
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye’nin cari işlemler hesabı Aralık ayında 4 milyar 650 milyon dolar açık verdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye’nin cari işlemler hesabı Aralık ayında 4 milyar 650 milyon dolar açık verdi.
Piyasa beklentileri açığın 4 milyar dolar seviyesinde olacağı yönündeydi.
Açıklanan veriler, uzman tahminlerinin üzerinde gerçekleşti.
Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise 2 milyar 466 milyon dolar fazla verdi.
Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı 6 milyar 243 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Bu durum, dış ticaret açığının cari hesaba olumsuz etkisini bir kez daha ortaya koydu.
Aralık ayında hizmetler dengesinden kaynaklanan net girişler 3 milyar 148 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.
Özellikle taşımacılık ve seyahat kalemleri, bu dengede önemli yer tutarak sırasıyla 1 milyar 459 milyon dolar ve 2 milyar 142 milyon dolar net gelir sağladı. Bu kalemler, hizmetler dengesine olumlu katkıda bulundu.
Buna karşın, birincil gelir dengesi kaleminde 1 milyar 668 milyon dolar net çıkış kaydedildi.
Bu çıkış, hizmetler dengesinden gelen pozitif etkinin cari açığı düşürme etkisini sınırlandırdı.
2024 yılı cari açığının finansmanında doğrudan yatırımlar, portföy yatırımları ve krediler önemli rol oynadı.
Aralık ayında net doğrudan yatırımlar 4,7 milyar dolar, net portföy yatırımları 11,7 milyar dolar ve krediler ise 26,2 milyar dolar olarak cari açığın finansmanına katkı sundu.
Öte yandan, net efektif ve mevduatlar 14 milyar dolar, ticari krediler ise 5,4 milyar dolar negatif yönlü etki yaptı.
TCMB’nin net rezerv artışı ise 0,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.
Aralık ayında doğrudan yatırımlar kaynaklı net girişler 1 milyar 138 milyon dolar olarak kaydedildi.
Yurt dışı yerleşiklerin Türkiye’ye yaptığı doğrudan yatırımlar 1 milyar 972 milyon dolar artarken, yurt içi yerleşiklerin yurt dışındaki doğrudan yatırımları 834 milyon dolar yükseldi.
Gayrimenkul yatırımlarında ise yurt içi yerleşikler, yurt dışında 234 milyon dolar değerinde gayrimenkul alırken, yurt dışı yerleşikler Türkiye’de 255 milyon dolar net gayrimenkul alımı gerçekleştirdi. Böylece, gayrimenkul yatırımları iki yönlü bir sermaye akışı oluşturdu.
Aralık ayında portföy yatırımlarında 1 milyar 479 milyon dolar tutarında net çıkış yaşandı.
Yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 77 milyon dolar net alış yaptığı, Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) piyasasında ise 342 milyon dolar net satış gerçekleştirdiği belirlendi.
Kredi kullanımları açısından, yurt dışından fon sağlayan bankalar, diğer sektörler ve Genel Hükümet sırasıyla 2 milyar 816 milyon dolar, 1 milyar 211 milyon dolar ve 315 milyon dolar net kullanım gerçekleştirdi.
Bu krediler, ülkedeki finansal hareketliliği destekledi.
Diğer yatırımlar altında, yurt dışı bankaların Türkiye’deki mevduatları yabancı para cinsinden 512 milyon dolar net artış gösterirken, Türk lirası cinsinden 268 milyon dolar net düşüş yaşandı.
Toplamda, bu kalemde 244 milyon dolar tutarında net artış gerçekleşti.
Resmi rezervler ise Aralık ayında 1 milyar 557 milyon dolar net azalış gösterdi. Rezervlerdeki bu düşüş, genel eğilimle paralellik göstererek dikkat çekti.

Yorum Yazın