16 Mayıs, 2024, Perşembe
DOLAR32.1984
EURO35.1352
ALTIN2461.6

Uzmanlardan Çocuk Kanserine Karşı Uyarılar

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Uzmanlardan Çocuk Kanserine Karşı Uyarılar
Abone ol
Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, yılda yaklaşık 300 bin çocuk kanser hastalığına yakalanıyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, yılda yaklaşık 300 bin çocuk kanser hastalığına yakalanıyor.

Memorial Şişli Hastanesi Çocuk Hematolojisi-Onkoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Atila Tanyeli, çocukluk çağı kanserleri hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Uzman, çocuklarda kanserin doğumdan itibaren her dönemde ortaya çıkabildiğini ve tüm çocukluk çağı kanser vakalarının %50'sinin 0-5 yaş arasındaki çocuklarda görüldüğünü belirtti.

Erken teşhis ve teknolojik gelişmelerin çocukluk çağı kanserlerinde tedavi başarı oranını artırdığını vurgulayan Prof. Dr. Tanyeli, ülkemizde her yıl bir milyonda 110-120 yeni kanser vakasının görüldüğünü ifade etti.

Çocukluk çağı kanserlerinin erişkinlerde görülen kanserlerden farklı olduğunu ve teşhisin bu nedenle biraz daha zor olduğunu belirten uzman, erken teşhisin önemine dikkat çekti.

Uzman, çocukluk çağı kanserlerinin en sık görülen türlerini şu şekilde sıraladı: lösemi (kan kanseri), beyin ve omurilik tümörleri, lenfomalar, yumuşak doku tümörleri, böbrek tümörleri ve kemik tümörleri.

Çocukluk çağı kanserlerinin belirtilerinin genellikle diğer sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilebileceğini ancak ciddi bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen uzman,

belirtiler arasında ciltte morluklar, diş eti büyümesi, uzun süren ateş, istemsiz kilo kaybı gibi durumların bulunduğunu belirtti.

Prof. Dr. Atila Tanyeli, çocukluk çağı kanserlerinin tanısının uzmanlık gerektirdiğini ve teşhisin kan testleri, görüntüleme testleri,

kemik iliği biyopsisi gibi yöntemleri içerebileceğini ifade etti.

Tedavi yöntemlerinin cerrahi, kemoterapi, radyoterapi ve hedefe yönelik ilaç tedavisi gibi çeşitli olabileceğini söyledi.

Uzman, çocukluk çağı kanserlerine karşı riski azaltmak için hamilelik sırasında folik asit alımına dikkat edilmesi, emzirme,

fiziksel aktivite, sağlıklı beslenme, sigara ve alkol kullanımından kaçınma gibi önlemlerin alınması gerektiğini belirtti.

Ayrıca, çocukların kimyasal maddelere maruz kalmamasına özen gösterilmesinin önemine vurgu yaptı.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kuruma noktasına gelen sulak alan, baharın gelmesiyle şenlendiÖnceki Haber

Kuruma noktasına gelen sulak alan, bahar...

Deprem bölgesinde kadınlara yönelik sayacılık kursuSonraki Haber

Deprem bölgesinde kadınlara yönelik saya...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar