16 Haziran, 2024, Pazar
DOLAR32.7878
EURO35.1602
ALTIN2457.9
Yusuf Cinkara Otomotiv

Yks’de 9 Altın Kurala Dikkat!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yks’de 9 Altın Kurala Dikkat!
Abone ol
Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) girecek adaylar için son birkaç gün kaldı. Yani geri sayım başladı.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) girecek adaylar için son birkaç gün kaldı. Yani geri sayım başladı.

8 Haziran 2024 Cumartesi günü saat 10.15’te birinci oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT), 9 Haziran Pazar günü yine aynı saatte ikinci oturum Alan Yeterlilik Testi (AYT) ile aynı gün saat 15.45’te üçüncü oturum olan Yabancı Dil Testi (YDT) uygulanacak.

TYT’nin yerleştirme puanına etkisi %40 iken AYT ile YDT’nin %60 gibi önemli bir orana sahiptir.

Adaylar bu minvalde çalışarak sınav için gerekli çalışmalarını yavaş yavaş tamamlamaya çalışmaktadırlar. Ancak yapılan çalışmalarla birlikte adayların özellikle son günlerde ve sınav anında bazı stratejik noktalara dikkat etmelerinde yarar vardır.

Son Günlerde Nelere Dikkat Edilmeli?

Şunu unutmamak gerekir ki; YKS için önemli bir sürecin son virajına girildi. Bu son virajda havaların ısınmasıyla birlikte bazı adaylar erken rehavete kapılabilirler.

Kıymetli adaylar aman bu tehlikeli rehavete kendinizi kaptırmayın. Çünkü maratonunuzun son parkuruna geldiniz artık bu parkuru başarıyla tamamlamalısınız.

Son günlerde eksik konu çalışmalarınız varsa mutlaka tamamlamaya çalışmalısınız.

Özellikle konu tekrarları, bol bol soru çözümü, önceki yıllarda üniversite sınavında çıkan soruların çözümü için iyi bir fırsatınız var. Bu fırsatı en iyi biçimde değerlendirmelisiniz.

Hangi Periyotlarda Deneme Sınavları Çözülmeli?

Kıymetli adaylar, son günlerde hemen hemen her gün ÖSYM’nin biyolojik sınav saati olan 10.15’te birer deneme sınavı çözülmeli.

Çözülen deneme sınavlarının doğru ve yanlışları ciddiye alınmalı. İki ya da üç deneme sınavında aynı konularda üst üste yanlış sorular çıkıyorsa hemen ilgili konuların tekrarı yapılmalı.

Bütün bunlarla birlikte farklı soru tarzlarını görmek, analitik düşünme becerisini geliştirmek ve zaman yönetimi için ALES ya da PISA tarzı soruların çözülmesinde yarar vardır.

Stresle Beraber Kaygı Düzeyi Artabilir!

Merkezi sınavlara hazırlık döneminde hemen hemen her aday orta ya da yüksek düzeyde olsa kaygı yaşayabilir. İstem dışı yaşanılan bu durum sınavların doğal bir parçasıdır.

Orta düzeyde yaşanılan stres beyinde bilgi akışını hızlandırarak bilginin aktif kullanılmasını sağlayabilir. Ancak gereğinden fazla stres ise beyinde kimyasal krizler yaratarak var olan bilginin kullanımına engel olabilir.

Bu durumlarda aday, hemen kendine güvenli limanlar yaratmalı. “Şimdiye kadar elimden geldiği kadarıyla yerinde ve zamanında çalıştım.

Üstüme düşeni yaptım. Ancak idealimdeki hedefe ulaşabilmek amacıyla son günleri çok iyi değerlendirmeliyim gibi.” Olumlu içsel motivasyonla kendini motive etmeli. İç dinamiğini ve enerjisini yüksek tutmalıdır.

Biyolojik Uyku Saati Değiştirilmemeli!

Kıymetli adaylar her zaman olduğu gibi son günlerde de beslenme ve biyolojik uyku saatinizi değiştirmemelisiniz.

Sınava hazırlık sürecinde hangi saatlerde uyuyorsanız, sınav akşamları da aynı saatlerde uyumaya gayret göstermelisiniz. Sınav sabahları alışılan kahvaltı modu dışına çıkmamalısınız.

Normal günlerdeki kahvaltı alışkanlığına devam edilmeli. Yani sınav günlerine özel bir kahvaltı seremonisi olmasın. Bu konuya adaylarla beraber ebeveynler de dikkat etmeliler.

