28 Nisan, 2024, Pazar
DOLAR32.4504
EURO34.829
ALTIN2438.6

Orduda kivi hasadı başladı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Orduda kivi hasadı başladı
Abone ol
TÜRKİYE’DE FINDIKTAN SONRA EN FAZLA KİVİ ÜRETİMİNİN GERÇEKLEŞTİRİLDİĞİ DOĞU KARADENİZ BÖLGESİ’NİN BAZI İLLERİNDE VE ORDU’DA HASAT BAŞLADI. ORDU KİVİSİNDE BU YIL YAKLAŞIK 10 BİN TON REKOLTE BEKLENİYOR.

Türkiye’de fındıktan sonra en fazla kivi üretiminin gerçekleştirildiği Doğu Karadeniz Bölgesi’nin bazı illerinde ve Ordu’da hasat başladı. Ordu’da bu yıl yaklaşık 10 bin ton rekolte bekleniyor.


Türkiye’de Yalova’dan sonra en fazla kivi üretiminin gerçekleştirildiği Ordu’da üreticiler, bahçelere girerek kivi hasadına başladılar. Bu yıl yaklaşık 10 bin ton kivi üretimi beklenen Ordu’da üreticiler, kivinin fındığın yanında önemli bir gelir kaynağı haline geldiğini ve üretiminin her geçen yıl yaygınlaştığını belirttiler. Kendisine has aroması ve lezzetinin yanı sıra, uzun süreli depo ömrü ile tercih edilen Ordu kivisi bu yıl da yüzleri güldürürken, 90 gram ve üzeri 9 liradan satılacak.



“Rekolte geçen yıla göre fazla”


Ordu Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Yusuf Uzunlar, kivi aromasının şu anda yaklaşık 7 olduğunu söyledi. Sezonun hayırlı olmasını temenni eden Uzunlar, “Bu sene 2022 yılı sezonu rekolte olarak geçen seneye göre daha fazla, kalitesi daha iyi. Yalnız üzücü bir olay var. Bu sene kivimiz beklediğimiz gibi para etmedi. Onun için artık seneye bir çözüm yolu bulmanın peşindeyiz. İnşallah o çözümü de bulursak üreticiler rahat eder diye düşünüyorum” dedi.



"Ordu ekonomisine yaklaşık 100 milyon TL katkı sağlıyor"


Günlük bir insanın yaklaşık 1 ton kivi hasatı yapabildiğini kaydeden Uzunlar, “Sabah 8’de başlayıp akşam 4 buçuk gibi bitiriyoruz. Normalde bir insan 1 ton kivi toplar, yani fındık gibi değil. Burada da yaklaşık 13 kişi var. Bugün bizim bahçemiz Allah’ın izni ile biter. Komple toplanması bir hafta sürer, fındık gibi uzun sürmüyor. Ordu ekonomisine çok büyük katkısı var. 10 bin ton kivi olsa, 9 liradan versek 100 milyona yakın para yapıyor. Tabii bu sıcak para çalışan işçiler için de bir katma değer üretiyor, bizim için de öyle. Zaten bu kivilerin çoğu ihraç ürünü. İhraç olması nedeniyle ülke de kazanıyor, biz de kazanıyoruz” şeklinde konuştu.



Toplaması fındığa göre daha kolay, aroması lezzetli


Kivi hasadına katılan işçiler, fındığa göre toplamasının daha kolay olduğunu belirterek, hasadın eğlenceli geçtiğini söylediler. Kivinin aynı tarlada fındığa göre daha fazla mahsul verdiğini aktaran işçiler, Ordu kivisinin aroma olarak da oldukça lezzetli olduğunu dile getirdiler.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Define avcıları yakalandı: 5 gözaltıÖnceki Haber

Define avcıları yakalandı: 5 gözaltı

Karamanda kumar oynayan 8 kişi, jandarma baskınında suçüstü yakalandıSonraki Haber

Karamanda kumar oynayan 8 kişi, jandarma...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar