıldızgörer, odanın çözüm üreten, sektörler arasında köprü kuran ve Mersin’in ekonomik geleceğine yön veren etkin bir yapıya dönüştürülmesini hedeflediklerini belirtti.
Dicle Gıda ve Tarım Ürünleri’nin yöneticiliğini yapan Serdar Yıldızgörer, şirketin farklı kıtalardaki pazarlara gerçekleştirdiği ihracat faaliyetlerinde görev aldı. Dicle Gıda, geçmiş dönemlerde İSO İkinci 500 listesinde yer alırken, TİM sıralamasında Türkiye 81’inciliği ve sektör üçüncülüğüne kadar yükseldi.
Şirket, TİM tarafından 2026 yılında açıklanan 2025 yılı İlk 1000 İhracatçı Araştırması’nda Türkiye genelinde 916’ncı, sektöründe ise 73’üncü sırada yer aldı.
Yıldızgörer halen DEİK Türkiye-Güney Sudan İş Konseyi Başkanlığı, DEİK Türkiye-Sudan İş Konseyi Başkan Yardımcılığı, DEİK Türkiye-Irak İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyeliği, AHBİB Yönetim Kurulu Üyeliği ve Türkiye Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Üyeliği görevlerini yürütüyor.
Geçmişte DEİK Türkiye-Sudan İş Konseyi Başkanlığı yapan Yıldızgörer, 2018-2023 yılları arasında MÜSİAD Mersin Şube Başkanlığı görevinde bulundu.
İki dönem MTSO Meclis Üyeliği yapan Yıldızgörer, MTSO’nun 36 No’lu Yurt Dışı Muhtelif Ticaret Meslek Grubu’nda da Mersin iş dünyasını temsil etti.
Yıldızgörer, MTSO Başkanlığı adaylığıyla ilgili açıklamasında hedeflerinin daha fazla üretim, yatırım, ihracat ve istihdam sağlayan, dünya ile ekonomik bağlarını güçlendiren bir Mersin’e katkı sunmak olduğunu belirterek, “Daha çok dinleyen, daha çok çalışan, daha fazla iş birliği yapan ve Mersin’in sorunlarının çözümü için sorumluluk alan bir MTSO anlayışı için yola çıkıyoruz” dedi.
Yorum Yazın