26 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.4855
EURO34.9228
ALTIN2449.9

Osmaniye’de mısır hasadına başlandı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Osmaniye’de mısır hasadına başlandı
Abone ol
OSMANİYE’de birinci ürün dane mısırın hasadına başlandı. Geçen yıllara oranla verimin yüksek olduğunu söyleyen üretici, fiyat düşüklüğünün beklenenden az olmasının kendilerini zorda bıraktığını ifade ettiler.
OSMANİYE’de birinci ürün dane mısırın hasadına başlandı. Geçen yıllara oranla verimin yüksek olduğunu söyleyen üretici, fiyat düşüklüğünün beklenenden az olmasının kendilerini zorda bıraktığını ifade ettiler.


Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam ise birinci ürün ekimi bakımından en geniş alana sahip olan mısırda hasada başlanıldığını belirterek, 2013 yılında 302 bin 84 dekar ekim alanından 419 bin 658 ton rekolte edilmiş olup verim ortalamasının dekara 1300 kilogram olarak ortaya çıktığı söyledi.


VERİMDE ARTIŞ BEKLENİYOR
2014 yılında ise üreticilerin 318 bin 980 dekar alana mısır ekimi yaptığını kaydeden Sağlam, “Bu yıl için iklim ve yağışların uygun seyretmesinden dolayı dekara verimde geçen yıla göre %10- 20 arası artış beklenmektedir. Mısır yöremizin de içinde bulunduğu Çukurova’da çiftçilerimiz tarafından gerek dekardan elde edilen gelir, gerekse yetiştirilmesinin kolay olması sebebiyle tercih edilen bir üründür. Bakanlığımızca dane mısıra destekleme de ödenmektedir. 2014 yılında Bakanlığımızca dane mısıra kilogram başına 4 kuruş destekleme ödenecektir. Bu da dekara yaklaşık 50 TL kadar bir ek gelir demektir. Mısır elde edilen ürünün satışında problem yaşanmayan alım garantili bir üründür.” Dedi.


DANE MISIRDA NEM ORANINA DİKKAT EİLMELİ
Vatandaşların ve alım yapan tüccarların özellikle danedeki nem oranına dikkat etmesi gerektiğini belirten Müdür Sağlam, “Nem oranı yüksek tarlaların biçimi bekletilmeli ya da depolamadan önce uygun nem oranına getirmek için kurutma işlemi mutlaka yapılmalıdır. Aksi halde hem insan gıdası olarak hem hayvan gıdası olarak tüketildiğinde büyük zararlar verebilen aflatoksin oluşumuna sebep olunabilir. Yüksek nemde hasat ve depolama hem ürünün kalitesini düşürerek milli ekonomiye zarar vermekte hem de insan sağlığını tehdit etmektedir. Bunun yanında hasat sonrasında tarlada kalan anızın mutlak surette parçalanarak toprağa karıştırılması önem taşımaktadır. Anızın yakılması kesinlikle yasak ve zararlıdır. Hem çevre ve insan sağlığı açısından hem de topraklarımızda sürdürülebilir tarım yapılabilmesi için anızın yakılmadan toprağa karıştırılması gerekmektedir. Böylece organik madde açısından yıllardır fakirleşen topraklarımıza da katkı sağlanmış olunacaktır.” Dedi.


ÜRETİCİ VERİMDEN MEMNUN
Merkeze bağlı Çona Köyündeki 18 dönüm araziye dane mısır ekimi yaptığını söyleyen 53 yaşındaki çiftçi İlhan Koçyiğit ise şöyle konuştu: “18 dönüm araziye mısır ekimi yaptık ve 20 ton hasat elde ettik. Geçen yıla oranla bu yıl zarar etmedik, verim iyi durumda. Arazilerimizi devlet kuyularından parasıyla suladığımız için ekinlerimiz kuraklık nedeniyle etkilenmedi. Fiyatlar ise daha belli değil ama kilosunu 650 Liradan alınıyor şuanda, ancak kesin sonuç ilerde ne olur onu bilemiyoruz.  Geçen yıl ise 630 Lira civarındaydı. Bu yılki fiyat beklediğimiz kadar olmadı. Gübre geçen yıl 800 liraydı bu sene bin liraya aldık. Bu açıdan bakıldığında düşük en azından 700-730 lira olması lazım. Mısır üreticisi olarak bu sene iyi verim elde ettik. Hasat çiftçinin yüzünü güldürdü diyebiliriz. Bir dönüme 1100 kilo civarında ürün aldık. Çevre bölgelerdeki tarlalarda 1500-1600 kilo ürün alan çiftçilerimizde bulunmakta.”


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar