26 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.5468
EURO34.9721
ALTIN2439.7

Taşeli’den Fıkra Tadında Hikayeler

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Taşeli’den Fıkra Tadında Hikayeler
Abone ol
Mersin ili Anamur ilçesi doğumlu Çınar Arıkan eğitimciliğinin yanında, şair-Yazar, aynı zamanda bir çok sivil toplum kuruluşunda görevini sağlıklı şekilde yürütmekten hoşlanan bir gönül insanı diyebilirim.

Mersin ili Anamur ilçesi doğumlu Çınar Arıkan eğitimciliğinin yanında, şair-Yazar, aynı zamanda bir çok sivil toplum kuruluşunda görevini sağlıklı şekilde yürütmekten hoşlanan bir gönül insanı diyebilirim.

Şair ve yazarımızın adının ‘Çınar’ olması, ağacın adından olduğu kadar, babasının Orman memuru olmasından da kaynaklanıyor diyebiliriz. 

Çınar Arıkan yurdumuzun bir çok ilinde öğretmenlikle birlikte Halk Eğitim Merkezi Müdür yardımcılığı ile  İlköğretim Müfettişi olarak ta görevlerde bulunmuş.

Çevreye duyarlı bir insan olan Çınar Arıkan,Çevre Bakanlığının açmış olduğu öğretmenler arası eser yarışmasında “İçel İl Birinciliği” ödülünü aldı. Kültür- Sanat Dernekleri başta olmak üzere, bir çok Sivil Toplum kuruluşunda görev alan Arıkan’ın Tiyatro çalışmalarında yönetmenlik,  yarışma, sergi, seminer ve folklor araştırmalarının da içerisinde etkin olduğunu görmekteyiz. 

Anamur ilçesindeki yerel gazetelerde ve kültür sanat dergilerinde  çeşitli hikaye, şiir, makale ve araştırmaları yayınlanan Çınar Arıkan, Mersin Yazarlar derneği Başkan yardımcısı ve Mersin Kent Konseyi yürütme kurulu üyesi olarak çalışmalarını sürdürüyor.

Taşeli’den Fıkra tadında hikayelerkitabı ile ilgili olarak, kitabın arka sayfasında; Taşeli’nin konumunu yazmış. Komşu ilçeleri ile birlikte sahil şeridi boyunca, Toros dağları üzerinde uzanan bu pilatoda yaşayan insanların Yörükler olduğunu, bu insanların da Taşeli’nin gerçek sahibi olduğunu vurguluyor.

Kitap 98 sayfa olarak hazırlanırken, kitabın tüm maliyetlerinin ise Anamur Belediyesi tarafından karşılandığı vurgulanıyor.

Anamur Belediye Başkanı Mehmet Türe, “Kitap üzerine” başlıklı ilk sayfadaki yazısından paylaşacaklarım olacak. Belediye Başkanı Türe bakın neler yazıyor; “ Belediyeciliği yalnızca fiziki hizmetlerin hayata geçirilmesi olarak görmedim.

Benim Belediyecilik anlayışımda sosyal ve kültürel hizmetlerin yerine getirilmesi de asli sorumluluk arasında yer alır. …. Kültürel anlamlarda sivil toplum kuruluşları ve resmi kurumlarımızca düzenlenen faaliyetlerin gerçekleştirilmesi için her türlü yardım ve katkıyı sağlıyoruz. …. Kültürümüzün yaşatılması, bizi biz yapan değerlerin gelecek nesillere aktarılması bağlamında var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. …”tümcelerini okumaktayız.

Yöresel hikayelerin yeraldığı kitapla ilgili Çınar Arıkan’ın “Neden böyle bir kitap?” başlıklı yazısına baktığımda; “…. Anamur’da yaşayan insanlar Yörük kültüründen izler taşırlar. Yaylada, sahilde, şehirde, köyde yaşamaları onların yaşantılarını etkilese de konuşmasında, yaşantısında gelenek ve göreneklerine, hayatlarına Yörük kültürü mutlaka yansır…Bu insanlar Torosların gerçek sahipleridir. Bu insanlar, Taşeli’nin Ladin. Katran, Kekik, Sümbül kokan yaylalarında, karlı dağ yamaçlarına, beyaz bulutlara eşlik ederek mutlu bir hayat sürerler…..”tümceleri ile devam ediyor yazısı

Kitaptaki hikayelerde yöresel dil kullanılırken, olayların çoğunun yaşanmışlığından sözediyor yazarımız. Ayrıca hikayelerin bazılarında karakalem resimler de sayfalara hem anlam, hem de ayrı bir güzellik katıyor.
Sade, anlaşılabilir halk dili ile yazılmış olan bu kitap, kültürümüzün yaşatılması adına  Çınar Arıkan’ı kutluyor, başarılarının devamını diliyoruz.
 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar