08 Mayıs, 2024, Çarşamba
DOLAR32.2651
EURO34.7124
ALTIN2401.9

Süt Toplama Merkezleri için Konteyner yapımları tamamlandı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Süt Toplama Merkezleri için Konteyner yapımları tamamlandı
Abone ol
Osmaniye Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yürütülen proje kapsamında temin edilen 5 adet konteyner, Kadirli Süt Üreticileri Birliğine teslim edildi. Konteynırların, Aksaray'da üretildiği ve 3X6 metre ebatlarında ve 2 odalı olduğu kaydedildi.
Osmaniye Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yürütülen proje kapsamında temin edilen 5 adet konteyner, Kadirli Süt Üreticileri Birliğine teslim edildi. Konteynırların, Aksaray'da üretildiği ve 3X6 metre ebatlarında ve 2 odalı olduğu kaydedildi.

Konteynırlar içerisinde 1 adet alafranga tuvalet ve lavabo da bulunmakta olduğu ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının istemiş olduğu asgari hijyen şartlarına uygun olarak üretildiği kaydedildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam, toplam proje bütçesinin 76 Bin TL olduğunu bunun 37 Bin lirasının İl Özel İdaresi tarafından, kalan 39
Bin lirasının ise Kadirli Süt Üreticileri Birliği tarafından karşılandığını belirtti. Sağlam, "Proje faaliyetleri olarak 5 adet konteyner satın alınmıştır. Ayrıca proje faaliyeti olarak her bir konteyner için fosseptik çukuru maliyeti, elektrik tesisatı maliyeti, sıhhi tesisat maliyeti ve diğer giderler Kadirli Süt Üreticileri Birliği tarafından karşılanacaktır. Proje kapsamında satın alınan 5 adet konteynerin nakliye dâhiltoplam maliyeti 40 Bin TL'dir. Konteyner maliyetinin 37 Bin olan kısmı İl Özel İdaresi tarafından, kalan 3 Bin TL olan kısmı da Kadirli Süt Üreticileri Birliği tarafından karşılanmıştır. Osmaniye İli Tarım Strateji ve Eylem Planında bu konu ile ilgili belirtilen ve 48. hedef olan "İlçelerde süt toplama merkezlerinin oluşturulması ve köylerde de süt soğutma tanklarının kurulmasını sağlamak" stratejisinin desteklenmesi ile ilimizin süt sektöründeki eksikliklerin giderilmesi, ekonomiye katkı sağlanması ve süt sektörünün gelişmesi adına projenin uygulanması son derece önemli olmuştur." dedi.

İbrahim Sağlam, "Sütün sağlıklı koşullarda son tüketiciye ulaştırılması için sağıldığı andan işlendiği ana kadar olan sürede ideal hijyen kurallarına uymak ve bakteri oluşumunu önlemek amacıyla en kısa zamanda soğutulmasını sağlayacak bir soğuk süt zinciri mutlaka oluşturulmalıdır. Süt üretiminde,sağımdan sonra süt işlemeye kadar olan süreçte soğuk zincirin korunması, sağlıklı ve gıda güvenliğine uygun süt üretimi açısından son derece önemlidir. Ayrıca soğutulan sütün ekonomik değeri de artmaktadır. Bu artışın yanında devletin soğutulmuş süte verdiği destek de daha fazladır. Osmaniye ilinde hayvancılık ve süt sektörünün gelişimi açısından köylerde süt soğutma tanklarının bulunması ve ilçelerde de süt toplama merkezlerinin kurulması zorunludur. Osmaniye İli genelinde 48 köyde faal olarak süt soğutma tankı bulunmaktadır. Kadirli Süt Üreticileri Birliğine ait toplamda 4 adet toplama merkezinde süt soğutma tankı bulunmaktadır. Bu merkezler ve tanklar Osmaniye'de üretilen toplam süt düşünüldüğünde yetersiz gelmektedir." diye bilgi verdi.

Osmaniye il genelinde bulunan süt soğutma tanklarının yerleştirildiği alanların bir kısmının maalesef istenen hijyen koşullarına sahip olmadığına değinen Sağlam, "Bu alanlardaki başlıca eksiklikler; atık suyun boşaltılacağı fosseptik çukurunun bulunmaması, lavabo yetersizliği, çevresel bulaşma riskine açık yapı elemanları ve binaların yetersiz hijyen koşullarıdır. Birlikler tarafından süt toplama tanklarının köylere yerleştirilmesinde pek çok sıkıntı ile karşılaşılmaktadır. Bunların en önemlisi köylerimizin bazılarında süt toplama tankı yerleştirilmeye uygun binaların bulunmamasıdır. Bu problemin çözümünde en uygun yöntem taşınabilir konteynır içerisine montajlı süt soğutma tanklarının ihtiyaç duyulan köylere kurulmasıdır. Süt Toplama Merkezlerinin modernizasyonunda öncelikli hedef daha hijyenik ve gıda mevzuatına uygun süt toplama ve bu sütün muhafazasıdır. Bunun yanında Birliğe ait süt toplama merkezlerinin modernizasyonu ile üretimden son satışa kadar hijyenik koşullarda soğuk zincirin sağlanması ile sütün kalite değerinin korunması açısından son derece önemlidir. Projenin uygulanması ile diğer çiftçilerimize ve Birliklere de örnek olması amaçlanmaktadır." dedi


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar