TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Emin Pişkin, Ceyhan Depremi'nin 28. yılında yetkin mühendis eksikliği, yapı denetimi ve deprem hazırlığı konusunda önemli uyarılarda bulundu.
TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası (JFMO) Adana Şube Başkanı Emin Pişkin, 27 Haziran 1998 Ceyhan Depremi'nin 28. yıl dönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türkiye'nin deprem gerçeğine karşı gerekli dersleri çıkarmakta ve önlemleri hayata geçirmekte yetersiz kaldığını söyledi.
Ceyhan Depremi'nden 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlere kadar geçen süreçte çok sayıda yıkıcı deprem yaşandığını hatırlatan Pişkin, yaşanan can ve mal kayıplarına rağmen alınan önlemlerin yeterli olmadığını belirtti.
Pişkin, "Bu zaman dilimi içerisinde en büyüğü olan 6 Şubat depremleri dahil birçok canımızı yakan deprem yaşandı.
Her birindeki can ve mal kaybı göz önüne alındığında, bu konuda aldığımız dersler ve hayata geçirilen önlemler bakımından çok yavaş ilerlediğimiz açıktır." ifadelerini kullandı.
Deprem güvenliğinde denetim mekanizmalarının kritik önem taşıdığına dikkat çeken Pişkin, yapı denetim kuruluşları ile yerel yönetimlerde görev yapan yetkin mühendis ve teknik personel eksikliğinin ciddi bir sorun olmaya devam ettiğini vurguladı.
Hayati öneme sahip zemin etüt raporlarının alanında uzman mühendisler tarafından denetlenmesi gerektiğini belirten Pişkin, "Zemin Etüt Raporu'nu denetleyecek yetkinlikte mühendis bulundurulmayan yerlerde yalnızca yapının sağlam olması yeterli değildir.
Depremlerde yıkılmasa bile yan yatan binalar bunun en somut örneğidir." dedi.
Depreme hazırlık sürecinde göstermelik uygulamaların terk edilmesi gerektiğini ifade eden Pişkin, toplumun tüm kesimlerinin sorumluluk üstlenmesi gerektiğini söyledi.
"Ülke olarak bir şeyleri yapıyormuş gibi görünerek kaybedecek vaktimiz yok." diyen Pişkin, vatandaşlardan kamu yöneticilerine kadar herkesin görevini eksiksiz yerine getirmesi gerektiğini belirterek, böylece her deprem sonrası aynı acıların ve aynı tartışmaların yaşanmasının önüne geçilebileceğini dile getirdi.
İlgili kurumların alanında yetkin mühendislerden oluşan kadroları eksiksiz oluşturması gerektiğini vurgulayan Pişkin, farklı mühendislik disiplinlerinin hazırladığı teknik raporların tek bir disiplin tarafından denetlenmesinin doğru olmadığını ifade etti.
"Üç farklı disiplinin imzaladığı bir raporu tek bir disiplinin kontrol etmesi yeterli değildir.
Bu durum hem denetimin etkinliğini azaltmakta hem de teknik personelin sorumluluğunu gereğinden fazla artırmaktadır." değerlendirmesinde bulunan Pişkin, disiplinler arası denetimin zorunlu olduğunun altını çizdi.
Deprem güvenliğinin yalnızca mevzuatla sağlanamayacağını belirten Pişkin, işçiden mühendise, mimardan müteahhide kadar yapı üretim sürecindeki herkesin görevini etik ve vicdani sorumluluk bilinciyle yerine getirmesi gerektiğini söyledi.
Açıklamasının sonunda Ceyhan Depremi'nde yaşamını yitirenleri anan Pişkin, "Tüm bu bilinç ve umutla aynı acıların tekrar yaşanmamasını diliyor, Ceyhan depreminde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı bir kez daha rahmetle anıyoruz." ifadelerini kullandı.
Yorum Yazın