26 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.5936
EURO35.0136
ALTIN2456.2

Anne Şiirleri Antolojisi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Anne Şiirleri Antolojisi
Abone ol
Bağımsız Yazarlar ve Şairler Derneği (BAYŞAD) yayınları arasında  elimize ulaşan “Anne Şiirleri Antolojisi”ni tanıtmak istiyorum bugün sizlere.

Bağımsız Yazarlar ve Şairler Derneği (BAYŞAD) yayınları arasında  elimize ulaşan “Anne Şiirleri Antolojisi”ni tanıtmak istiyorum bugün sizlere.

Kocaeli merkezindeki BAYŞAD yayınları arasında yayınlanan kitabın önsözü Derneğin Genel Başkanı H. Osman Saraç tarafından yazılmış.

Saraç önsözündeki yazısında, derneğin  bugüne kadar 33 kitap yayınladığını ve özellikle Şiir Antolojilerine ağırlık verdiğini belirtiyor.  Antolojilerden örnekler veren Saraç, “Usta şairlerin yeni şairlerle aynı kitapta buluştuğu ‘Harman-1’ ve ‘Harman-2’ Antolojilerimizden sonra, ’41. Kocaeli Şairi Antolojisi’ ve ‘Kocaeli Şairleri Antolojisi’ kitaplarını yayınladık.  

Tamamı bayanlardan oluşan “Bayan Şairler Antolojisi’ yoğun ilgi görürken, bizim dikkatimizin büyük eksikliğe yönelmesine vesile olan oldu; Anne Şiirleri Antolojisi… Anne… Hayatımızdaki en kutsal varlık… Cennetin, ayakları altına serildiği mübarek insan… Anne ile ilgili ne kadar şiir yazsak, ne kadar kitap çıkarsak onu anlatamayız ve hakkını ödeyemeyiz….”diye yazısını sürdürüyor.

Elimizdeki kitap 144 sayfadan oluşuyor. Şairlerin ortalama 5 şiirlerinin yeraldığı kitapta, 3 veya 6 şiiri olan şairleri de görmekteyiz.  Kitabın sayfalarında 32 şairin şiirleri bulunuyor.

Kitapta şairlerin sadece şiirleri ve altında isimleri yeralırken, başka Antolojilerde olduğu gibi özgeçmişlerinden sözelmemiş.  Kitaptaki tüm şiirler ‘Anne’ üzerine yazılmış dizelerden oluşuyor.

Kitaptaki şiirlerden örnekler vermek gerekirse; Selda Kaya’nın “Kasım/Patılar” başlıklı şiirinde; “Binlerce bahardan kalan/Bir akşam sefasıydı annem/Yüzünde kalan/Kocaman beybun tarlası çocukluğum/Şimdi yurtsuz bayram yeri ellerin/…”diye sürüp gidiyor dizeleri…

Ozan Şerefim’e ait olan “Anasız kuzular” başlıklı şiirde; “Gurbet elde kalan oğul, kızının,/ Gam, kasavet ile geçer çağları./Anasına hasret düşen kuzunun,/Erimez mi yüreğinin yağları./..”dizeleriyle devam ediyor.

Gülay Kur’un, “Kuvayi milli anaları” başlıklı şiirinin dizeleri arasından; “…./ Hiçbir erkek erişemez hızını/Atar dağın dumanını tozunu/Tayyar Rahime, sarar bezini,/Hilali baki kılar Türk anası./…”dizeleriyle Kurtuluş savaşı mücadelesindeki kadınlarımızın isimleri vererek oluşturulmuş bir şiir olarak okumaktayız.

Yavuz Bülent Bakiler’in  “Emine bacı” başlıklı şiirinde; “Ben Numanlar Köyü’ünden  Emine bacı…/Yaşım belki doksanbir, belki de seksen sekiz./ Ellerim ayaklarım buğdaylar kadar temiz,/Yaz gelince dibeklerde çaresiz,/Dövülen benim, benim, benim!/…” dizeleriyle sürüp gidiyor.

Şimdi de Ali Güzelel’e ait “Anaya mektup” şiirinden bir dörtlüğü paylaşalım; “Bir mektup yazayım, ne olur oku,/Hiç kimse sen gibi gülmedi ana!/Tutmuyor kokunu en gözde koku,/Bekledim, şafakta gelmedi ana!/…
Kitabın son sayfasında yer alan Necip Fazıl Kısakürek’e ait olan “Anneciğim” şiirini paylaşalım; “Ak saçlı başını alıp eline,/Kara hülyalara dal anneciğim!/O titrek kalbini bahtın yeline,/Bir ince tüy gibi sal anneciğim!/…”dizeleriyle devam ediyor.

BAYŞAD’ın böyle farkındalık oluşturucu Antolojileri kültürel anlamda edebiyatımıza kazandırdığı önemli değerler arasında yer alacaktır. Kitabın hazırlanmasında emeği geçen  ve kitaba katkıda bulunanları kutluyor, başarılarının devamını diliyoruz.
 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar