04 Mayıs, 2024, Cumartesi
DOLAR32.34
EURO34.879
ALTIN2393.5

Gürer, “TMO'nun Mali Borcu 3 Yılda 20 Kat Arttı”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Gürer, “TMO'nun Mali Borcu 3 Yılda 20 Kat Arttı”
Abone ol
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TMO'nun mali borçlarının son 3 yılda 20 kat artarak 39 milyar liraya ulaştığını söyledi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TMO'nun mali borçlarının son 3 yılda 20 kat artarak 39 milyar liraya ulaştığını söyledi.

Gürer, TMO'nun üreticilere yapılan ürün alım bedeli ödemelerinde finansman ihtiyacı nedeniyle gecikmeler yaşandığını belirterek, bu durumun Sayıştay raporlarına da yansıdığını ifade etti.

Gürer, TMO'nun mali borçlarının 2020 yılında 1.9 milyar lira, 2021 yılında 5.5 milyar lira, 2022 yılında ise 39.7 milyar liraya ulaştığını söyledi.

Gürer, TMO'nun finansman ihtiyacını karşılayamadığı için üreticilere ödenmesi gereken ürün alım bedellerini geciktirdiğini belirterek, bu durumun Sayıştay raporlarına da yansıdığını söyledi.

Gürer, TMO'nun mali tablosundaki büyük sorunun, Sayıştay'ın 2022 yılına ait denetim raporlarına da yansıdığını belirterek, TMO tarafından üreticilerden alınan çeşitli tarım ürünlerine ilişkin alım bedeli ödemelerinde finansman ihtiyacından kaynaklı olarak alım fiyat ve politikalarında belirlenen süreleri aşan gecikmelerin olduğunun tespit edildiğini söyledi.

Gürer, söz konusu ürün alım bedellerinde gecikme yaşanmasının en önemli nedeninin teşekkülün artan finansman ihtiyacı olduğunu belirterek,

"Kurumun mali borçları 2020 yılında 1.9 milyar lira, 2021 yılında 5.5 milyar lira iken, bu rakam 2022 yılında 39.7 milyar lira seviyesine ulaşmıştır. Diğer bir ifade ile, son 3 yılda mali borçlar yaklaşık 20 katına çıkarak bu alanda ciddi bir artış yaşanmıştır" dedi.

Gürer, kurumun katlandığı finansman giderlerinin de arttığını belirterek, kurumun finansman giderlerinin 2020 yılında 76 milyon lira, 2021 yılında 453 milyon lira, 2022 yılında ise 3.3 milyar lira olarak gerçekleşerek son 3 yıl içerisinde yaklaşık 43 kat arttığının ortaya çıkarıldığını kaydetti.

Gürer, Sayıştay raporuna yansıyan bir başka soruna göre, Kurumun son yıllardan itibaren ürün alım faaliyetlerindeki artışa paralel olarak, öz kaynakların yetersiz kalmaya başlaması ve sermaye artışının geç olması nedeniyle, gereken finansman ihtiyacının banka kredileri yoluyla karşılandığını belirterek,

"Rapora göre, Teşekkülün önceki yıldan devreden, vadesi uzatılan, rotatif ve yeni çekilen olmak üzere 383 adet güncel kredi ödemesi bulunmakta, bu kredilerin faiz oranları yüzde 12.78 ile yüzde 28.75 arasında, vadeleri ise 7 ile 186 gün arasında değişmekte olup, çoğunlukla kısa vadeli kredilerden oluşmaktadır" dedi.

Gürer, Sayıştay tarafından mali tabloyla ilgili belirlenen bir başka soruna da dikkat çekerek, "Rapora göre 2022 yılında 10 milyar lira sermaye artırımı sağlanması ve ürün alım miktarındaki artış doğrultusunda yüksek miktarda görevlendirme bedeli aktarılmasına rağmen,

ürün alım bedeli ve ithalat ödemelerine yönelik finansman ihtiyacının öncelikle kredi kullanımıyla karşılanması, sonrasında görevlendirme bedelinin talep edilmesi nedeniyle önemli oranda bir faiz yükü ortaya çıkmıştır. Banka kredisi kullanılan son beş yıl boyunca kuruluşun ödediği faiz gideri 4.066 milyar liradır" diye konuştu.

Gürer, bir zamanlar çiftçilerin kara gün dostu olarak bilinen TMO'nun yanlış yönetim sonucu, borç içinde bir kurum haline geldiğine dikkat çekerek,

"Kurumda yaşanan sorunlar bir an önce çözülmeli, üreticilere alım ödemeleri belirlenen süre içerisinde mutlaka yapılmalıdır. TMO sorunları üreticiyi tüccar eline bırakır.

O nedenle TMO kurumsal yapısı ithalatçı olmaktan çıkarılıp yerli üretici yanında duracak noktaya erdirilmelidir Üretici kurumu verdiği ürünün bedeli en kısa sürede alabilmelidir" dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Erbaada 14 köy yolu ulaşıma kapandıÖnceki Haber

Erbaada 14 köy yolu ulaşıma kapandı

Yarıyıl tatilinin eğlencesi tiyatroyla doruklara ulaşacakSonraki Haber

Yarıyıl tatilinin eğlencesi tiyatroyla d...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar