Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla Adalet Bakanı olarak atanan Akın Gürlek kimdir? Selahattin Demirtaş, Canan Kaftancıoğlu ve Enis Berberoğlu davalarındaki kararlarıyla tanınan Akın Gürlek'in biyografisi ve hukuk kariyeri haberimizde.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan 10 Şubat 2026 tarihli ve 2026/51 sayılı kararname ile Türkiye Cumhuriyeti’nin yeni Adalet Bakanı, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek oldu.
Yargı dünyasının yakından tanıdığı Gürlek, kariyeri boyunca baktığı kritik davalar ve aldığı dikkat çekici kararlarla Türkiye gündeminde sıkça yer almış bir isim.
1982 yılında Nevşehir’de dünyaya gelen Akın Gürlek, hukuk eğitimini 2005 yılında Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde tamamladı.
Mezuniyetinin ardından Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde hakimlik görevini icra eden Gürlek, yargı basamaklarını tırmanarak 2021 yılında birinci sınıf hakimliğe terfi etti.
Akın Gürlek, özellikle İstanbul 26., 37. ve 14. Ağır Ceza Mahkemesi başkanlıkları döneminde kamuoyunun yakından takip ettiği pek çok siyasi ve hukuki davaya başkanlık etti.
Gürlek’in imza attığı önemli kararlardan bazıları şunlardır:
Selahattin Demirtaş ve Sırrı Süreyya Önder: "Terör örgütü propagandası" suçlamasıyla görülen davada Demirtaş’a 4 yıl 8 ay, Önder’e ise 3 yıl 6 ay hapis cezası verdi.
Canan Kaftancıoğlu: Sosyal medya paylaşımları nedeniyle yargılanan Kaftancıoğlu’na 9 yıl 8 ay hapis cezası verilmesi ve siyasi yasak sürecinin önünün açılmasında heyet başkanıydı.
Sözcü Gazetesi Davası: Emin Çölaşan ve Necati Doğru gibi isimlerin hapis cezası aldığı davayı yönetti.
ÇHD Davası: Avukat Selçuk Kozağaçlı ve arkadaşlarının yargılandığı davada, tahliye kararının ardından değişen heyetin başkanı olarak hapis cezalarına hükmetti.
Şebnem Korur Fincancı: "Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisi davasında Fincancı’ya 2 yıl 6 ay hapis cezası verdi.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı olduğu dönemde, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Enis Berberoğlu hakkında verdiği "hak ihlali" kararını uygulamadı.
Bu tutumu nedeniyle dönemin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından sert bir dille eleştirilen Gürlek, Kılıçdaroğlu'na açtığı tazminat davasını da kaybetmişti.
Yargıdaki görevlerinin ardından 2 Haziran 2022 tarihinde Adalet Bakan Yardımcılığı görevine getirilen Akın Gürlek, bürokrasi kanadında önemli tecrübeler edindi.
2 Ekim 2024 tarihinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı olarak atanan Gürlek, bu görevini sürdürürken 10 Şubat 2026 itibarıyla kabineye girerek Adalet Bakanı olarak görevlendirildi.
Yorum Yazın