Sınav günlerinde ebeveynlerin gereğinden fazla ilgisi ve alakası bazen aday üzerinde beklenmedik stres ve kaygıya yol açabilir. Ebeveynler bu hassas süreçte dengeyi iyi sağlamalılar.

Cuma Günü Çalışmalar Bırakılmalı!

Bütün hazırlıklardan sonra sınava son bir gün kala çalışmalar bırakılmalı. Ancak sınav gününe kadar çalışmak stres ve kaygı yaratabilir.

Fakat erken havlu atarak sınavdan bir hafta önce de çalışmaların bırakılması ciddi bir risktir. Birkaç gün öncesinde çalışmalar asla bırakılmamalı.

Geç kalmamak adına öğrencilerin sınavdan 1-2 gün önce sınava girecekleri okulları görmeleri gerekir. Çünkü sınav yerinin bilinmemesi sınav kaygısını, stresini kısmen de olsa etkileyebilir.

Her yıl sınava yetişemeyen, okulların yerlerini karıştıran adaylarla karşılaşıyoruz. Bu yılda böyle bir durumla karşılaşmamak adına buna dikkat etmede yarar vardır.

Kendinizle ve Zamanla Yarışın!

Sınav süresi boyunca sadece kendi soru kitapçığınıza odaklanmalısınız. Rakiplerinizin hangi testten başladığına, yavaş veya daha hızlı soru çözmelerine takılmamalısınız.

Aksi takdirde sınav süresi boyunca dikkatinizi toparlamakta zorlanabilirsiniz.

Sınav Anında Unutulmaması Gereken 9 Altın Kural!

Kıymetli adaylar;

1- Sınavın ilk dakikalarında kaygı ve stresin yüksek olması gayet doğaldır. Kaygı ve stresi minimize etmek amacıyla deneme sınavlarında yaptığınız gibi başarılı olduğunuz testten başlamanız stratejik bir yöntemdir.

2- Soru kökünü doğru anlamaya ve sayısal derslerde basit işlem hatalarına dikkat edilmeli.

3- Gereğinden fazla stresli durumlarda derin nefes alıp vererek kısa süreli nefes egzersizleri yapılabilir. Böylece sınavın ilk dakikalarını daha verimli bir şekilde değerlendirmiş olursunuz.
4- Sınavda doğru görülen ilk seçenek hemen işaretlenmemeli! Bütün şıklar okunduktan sonra doğru seçenek optiğe kodlanmalı.

5- Süreyi daha efektif kullanmak, paragraf sorularını doğru ve daha hızlı çözmek amacıyla önce soru kökü, daha sonra metin okunmalı.

6- Bazı sorulara ya da derslere gereğinden fazla zaman ayırarak yerinde patinaj edilmemeli.

7- Sınavda bazı sorular o kadar basit gelir ki, bu tür sorulara şaşırılmamalı. Bazı adayların en çok yanlışları bu basit sorulardan gelmektedir.

8- Deneme sınavlarında alışılan bir kodlama tekniğiniz (Soru soru, sayfa sayfa, bölüm bölüm) var. Sınavda alışılan kodlama tekniğin dışına asla çıkılmamalı. Ancak kodlama tekniğinde şu yanlışa dikkat edilmeli: Bütün testler veya sorular bittikten sonra yapılan kodlama yöntemi çok risklidir. Asla önermediğimiz bir tekniktir.

9- Zaman kazanmak amacıyla turlama tekniği kullanılmalı. Ancak turlama tekniğinde geriye dönüp sorular ve cevaplar kontrol edilirken, çok güçlü bir neden (işlem hatası, grafik yorumlama, soru kökünü yanlış okuma gibi.) yoksa cevap şıkkı değiştirilmemeli. Çünkü akla gelen ilk şıkkın doğruluk oranının her zaman yüksek olduğu bilinmektedir.

Kıymetli adaylar hem sınav öncesinde kalan süre için hem de sınav esnasında bu altın kurallara dikkat edilmesinde yarar vardır. Yapacağınız çalışmalarla birlikte enerjiniz, moraliniz ve motivasyonunuz gayet yüksek olsun. Asla olumsuz duygu ve düşüncelere kapılmayın. Bu işi başaracağınıza inanmalısınız. Unutmayın ki başarı, büyük hayallerin ve düşüncelerin ürünüdür…

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Elazığda kaybolan 10 yaşındaki çocuk bulunduÖnceki Haber

Elazığda kaybolan 10 yaşındaki çocuk bul...

OMÜ Zootekni Bölümü mezunlarının yüzde 36sı Tarım ve Orman Bakanlığında çalışıyorSonraki Haber

OMÜ Zootekni Bölümü mezunlarının yüzde 3...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar