Ticaret Bakanı Ömer Bolat, perakende sektörüne ilişkin yaptığı açıklamalarda, fiyat artışlarında spekülatif yaklaşımlara ve haksız ticari uygulamalara müsamaha göstermeyeceklerini belirtti.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, perakende sektörüne ilişkin yaptığı açıklamalarda, fiyat artışlarında spekülatif yaklaşımlara ve haksız ticari uygulamalara müsamaha göstermeyeceklerini belirtti. Bakan Bolat, döviz kuru değişiklikleri veya asgari ücret artışı gibi gerekçelerle yapılan erken fiyat artışlarının sıkı denetim altında olduğunu ifade etti. Bolat, “Asgari ücret ya da döviz artışı beklentisi üzerinden fiyatları şimdiden artırma çabalarına izin vermeyeceğiz” dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın katılımıyla düzenlenen ‘Perakendeciler Sektör Toplantısı’, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğinde gerçekleşti.
Toplantıda, perakende sektörünün küresel ve yerel dinamikleri ele alınırken sektör temsilcilerinin ihtiyaç, öneri ve talepleri değerlendirildi.
Toplantıda konuşan Bakan Ömer Bolat, Türkiye ekonomisini Orta Vadeli Program (OVP) çerçevesinde dengeli ve istikrarlı bir büyüme sürecine taşıma hedefinde olduklarını belirterek, perakende sektörünün bu süreçte kritik bir öneme sahip olduğunu söyledi.
Türkiye'deki toplam ticaret hacminin 2023 yılı itibarıyla 60 trilyon lira seviyesinde olduğunu kaydeden Bolat, bu rakamın 10,5 trilyon lirasının perakende ticarete ait olduğunu aktardı.
Perakende sektörünün toplam ticaret içindeki payının yüzde 17,5 olduğunu ifade eden Bolat, gıda perakendeciliğinin ise yüzde 17’lik bir oranla sektörde önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.
Bakan Bolat, organize perakendeciliğin pazar payının her geçen yıl arttığını, geleneksel perakendeciliğin ise gerilediğini vurguladı.
2018’de geleneksel perakendeciliğin pazar payının yüzde 56,5 olduğunu hatırlatan Bolat, 2023 itibarıyla bu oranın yüzde 48,5’e gerilediğini, organize perakendeciliğin payının ise yüzde 51,5’e yükseldiğini söyledi.
Bakan Bolat, enflasyonla mücadelede kararlı olduklarını ve 2026 yılı sonuna kadar tek haneli enflasyon hedeflediklerini dile getirdi.
Gıda enflasyonunun yaz aylarında TÜFE’nin altında kaldığını, ancak Kasım ayında kış ürünlerinin piyasaya girmesi ve hava koşullarının etkisiyle gıda fiyatlarında artış görüldüğünü belirtti.
Kasım ayında gıda enflasyonunun yüzde 5,10 olduğunu açıklayan Bolat, genel TÜFE oranının yüzde 48,57 olduğunu, bu rakamın gıda enflasyonu nedeniyle ortalama TÜFE’nin 1,5 puan üzerinde seyrettiğini kaydetti.
Fahiş fiyat artışları ve stokçulukla mücadele kapsamında yoğun denetimler yapıldığını hatırlatan Bolat, “Gerek Ticaret Bakanlığı müfettişleri gerekse il ticaret müdürlükleri aracılığıyla denetimlerimiz devam ediyor.
Ayrıca 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da yaptığımız değişiklikler ile haksız ticari uygulamaları net bir şekilde tanımladık.
Bu uygulamalarla ilgili denetimlerde tespit edilen durumlar Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından inceleniyor ve gerekli cezalar uygulanıyor” dedi.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 10 Aralık’ta ilk toplantısını gerçekleştireceğini hatırlatan Bolat, asgari ücretteki olası artışın fiyatlara önceden yansıtılması gibi spekülatif uygulamalara karşı tedbirli olduklarını söyledi.
“Asgari ücret Temmuz ayında artırılmamış olmasına rağmen, önceden fiyat şişirme çabalarıyla ilgili denetimlerde çeşitli ihlallerle karşılaşıyoruz. Bu tür uygulamalara izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.
Bolat, tüm sektör paydaşlarını iş birliği yapmaya davet ederek, “Türkiye ekonomisinin istikrarlı bir büyüme sürecine girmesi, düşük enflasyonla birlikte hem üreticilerin hem de tüketicilerin fayda elde edeceği piyasa şartlarını oluşturacak.
Kamu, özel sektör, tüketiciler ve işçi kesimi olarak el birliğiyle bunu başaracağız” şeklinde konuştu.
Toplantı, Bakan Bolat’ın konuşmasının ardından basına kapalı olarak devam etti.
Yorum Yazın