27 Nisan, 2024, Cumartesi
DOLAR32.4504
EURO34.829
ALTIN2438.6

(Özel) Kapıdaki gıda krizi için çözüm üretimden geçiyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
(Özel) Kapıdaki gıda krizi için çözüm üretimden geçiyor
Abone ol
RUSYA’NIN UKRAYNA İŞGALİ VE İKLİM KRİZİ SEBEBİYLE SARSILAN TEDARİK ZİNCİRLERİ DÜNYANIN ÇEŞİTLİ BÖLGELERİNDE KITLIK VE AÇLIĞI TETİKLERKEN, ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ÜYESİ DOÇ. DR. SEVİNÇ BAŞAY İSE KONUYLA İLGİLİ, “GIDA KRİZİNDEN DAHA AZ ETKİLENMEK İÇİN ÜRETİME YÖNELMEMİZ GEREKİYOR” DİYE KONUŞTU.

Rusya’nın Ukrayna işgali ve iklim krizi sebebiyle sarsılan tedarik zincirleri dünyanın çeşitli bölgelerinde kıtlık ve açlığı tetiklerken, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sevinç Başay ise konuyla ilgili, “Gıda krizinden daha az etkilenmek için üretime yönelmemiz gerekiyor” diye konuştu.


Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, büyük miktarlarda tahıl ve diğer temel malların depolarda kalmasıyla yaklaşan küresel gıda krizini tetikledi ve hızlandırdı. Avrupa’nın en büyük tahıl ihracatçısı olan Ukrayna savaş şartları sebebiyle tahıl sağlayamazken zaten küresel olarak zorlanan ekonomiler daha zorlu şartlar yaşamaya başladı. Buna eklenen iklim kriziyle birlikte ülkeler ekonomileri ve gıda tedariki için çareler aramaya başladı. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sevinç Başay da, konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda şu cümlelere yer verdi;


“Bugün tüm dünya gıda kriziyle karşı karşıya gelmiş durumda. Pandemi, iklim değişikliği, kuraklık, Rusya-Ukrayna savaşı tüm dünyayı gıda krizi noktasına getirmiştir. Hepimizin bildiği gibi Hindistan gıda ihracatını yasaklamış durumda. Gıda güvenliği dünyada şu anda ön planda yer alıyor. Gıda krizinden daha az etkilenmek için hepimizin üretime yönelmesi gerekiyor. Ekim ve dikim yaptığımız arazi miktarını artırmaya ihtiyacımız var. Ekilmeyen tarımsal alanları tekrar üretime kazandırmak zorundayız.”


Uludağ Üniversitesi olarak toprak seçimi, tohum ekim, bitki çoğaltım, bitki bakımı, hasat, depolama konuları ile ilgili, bugün kadar birçok öğrenci yetiştirdiklerini belirten Başay, öğrencilerini özellikle sonra yıllarda sektörde üretim yapan kişiler olmaya yönlendirdiğini sözlerine ekledi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
56. Kiraz Festivali programı belli olduÖnceki Haber

56. Kiraz Festivali programı belli oldu

Kenan Doğulunun Bursa heyecanıSonraki Haber

Kenan Doğulunun Bursa heyecanı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar