
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, finansal piyasalarda olumlu gelişmelerin yaşandığını belirtti. CDS priminde düşüş, döviz talebinde azalma ve rezerv artışıyla Türkiye ekonomisinde istikrar sinyalleri öne çıkıyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, uygulanan ekonomi politikalarının etkileriyle birlikte finansal piyasalarda görünümün olumlu yönde değişmeye başladığını duyurdu.
Bakan Şimşek, döviz cinsinden mevduatlara olan talebin azaldığını belirterek, bunun doğru zamanda atılan adımlar sayesinde gerçekleştiğini ifade etti.
Aynı zamanda Türkiye’nin ülke risk primi olarak bilinen Credit Default Swap (CDS) göstergesinde de kayda değer bir düşüş yaşandığını vurguladı.
Şimşek, CDS primindeki düşüşün, Türkiye’ye olan yabancı yatırımcı güveninin arttığını gösterdiğini belirtti.
Bu gelişmenin Türkiye ekonomisinin dış şoklara karşı direncinin yükseldiğine işaret ettiğini söyledi.
Özellikle Merkez Bankası rezervlerindeki artışa dikkat çeken Bakan Şimşek, brüt rezervlerin haftalık bazda 5,8 milyar dolar yükseldiğini açıkladı.
Bu verinin, rezerv birikiminin yeniden başladığını ve ekonomik güvenin pekiştiğini gösterdiğini ifade etti.
Açıklamada, küresel belirsizliklerin azalması ve yurt içi talebin ılımlı seviyelere gelmesinin, dezenflasyon sürecine katkı sağlayacağına dikkat çekildi.
Kalıcı fiyat istikrarı hedefi doğrultusunda bu gelişmelerin önemli rol oynadığı belirtildi.
Ekonomik programın nihai amacının kalıcı fiyat istikrarı olduğunu belirten Bakan Şimşek, bu doğrultuda kur, faiz, maliye ve likidite politikalarının disiplinli bir şekilde uygulanmaya devam edeceğini söyledi.
Politikaların kararlılıkla sürdürüleceğinin altını çizdi.
Şimşek, ekonomi programının temelini oluşturan yapısal reformlar ve düzenlemeler sayesinde ekonomik kırılganlıkların azaltılmasının hedeflendiğini, finansal istikrarla birlikte sürdürülebilir büyümenin sağlanmasının amaçlandığını dile getirdi.
Uygulanan politikaların orta vadede sonuç vermeye başladığını sözlerine ekledi.

Yorum Yazın