
Enerjisa Enerji, 2025 yılına güçlü bir başlangıç yaparak enflasyon üzerinde kârlılık ve sürdürülebilir yatırım hedeflerini koruyor. İşte ilk çeyrek finansal sonuçlar ve gelecek projeksiyonları…
Enerjisa Enerji (ENJSA), zorlu makroekonomik koşullara rağmen 2025 yılına güçlü bir finansal performansla giriş yaptı.
Şirket, yılın ilk çeyreğinde faaliyet gelirlerini 13 milyar TL seviyesinde sabit tutarak enflasyona paralel büyüme gösterdi. Baz alınan net kâr ise %169 artışla 1,3 milyar TL’ye yükseldi.
Enerjisa, yıl sonu itibarıyla faaliyet kârını 52-57 milyar TL, baz alınan net kârını ise 5-6 milyar TL seviyelerine çıkarmayı hedefliyor.
2025 sonuna kadar 21-24 milyar TL aralığında yatırım yapılması planlanırken, düzenlemeye tabi varlık tabanının 80-90 milyar TL seviyesine ulaşması bekleniyor.
Yüksek faiz ve enflasyon ortamına karşın Enerjisa, güçlü özkaynak yapısı ve düşük borçluluk oranıyla finansal disiplinini sürdürüyor.
CFO Philipp Ulbrich, “Enflasyon muhasebesinin etkilerinin azalması, net kâr büyümesini hızlandırdı,” dedi.
Dağıtım iş kolunun faaliyet geliri %7 düşüşle 10,5 milyar TL’ye gerilese de kalite ve verimlilik gelirleri bu azalmayı kısmen dengeledi.
Dağıtım bölümü, şirketin operasyonel kârının %81’ini oluşturdu.
Perakende iş kolu, hem düzenlemeye tabi hem de serbest segmentte brüt kârlardaki artışla faaliyet gelirini geçen yılın aynı dönemine göre reel olarak %70 artırarak 1,7 milyar TL’ye çıkardı. Elektrik satış hacmi ise 12,5 TWh’ye yükseldi.
Enerjisa’nın müşteri çözümleri kapsamında Brisa Isı Pompası Projesi gelirleri 0,2 milyar TL artış sağladı. Güneş paneli kurulu kapasitesi 124 MWp’ye ulaştı.
E-mobilite alanında Eşarj soket sayısı %34 artarak 2.605’e yükseldi.
Şirketin serbest nakit akışı yıllık bazda 2,1 milyar TL artış göstererek -3 milyar TL olarak kaydedildi. Ekonomik net borç 60,3 milyar TL’ye, finansal net borç ise 48,9 milyar TL’ye yükselirken, ortalama borçlanma maliyeti %45,4 seviyesinde kaldı. Net finansal borç/faaliyet geliri oranı 1,1 olarak belirlendi.
2024 yılı temettü ödemesi kapsamında hisse başına brüt 2,87 TL ödeme yapıldı. Böylece net gelirin %80’i yatırımcılara dağıtıldı.
CFO Ulbrich, bu stratejinin hissedar değerini artırmada etkili olduğunu vurguladı.
2024’te sabit faizli borçlanmadan TLREF’e endeksli değişken faizli yapıya geçildi. Faizlerin düşmesiyle birlikte borçlanma maliyetlerinin gerilemesi ve yatırımların artması bekleniyor.
Elektrik dağıtım şebekeleri ve yenilenebilir enerji çözümleri öncelikli yatırım alanları olarak belirlendi.
Enerjisa, enerji dönüşümünde liderlik hedefiyle Türkiye’nin sürdürülebilir büyüme vizyonuna katkı sunmayı sürdürüyor.

Yorum Yazın