19 Mayıs, 2024, Pazar
DOLAR32.2053
EURO35.1156
ALTIN2500.6

Anayasa Mahkemesi'nden Can Atalay İçin İkinci Hak İhlali Kararı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Anayasa Mahkemesi'nden Can Atalay İçin İkinci Hak İhlali Kararı
Abone ol
Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi Parkı davasında 18 yıl hapis cezasına çarptırılan ve milletvekili seçilen Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay'ın tahliye ve yargılamanın durdurulması istemi üzerine yaptığı hak ihlali başvurusunu ikinci kez görüştü.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi Parkı davasında 18 yıl hapis cezasına çarptırılan ve milletvekili seçilen Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay'ın tahliye ve yargılamanın durdurulması istemi üzerine yaptığı hak ihlali başvurusunu ikinci kez görüştü.

AYM Genel Kurulu, Atalay'ın seçilme ve siyasi faaliyette bulunma, adil yargılanma ve kişi hürriyeti ve güvenliği haklarının ihlal edildiğine oy çokluğuyla hükmetti.

Atalay'ın avukatı Deniz Özen, kararla ilgili yaptığı açıklamada, "Can Atalay'ın hemen bugün tahliye edilmesi gerekiyor" dedi.

AYM, ilk ihlal kararını 25 Ekim'de 5'e karşı 9 oyla almıştı. İkinci ihlal kararında ise bu sayı 3'e karşı 11 oldu.

AYM, Atalay'ın seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının ihlal edildiğine hükmederken, kararın gerekçesinde şu ifadelere yer verildi:

"Seçim hakkı, demokratik bir toplumun vazgeçilmez temel unsurlarından biridir. Bu hak, bireylerin siyasi iktidarı belirleme ve bu iktidara karşı denetim sağlamalarına olanak tanır. Seçilmiş kişiler ise, demokratik bir toplumun en önemli organlarından biri olan mecliste temsil hakkına sahip olurlar.

Seçilme hakkının en önemli işlevlerinden biri, demokratik toplumun vazgeçilmez unsurlarından biri olan çoğulculuğun sağlanmasına katkıda bulunmaktır. Bu hak, farklı görüşlere sahip kişilerin siyasette temsil edilmesini ve demokratik toplumun zenginliğini yansıtmasını sağlar.

Seçilme hakkının ihlal edildiği hallerde, demokratik toplumun temel unsurlarından biri olan çoğulculuk zedelenir. Bu durum, demokratik toplumun işleyişine ve gelişimine zarar verir."

AYM, Atalay'ın kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine hükmederken, kararın gerekçesinde şu ifadelere yer verildi:

"Kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı, demokratik bir toplumun temel haklarından biridir. Bu hak, bireylerin özgürlüklerini güvence altına alır ve onların keyfi olarak tutuklanmalarını önler.

Kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği hallerde, bireylerin özgürlüklerinden mahrum kalmaları söz konusu olur. Bu durum, bireylerin temel hak ve özgürlüklerini kullanmasını engeller ve onların yaşam kalitesini düşürür."

AYM, ikinci ihlal kararını ise şu gerekçelerle verdi:

"Atalay, 2022 yılında yapılan genel seçimlerde milletvekili seçilmiştir. Ancak, seçilmesinden sonra hakkındaki yargılama devam etmiş ve mahkumiyet kararı verilmiştir.

AYM'nin ilk ihlal kararında, Atalay'ın seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının ihlal edildiği belirtilmiştir. Bu karara rağmen, Atalay'ın yargılaması devam etmiş ve mahkumiyet kararı verilmiştir.

Bu durum, Atalay'ın seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkını tekrar ihlal etmiştir. Ayrıca, Atalay'ın adil yargılanma hakkı da ihlal edilmiştir.

AYM olarak, Atalay'ın seçilme ve siyasi faaliyette bulunma, adil yargılanma ve kişi hürriyeti ve güvenliği haklarının ihlal edildiğine karar veriyoruz."

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Şanlıurfada göçmen kaçakçılarına darbeÖnceki Haber

Şanlıurfada göçmen kaçakçılarına darbe

Meteorolojiden Güneydoğuda 5 il için kar ve sağanak uyarısıSonraki Haber

Meteorolojiden Güneydoğuda 5 il için kar...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar