27 Nisan, 2024, Cumartesi
DOLAR32.455
EURO34.829
ALTIN2438.6

Tarihe tanıklık eden Çınar ağacının kurtulması için seferber olundu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tarihe tanıklık eden Çınar ağacının kurtulması için seferber olundu
Abone ol
Osmaniye'nin tarihi simgesi olan Çınarlıkahve'nin kahvehanesinin yıkılması ve bahçesindeki 140 yıllık olduğu düşünülen çınar ağacının kuruması, halkta tarih ve doğa sevgisini tekrar gündeme getirdi.

Osmaniye'nin tarihi simgesi olan Çınarlıkahve'nin kahvehanesinin yıkılması ve bahçesindeki 140 yıllık olduğu düşünülen çınar ağacının kuruması, halkta tarih ve doğa sevgisini tekrar gündeme getirdi.

1997 yılında Adana Koruma Kurulu tarafından "Korunması Gerekli Çınar Ağacı" olarak tescil edilen Tarihi Çınar ağacının kurtulması için ise seferber olundu. Çevreciler, 2014 yılında Osmaniye Belediyesi tarafından DOĞAKA desteği ile "Çınarlıkahve çevre düzenlemesi projesi" kapsamında ağaç köklerinin dolgu ile kapatılmasına tepki gösterirken, Cumhuriyet Halk Partisi ve İyi Partili Belediye Meclis üyeleri, tarihi çınarı ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Meclis üyeleri, çınarın son durumu hakkında Osmaniye Çevre Gönüllüsü İsmail Okan Güney'den bilgi aldı.

Çevreciler olarak 3 nisandan beri mücadele ettiklerini belirten Güney, "Büyük mücadele sonunda Çınarın etrafını açtırmayı başardık. Bir haftadır toprak analizi yaptıracaklar. Yarım kilo kadar vitamin döktüler, ilaçladılar. Zaten öyle çok ciddi mantar yok olsa da ilaçtan ölmüştür. Normalde bu park ve bahçeler müdürlüğünün sorumluluğunda. Ama onlara da birinin talimat vermesi gerekiyor. Burada da çalışma yaptılar ama talimat ne kadarsa o kadar çalıştılar. Acilen budama işlemi yapılması ve humuslu toprak getirilmesi lazım. Umarım Çınar kurtulur" diye konuştu.

Osmaniye Belediyesi CHP- İyi Parti Grup Başkan Vekili Aykut Kaplan ise burada yaptığı açıklamada, "Zamanında alınan yanlış kararların ve uygulamaların neticesini görüyoruz. Osmaniye halkı olarak buna tanık oluyoruz. Kentsel dönüşüm toprağı taşa dönüştürmek değil, toprak ve doğayı koruyarak bulunduğumuz kenti güzelleştirmektir. Çınarlı kahve Osmaniye için simgeseldir. Buluşma yeridir. Böyle yerler kültür değerlerimizdir. Gebeli mahallesinde yine böyle bir çınar ağacımız var. Karaoğlanoğlu parkında ağaçlarımız vardı. Bir kısmı kesildi bir kısmı kurumaya terk edildi. Onları da kurtarabiliriz. Bu ağacın bize örnek teşkil etmesi lazım. Bu değerimize sahip çıkarsak diğer değerlerimize de sahip çıkabilelim. Belediyede CHP-İYİ Parti grubu olarak bu işin takipçisi olacağımızın bilinmesini isterim" dedi.

UZMANLARIN GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİ DOĞRULTUSUNDA YAPILIYOR

Osmaniye Belediyesi ekipleri tarafından ise kent genelinde ağaçların bakım ve budama işlemlerinin yapıldığı belirtilerek, "Şehit Halil İbrahim Karaoğlanoğlu parkı içinde yer alan ve çürümeye yüz tutmuş, vatandaşlarımız için tehlike arz eden çam ağacının kesim işlemi gerçekleştirildi. Enver-ül Hamit Camii bahçesinde bulunan tarihi çınardaki çalışmalar uzmanların görüş ve önerileri doğrultusunda yapılıyor." denildi.

KURUYAN ÇINARIN YERİNE YENİSİNİ DİKEREK TARİHİMİZE SAHİP ÇIKALIM

Emekli Adana Müze Müdürü Sanat Tarihçi İsmet İpek ise eski Osmaniye'ye ait pek çok tarihi eserin yıkılması ile hem Osmaniye kültürünün katledildiğini hem tarih severlerin kahredildiğini belirterek, şunları söyledi: "Çınarlıkahve son örnektir. Diyorum ki; “Vakıf talanı” haline gelen Türkiye’deki uygulamaların durdurulması için 1957 yılında çıkarılan 7044 sayılı kanuna göre; “Aslında vakıf yoluyla vücuda gelip de muhtelif kanunlar vesair suretle Hazine, belediyeler veya hususi idarelerin mülkiyetine geçmiş bulunan muhafazası gerekli tarihi veya mimari kıymeti haiz eski eserlerin mülkiyeti tekrar Vakıflar Umum Müdürlüğüne teslim mecburiyetindedir.” Gelin, Envarülhamit Camii vakfından olan dükkânları Vakıflar Genel Müdürlüğü, Valilik ve Belediye ile birlikte kamulaştıralım. Urfa/Halilürrahman Camii, Ankara Hacı Bayram Veli Camii, Adana Ulu Camii çevresi gibi Osmaniye Envarülhamit Camii çevresini “Osmanlı çarşısı” halinde düzenleyip yeniden canlandıralım. Yıkılan kahvehaneyi yeniden yaptıralım, kuruyan çınarı hem bir anıt gibi koruyalım hem de yerine yeniden çınar dikerek tarihimize sahip çıkalım."


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar