27 Nisan, 2024, Cumartesi
DOLAR32.4504
EURO34.829
ALTIN2438.6

Asrın felaketinin fedakar kahramanları Sağlık çalışanları

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Asrın felaketinin fedakar kahramanları Sağlık çalışanları
Abone ol
Göçük Altında Kalan 13 Yaşındaki Depremzedeye Doğum Günü Sürprizi Yapıldı

Kahramanmaraş merkezli depremlerde kendileri ve yakınları depremlerden aldıkları yaralara rağmen acılarını unutup enkaz altında kalan vatandaşların yardımına koşan sağlıkçılar, depremin görünmez kahramanları oldu.

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerden etkilenen ve 11 il içerisinde olan Kilis’te depremde kendileri ve yakınları aldıkları yaralara rağmen acılarını unutup enkaz altında kalan vatandaşların yardımına koşan sağlıkçılar, depremin görünmez kahramanları oldu. Asrın felaketinde yaklaşık 10 gün boyunca günlük birkaç saat uyuduklarını ve tekrar kaldıkları yerden devam ettiklerini söyleyen sağlık çalışanları, çok zorlu bir süreçten başarıyla geçtiklerinin altını çizdi.

‘‘Kilis Hastanesi depremden 3 ay önce açılmıştı bölgeye hizmet verdik’’

Asrın felaketinde diğer illere nazaran depremde en az etkilenen ilin Kilis olduğunu söyleyen Kilis Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca Devlet Hastanesi Başhekimi Fazıl Arısoy, ‘‘6 Şubat depremlerinden 3 ay önce hastanemizin açılışı olmuştu ve ister istemez eksiklerimiz vardı. Deprem olduğu zamanda hemen ekip arkadaşlarımızla iletişim haline geçtik ve koordineli şekilde hastaneye gelen hastalara bakmaya başladık. Kentin çeşitli yerlerinde gelen vakalar, panik anında yüksekten atlayanlar, kolunu ve bacağını zedeleyen vatandaşlar vardı. Çevredeki diğer illere nazaran Kilis’te çok yıkım olmadığı için Gaziantep, Hatay, Adıyaman, Malatya bölgelerinden gelerek yaklaşık bine yakın depremzede vatandaşımızı hastanemizde tedavi etmeye başladık. Hastanemizde tedavi edilen depremzedelerden 220 vatandaşı ameliyat ettik. Depremde göçük altında kalan ve böbrek hasarı oluşan hastalarımıza diyaliz hizmeti verdik" dedi.

‘‘Deprem günü resmen kabus yaşadık’’

04.17 de meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde resmen kabus yaşadığını söyleyen Arısoy, ‘‘Bölgeden gelen bir çok hastada kalçada kırık, akciğeri parçalanmış şeklinde hastanemize getirildi. Ekip arkadaşlarımızla koordineli bir şekilde hazırlanmıştık ve hemen gelen hastaları yatırılması gereken ilgili alanda tedavilerine başladık. Depremden sonra bölgede birçok hastanede göçükler meydana geldiği için epilepsi ve kalp rahatsızlığı olan vatandaşlar ilaçları kullanamadı ve o hastalar zamanla kötüleşmeye başladı. Aslında biz depremin yaralarını sarmaya başladık ama depremden 10 ile 15 gün sonra kronik rahatsızlığı olan vatandaşlarda problemler başladı. Ekip arkadaşlarımız tüm hastalarımızla gecesini gündüzüne katarak tek tek ilgilenerek hastalarımızı taburcu ettik’’ ifadelerini kullandı.

‘‘Canını kurtaran hastaneye gelmişti’’

Kahramanmaraş merkezli depremlerde ailesiyle birlikte görev yeri olan hastaneye geldiklerini söyleyen Acil Tıp Uzmanı Dr. Mehmet Mustafa Sunar, ‘‘ Depremden hemen sonra temel ihtiyaçlarımızı karşılayarak ailemle birlikte görev yerim olan hastaneye geçtim ve ailemi güvenli ortama götürüp ekip arkadaşlarımızla koordineli bir şekilde sedyelerimizi hazırlayarak acil kapısında beklemeye başladık. Kentin çeşitli noktalarından gelen vakaları tek tek tedavi ederek her biriyle ayrı ilgilendik. İlerleyen zamanda ise gelen vakalara baktığımda sahip olduğum hiçbir şeyin benim olmadığını gördüm çünkü herkes yakınlarını bırakarak canını kurtaran hastaneye gelmişti. Depremden sonra hayata bakış açım değişti’’ şeklinde konuştu.

‘‘Depremde ailesini kaybeden depremzedeye doğum günü sürprizi yaptık’’

Asrın felaketinde ailesiyle birlikte göçük altında kalan 13 yaşındaki depremzedeye doğum günü sürprizi yaptıklarını dile getiren Yoğun Bakım Sorumlu Hemşiresi Mustafa Özdemir, “Gaziantep’in İslahiye ilçesinde enkaz altında kalan 13 yaşındaki bir kız çocuğu servisimize yatış yaptı. Yatış yapan kız çocuğun medikal tedavisinde depremin ilk saatlerden itibaren psikolojisinin yerinde olmadığı fark ettik. Hastamızın yakın ailesi enkazın altında kalmış ve hastamız bunu bilmiyordu. İlerleyen saatlerde enkaz altında kurtulup ve bize ulaşabilen akrabalar oldu. Hastamıza moral ve motivasyon sağlamak için ona bir sürpriz doğum günü hazırlamaya karar verdik ve tedavisini gördüğü odayı süsleyerek ona bir doğum günü hazırladık. Depremzedemiz bu sürprize çok sevindi, çok hoşuna gitti. Depremden bir sene geçti ama biz o anı hiç unutmadık. Annesi ve babası enkazın altında kalmış onları kaybetmişti ve bundan bilgisi yoktu onun gözyaşlarını görünce gerçekten çok duygulandık” diye konuştu.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Alaplıda iki tır kafa kafaya çarpıştıÖnceki Haber

Alaplıda iki tır kafa kafaya çarpıştı

Türkiye'nin ilk astranotru Gezeravcı ayağının tozuyla Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret etti.Sonraki Haber

Türkiye'nin ilk astranotru Gezeravcı aya...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar