17 Mayıs, 2024, Cuma
DOLAR32.2868
EURO35.0871
ALTIN2469.3

Tütün Sektörünün Hedefi 1 Milyar Dolar İhracat

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tütün Sektörünün Hedefi 1 Milyar Dolar İhracat
Abone ol
Türkiye'nin geleneksel ihraç ürünlerinden biri olan tütün ve tütün mamulleri sektörü, 2024 yılında 1 milyar dolar ihracat hedefliyor.

Türkiye'nin geleneksel ihraç ürünlerinden biri olan tütün ve tütün mamulleri sektörü, 2024 yılında 1 milyar dolar ihracat hedefliyor. 2023 yılında 922 milyon dolar olan ihracatı artırmak için üretim de 80 milyon kiloya çıkarılması planlanıyor.

Ege Tütün İhracatçıları Birliği Başkanı Ömer Celal Umur, 2023 yılında hava şartlarının üretimi olumsuz etkilediğini, ancak 2024'te bu hedefi yakalayabileceklerine inandıklarını söyledi.

2024'ün ilk çeyreğinde ihracatta yüzde 4'lük artış yaşandığını da belirten Umur, "2024 yılında üretim arttığı takdirde ihracatımızda 1 milyar dolar hedefini yakalayacağımıza inanıyoruz." dedi.

Tüm tarım ürünlerinde olduğu gibi tütünde de girdi maliyetlerinde büyük artışlar yaşanıyor. Bu durum, Türk tütününün dolar bazında fiyatını da yükseltiyor.

Umur, bu durumun rekabeti olumsuz etkileyebileceğini ve oryantal tütünün sigara harmanlarında yerini daha ucuz tütünlere bırakabileceğini dile getirdi.

Türkiye'de üretilen tütün mamullerinde yerli tütün kullanım oranının bu sene yüzde 25'e, önümüzdeki yıl ise yüzde 30'a ulaşması bekleniyor.

Büyük yapraklı tütün üretiminin de bu doğrultuda artması hedefleniyor. 2023 yılında 20 milyon kilograma ulaşan Virginia tipi tütün üretiminin 2024 yılında 30 milyon kiloya, 1 milyon kilogram olan burley tipi tütün üretiminin ise 2,5 milyon kiloya çıkması öngörülüyor

Türkiye'nin yakın coğrafyasındaki Rusya-Ukrayna savaşının Türkiye'nin tütün mamulleri ihracatına pozitif yansımaları olacağına inanılıyor.

Rusya ve Ukrayna'daki üretimlerin bir kısmının önümüzdeki süreçte Türkiye'de yapılabileceği ve bu gelişmenin Türkiye'nin tütün mamulleri ihracatını artıracağı belirtiliyor.

Oryantal tütün üretiminde Türkiye'nin klasik rakipleri Bulgaristan, Yunanistan ve Makedonya. Türkiye bu ülkelere göre günümüzde rekabetçi durumda olsa da, oryantal olmayan tütünlere göre dezavantajlı.

İşçilik maliyetlerinin artması ve oryantal tütünün verimin az olması rekabetçiliği olumsuz etkiliyor. 10 dönüm araziye ekilen Ege tütünü 1 ton verim verirken, aynı araziye ekilen Virginia tipi tütün 3 ton verim veriyor.

Virginia tipi tütünün toplanması ve kırılması da mekanik olarak yapılabiliyor ve daha kolay.

Bu da Türk tipi tütünün rekabetçiliğini olumsuz etkiliyor.

Ege Tütün İhracatçıları Birliği 2024 yılı iş programı kabul edildi ve 2024 yılı bütçesi 37 milyon 100 bin TL olarak belirlendi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Seçilen muhtardan bayram öncesi örnek davranışÖnceki Haber

Seçilen muhtardan bayram öncesi örnek da...

Sokak ortasında kadınlar saç saça baş başa girdi: Erkekler zor ayırdıSonraki Haber

Sokak ortasında kadınlar saç saça baş ba...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar