Kocaeli’nde düzenlenen TGK 30. Başkanlar Kurulu Toplantısı’nın sonuç bildirgesi yayımlandı; yerel basının ekonomik sorunları, Meslek Yasası ihtiyacı ve basın özgürlüğü için acil reform çağrısı yapıldı.
Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu (TGK) Kocaeli İl Temsilciliği’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen 30. Başkanlar Kurulu Toplantısı’nın ardından, medya sektörünün geleceğine ışık tutan kapsamlı sonuç bildirgesi kamuoyuyla paylaşıldı.
17–19 Nisan 2026 tarihleri arasında düzenlenen ve 7 federasyon başkanı ile 50 ilden cemiyet başkanının katıldığı zirvede, yerel medyanın varoluş mücadelesi masaya yatırıldı.
Toplantıya Osmaniye’yi temsilen Cebelibereket Gazeteciler Cemiyeti Başkanı, Akdeniz Gazeteciler Federasyonu Genel Başkan Vekili ve TGK Yönetim Kurulu Üyesi Ali Cihangir de katılarak bölge basınının sorunlarını aktardı.
Bildirgede öne çıkan en kritik başlık, sektördeki denetimsizlik oldu.

Gazetecilik mesleğini tanımlayan ve standartlarını belirleyen bir yasal düzenlemenin eksikliğinin, mesleki niteliği düşürdüğü vurgulandı.
Mesleğe Giriş Kriterleri ile ilgili olarak, Herkesin denetimsizce gazetecilik yapabilmesinin etik ihlalleri artırdığı belirtildi.
Dijital medyadaki sorumsuz içerik üretiminin ancak kapsamlı bir Meslek Yasası ile önlenebileceği ifade edildi.
TGK konuyla ilgili olarak taleplerini şöyle açıkladı: “Yerel basın için resmî ilan ve reklam gelirleri hayati öneme sahiptir.
Ancak son yıllarda ilanların birleştirilmesi, bazı ilanların yayın zorunluluğunun kaldırılması ve doğrudan temin yöntemlerinin yaygınlaşması, gelirlerde ciddi düşüşlere neden olmuştur.
Kamuda tasarruf uygulamalarıyla birlikte ilan hacminin daralması, yerel medya kuruluşlarını ekonomik olarak daha kırılgan hale getirmiştir.
Bu süreç, birçok yayın organını kapanma riskiyle karşı karşıya bırakmaktadır. Basın ilanlardan ve reklamlardan alınan yüzde 15’lik komisyon oranı da sektörün mali yükünü artıran önemli bir unsur olarak öne çıkmaktadır.
Bu nedenle komisyon oranlarının düşürülmesi, ilan kesme cezalarının son çare olarak uygulanması ve doğrudan temin yöntemlerinin sınırlandırılması büyük önem taşımaktadır.
Ayrıca ilanların yerel basında yayımlanma zorunluluğu genişletilmeli, küçük ve orta ölçekli yayın kuruluşlarını koruyacak adil ve dengeli bir ilan dağıtım sistemi oluşturulmalıdır.”

Basın özgürlüğü önündeki engellerin demokratik toplum için risk oluşturduğuna dikkat çeken TGK, 7418 sayılı "Dezenformasyon Yasası"nın uygulamada gazeteciler üzerinde baskı aracına dönüştüğünü savundu.
Bildirgede, TCK 217/A maddesinin basın özgürlüğünü zedelemeyecek şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiği ve gazetecilerin haber kaynaklarını koruma hakkının güvence altına alınması çağrısında bulunuldu.
Kağıt, baskı, enerji ve personel giderlerindeki fahiş artışların mevcut gelirlerle karşılanamadığı ifade edildi.
Resmi ilan fiyatlarındaki artışın enflasyonun gerisinde kaldığı belirtilirken, sektöre yönelik şu çözüm yolları sunuldu:
Düşük faizli kredi imkanlarının sağlanması.
Dijital dönüşüm yatırımları için özel teşvik programları.
Finansman maliyetlerinin düşürülmesi için kamu desteği.
Bildirgenin sonuç kısmında, yerel basının demokratik denetim ve çok seslilik için "temel taşı" olduğu hatırlatıldı.
TGK yönetimi, ekonomik olarak zayıflayan bir medyanın kamuoyunun doğru bilgiye erişimini engelleyeceğini belirterek, tüm yetkilileri kalıcı reformlar için sorumluluk almaya davet etti.
Yorum Yazın