
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Ahmet İnanır, omuz ağrıları hakkında bilinmesi gereken önemli detayları paylaştı.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Ahmet İnanır, omuz ağrıları hakkında bilinmesi gereken önemli detayları paylaştı.
Omuz eklemi, vücudumuzun en hareketli eklemi olup, çalışma hayatında, spor faaliyetlerinde ve gündelik işlerde büyük avantaj sağlarken, travmaya da oldukça açıktır. Doç. Dr. İnanır, omuz ağrılarına neden olan faktörleri ve bu ağrıların tedavi yöntemlerini açıkladı.
Kas Ağrıları: Omuz ağrısının en yaygın nedenlerinden biri çeşitli kas problemleridir.
Fibromiyalji Sendromu ve Miyofasiyal Ağrı Sendromu gibi kas ağrıları, omuz bölgesinde ağrıya yol açabilmektedir.
Kas ve Sinir Sıkışması: Boyun fıtıkları (C4-7), Brakial pleksus nöropatileri, Torasik Outlet Sendromu ve Refleks Sempatik Distrofi omuz ağrısına sebep olabilmektedir.
İmpingement sendromu ise humerus başı ile korokoakromial ark arasında supraspinatus kas tendonu, biseps tendon ve subakromial bursanın sıkışması ve inflamasyonu sonucu oluşabilmektedir.
Ayrıca, akromioklavikuler eklem patolojileri, osteofitler, bursit, proksimal humerus kırığı, kifoz, skolyoz ve akromionun yapısal değişiklikleri de sıkışmaya neden olabilir.
Labrum (Kapsül) Yırtıkları: Labrum yırtıkları omuz instabilitesine yol açabilir. Bu yırtıklar genellikle akut travmalar sonucu meydana gelir ve omuz çıkıkları sırasında ortaya çıkar.
Zamanla çıkıkların tekrarlaması, labrum ve eklem yüzeylerinde daha fazla hasara neden olabilir.
Travmaya bağlı olmayan omuz instabilitesi de tendon, bağ ve kasların gevşekliği sonucu gelişebilir.
Kas Yırtıkları: Rotator cuff adı verilen kas grubunun bir üyesi olan supraspinatus kası başta olmak üzere kas yırtıkları, omuz ağrısına ve hareket kısıtlılığına yol açabilir.
Biseps kas tendinitleri ve kalsifik tendinitler de ağrıya neden olan diğer faktörlerdendir.
Donuk Omuz: Donuk omuz sendromu (adesiv kapsülit), omuz eklem kapsülü ile eklem sinovyasının inflamasyonu sonucu gelişir.
Bu durum, başlangıçta omuz ağrısı ile başlar ve omuz hareket kabiliyetinin kısıtlanmasına kadar ilerler. Çarpma, düşme gibi travmalar sonucunda omuzun uzun süre sabit tutulması bu hastalığı tetikleyebilir.
Omuz kireçlenmesi, diyabet, kalp hastalığı ve akciğer hastalıkları da donuk omuz gelişmesine zemin hazırlayabilir.
Omuz Eklemi Patolojileri: Glenohumeral osteoartrit (kireçlenme), osteokondral lezyonlar, akromioklavikuler eklem osteoartriti, avasküler nekroz, romatoid artrit, Polimiyaljia romatika, Psodogut, Gut hastalıkları ve Skapulotorasik eklem patolojileri omuz ağrısına yol açabilen diğer hastalık veya bozukluklar arasında yer alır.
Doç. Dr. Ahmet İnanır, omuz ağrısı yaşayan bireylerin, uzman bir hekimden destek alarak doğru tanı ve tedavi yöntemleri ile bu ağrılardan kurtulabileceğini vurguladı.

Yorum Yazın