02 Mayıs, 2024, Perşembe
DOLAR32.2246
EURO34.6591
ALTIN2409.9

Muşta kadınlar çiftçilikle aile ekonomisine katkı sağlıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Muşta kadınlar çiftçilikle aile ekonomisine katkı sağlıyor
Abone ol
MUŞ’TA, ÇİFTÇİLİKLE UĞRAŞAN EV KADINLARI, BİR YANDAN EV İŞLERİNE ZAMAN AYIRIRKEN, BİR YANDAN DA AİLE BÜTÇELERİNE KATKI SAĞLAMAK İÇİN TARLALARDA TÜTÜN TOPLAYARAK GEÇİMLERİNİ SAĞLIYOR.

Muş’ta çiftçilikle uğraşan ev hanımları, bir yandan ev işlerine zaman ayırırken, bir yandan da aile bütçelerine katkı sağlamak için tarlalarda tütün toplayarak geçimlerini sağlıyor.


Muş’ta kadınlar, tütün hasadı sayesinde aile ekonomisine katkı sağlıyor. Tütün üretim merkezlerinden Muş’ta, yöre sakinlerinin tütün kırım ayı olarak da adlandırdığı ağustos ayı itibarıyla hasada başlandı. Günün ilk ışıklarıyla tarlanın yolunu tutan kadınlar, topladıkları tütünleri çeşitli işlemlerden geçirerek satışa hazır hale getiriyor. Çocuklarının eğitim giderleri başta olmak üzere diğer ihtiyaçlarının karşılanması noktasında aile ekonomisine destek olmak amacıyla yevmiye karşılığında tütün hasadı yapan kadınlar, yılın 8 ayını tarlalarda çalışarak geçiriyor.


Merkeze bağlı Harman köyüne çalışmaya gelen 5 çocuk annesi Leyla Taş, yaklaşık 30 yıldır tütün tarlasında çalışarak geçimini sağladığını söyledi. Tütün toplamanın zahmetli bir iş olduğunu belirten Taş, “Sabah erken saatte kalkıp ev işleri ve çocukların bakımını yaptıktan sonra gün boyu tarlada tütün kırma ve desteleme işlemi yapıyoruz. Mayıs ayında tütün ekimini yapıyoruz ve ağustos ayında hasada başlıyoruz. Doğuda kadın olmak gerçekten çok zor. Ev hanımıyım, mecbur eşime yardımcı oluyorum. Genelde bu işleri hep kadınlar yapıyor. Evde temizliğimizi yapıyoruz, çocuklarımıza yemek hazırlayıp çıkıyoruz. Erkekler pek anlamaz bu işten. Kadın eli yatkın olduğu için sürekli kadınlar tütün topluyor. Ekmek parası kazanmak ve aileme katkı sağlamak için yaklaşık 30 yıldır bu işi yapıyorum. Yılda 8 ay çalışıyoruz” dedi.


Üç çocuk annesi Semiha Bala da, ekmek parası için çalıştıklarını belirterek, "Eşlerimize yardımcı oluyoruz. Çocuklarımızın geleceği için de olsa mecbur çalışıyoruz. Başka mesleğimiz yok ve başka geçim kaynağımız yok. Gelip tütün tarlasında akşama kadar çalışarak geçimimizi sağlamak zorundayız” diye konuştu.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Çağrı merkezi çalışanlarına motivasyon etkinliğiÖnceki Haber

Çağrı merkezi çalışanlarına motivasyon e...

Kayserinin ihracatı ilk 7 ayda yüzde 17,6 arttıSonraki Haber

Kayserinin ihracatı ilk 7 ayda yüzde 17,...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar