Türkiye’nin elektrik kurulu gücü 125 bin megavata ulaşırken güneş enerjisinin payı yüzde 21’i geçti. Bakan Bayraktar, yılsonunda en büyük payın güneşte olacağını açıkladı.
Türkiye’nin elektrik kurulu gücü, 2026 yılı mart ayı sonu itibarıyla 125 bin 78 megavata yükselerek yeni bir eşiğe ulaştı.
Artışta en dikkat çeken unsur ise yenilenebilir enerji kaynaklarının yükselen payı oldu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre, toplam kurulu gücün yüzde 62,4’ünü oluşturan 78 bin 281 megavatlık bölüm yenilenebilir kaynaklardan sağlanıyor.
Bu tablo, Türkiye’nin enerji dönüşümünde kritik bir aşamaya geldiğini ortaya koyuyor.
Mart ayı sonu itibarıyla güneş enerjisinin kurulu güç içindeki payı 26 bin 478 megavata ulaşarak yüzde 21,2 seviyesine çıktı.
Rüzgâr enerjisi ise 15 bin 39 megavat ile yüzde 12’lik paya sahip oldu.
İki kaynağın toplam gücü 41 bin 517 megavata ulaşırken, bu oran toplam kurulu gücün yüzde 33,2’sini oluşturdu.
Böylece Türkiye’de elektrik üretim kapasitesinin üçte biri artık güneş ve rüzgâra dayanıyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yatırımların hızla sürdüğünü belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Elektrik kurulu gücümüz her geçen gün artarken yenilenebilir enerjinin payı da yükseliyor. 2025 yılında yaklaşık 6 bin megavat güneş ve 2 bin megavat rüzgâr kapasitesini devreye aldık.
Bu yılsonunda toplam kurulu güçte en büyük pay güneşin olacak.”
Yorum Yazın