Ankara’da İMEP 2 kapsamında düzenlenen İşgücü Piyasası Arz-Talep Toplantısı’nda nitelikli eleman ihtiyacı, mesleki eğitimin sektör ihtiyaçlarına göre geliştirilmesi ve istihdamın artırılmasına yönelik çözüm önerileri ele alındı.
Ankara’da İstihdam İçin Mesleki Eğitim Programı (İMEP 2) kapsamında düzenlenen “İşgücü Piyasası Arz-Talep Toplantısı”nda, sektörlerin nitelikli işgücü ihtiyacı, mesleki eğitimin geliştirilmesi ve istihdamın güçlendirilmesine yönelik çözüm önerileri değerlendirildi.
Avrupa Birliği desteğiyle Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) iş birliğinde yürütülen İstihdam İçin Mesleki Eğitim Programı (İMEP 2) kapsamında Ankara’da “İşgücü Piyasası Arz-Talep Toplantıları - Yol Haritası Birlikte Planlayalım Ortak İstişare Oturumu” gerçekleştirildi.
Expertise France ve uygulama ortağı EDUSER tarafından yürütülen program kapsamında düzenlenen toplantı, Ankara’da bir otelin toplantı salonunda yapıldı.
Toplantıya Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ANKESOB) Başkanı Hüseyin Ar, ANKESOB Genel Sekreteri, Eğitim, Ar-Ge ve Proje Müdürü Erdoğan Özen, bağlı meslek odalarının başkanları ve sektör temsilcileri katıldı.
Toplantıda Ankara işgücü piyasasındaki arz-talep dengesi, sektörlerin nitelikli eleman ihtiyacı ve istihdamın önündeki sorunlar ele alındı.
İŞKUR ve il düzeyinde gerçekleştirilen işgücü piyasası analizlerinden elde edilen veriler katılımcılarla paylaşılırken, saha araştırmaları ve anket sonuçları da değerlendirildi. Ankara genelinde sektörlerin ihtiyaç duyduğu meslekler ile işletmelerin nitelikli işgücüne erişimde yaşadığı sorunlar üzerinde duruldu.
Özellikle sanayi, imalat ve hizmet sektörlerinde yaşanan ara eleman ve nitelikli işgücü açığının giderilmesine yönelik görüş ve öneriler toplantının önemli gündem başlıkları arasında yer aldı.
ANKESOB Başkanı Hüseyin Ar, toplantıda yaptığı konuşmada esnaf ve sanatkarların en önemli sorunlarından birinin yetişmiş insan kaynağına ulaşmak olduğunu belirtti.
Mesleki eğitimin sektörlerin güncel ihtiyaçları doğrultusunda şekillendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Ar, işletmelerin ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücünün yetiştirilmesinin önemine vurgu yaptı.
Ar, “Esnaf ve sanatkarlarımızın sürdürülebilir şekilde üretmeye, hizmet vermeye ve istihdam oluşturmaya devam edebilmesi için nitelikli insan kaynağı büyük önem taşıyor.
Bugün birçok sektörümüzde iş var, istihdam imkanı var ancak ihtiyaç duyulan niteliklere sahip eleman bulmakta güçlük yaşanıyor” dedi.
Mesleki eğitimin işgücü piyasasının gerçek ihtiyaçlarıyla daha güçlü biçimde buluşturulması gerektiğini ifade eden Ar, gençlerin meslek sahibi olmasının yanı sıra işletmelerin ihtiyaç duyduğu nitelikli çalışanların yetiştirilmesine yönelik yapının güçlendirilmesi çağrısında bulundu.
Ar ayrıca kamu kurumları, meslek kuruluşları, eğitim kurumları ve sektör temsilcileri arasındaki iş birliğinin artırılması gerektiğini belirterek, sahadan gelen talep ve önerilerin hazırlanacak yol haritasına yansıtılmasının önemine işaret etti.
ANKESOB Genel Sekreteri, Eğitim, Ar-Ge ve Proje Müdürü Erdoğan Özen de mesleki eğitimin işgücü piyasasının değişen ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilmesi gerektiğini söyledi.
Nitelikli işgücünün yetiştirilmesinde eğitim kurumları ile sektör arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesinin önemine dikkat çeken Özen, işletmelerin ihtiyaçlarına yönelik uygulamalı eğitimlerin istihdama önemli katkı sağlayacağını ifade etti.
İMEP 2 Ankara Koordinatörü Aydın Türkoğlu ise toplantıda ortaya konulan veriler, sektör temsilcilerinin görüşleri ve saha tespitlerinin Ankara’nın mesleki eğitim ve istihdam politikalarına yönelik çalışmalara önemli katkı sunacağını belirtti.
Türkoğlu, elde edilen sonuçların işgücü piyasasında arz-talep uyumunun güçlendirilmesi, sektörlerin ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücünün yetiştirilmesi ve mesleki eğitimin sektör beklentileri doğrultusunda geliştirilmesi amacıyla hazırlanacak kısa ve orta vadeli eylem planlarına temel oluşturmasının öngörüldüğünü söyledi.
Toplantıda söz alan meslek odası başkanları ve sektör temsilcileri de kendi alanlarında yaşanan işgücü sorunlarını ve işletmelerin beklentilerini paylaştı.
Değerlendirmelerde, üretim ve hizmet sektörlerinin öncelikli ihtiyaç duyduğu alanlarda uygulamalı mesleki eğitimlerin yaygınlaştırılması gerektiği vurgulandı.
Teknik eğitimin yanı sıra takım çalışması, değişen çalışma koşullarına uyum ve iş hayatında ihtiyaç duyulan temel becerilerin de eğitim süreçlerinde güçlendirilmesi gerektiği belirtildi.
Toplantıda ayrıca esnaf ve sanatkar odaları, işletmeler ve mesleki eğitim alanında faaliyet gösteren kuruluşlar arasındaki iş birliğinin artırılması konusunda görüş birliğine varıldı.
Eğitimlerin sektörlerin gerçek ihtiyaçları doğrultusunda, uygulama ağırlıklı ve istihdam odaklı şekilde planlanmasının önemi vurgulandı.
Yorum Yazın