26 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.4408
EURO34.7512
ALTIN2438.9

İŞ Kadınları Derneği, ‘kadınlar Günü’nü kutladı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İŞ Kadınları Derneği, ‘kadınlar Günü’nü kutladı
Abone ol
Osmaniye İş Kadınları Derneği Başkanı Feride Demir, “Dünya Kadınlar Günü” nedeniyle bir basın açıklaması yaptı.
Osmaniye İş Kadınları Derneği Başkanı Feride Demir, “Dünya Kadınlar Günü” nedeniyle bir basın açıklaması yaptı.

Osmaniye İş Kadınları Derneği Başkanı Demir yaptığı basın açıklamasında;
“Değerli Çalışan Kadınlarımız, Anamız, bacımız,l arkadaşımız, emek ve hayat mücadelemizin en değerli yarısı olan emekçi kadınlar... Hepinizi en değerli saygıyla selamlıyorum. Bugün, tarih boyunca hak ve özgürlükleri başta olmak üzere emeği için verdiği mücadeleleri ciltler dolusu kitaplara sığmayan emekçi kadınların, yani sizlerin günüdür.

Bundan 159 yıl  önce 8 Mart 1857 yılında Amerikan'ın Newyork kentinde başta on altı saatlik çalışma süresi ve düşük ücretler olmak üzere, çalışma şartlarının iyileştirilmesi için verdikleri kanla ve gözyaşıyla sona eren şanlı mücadelenin, yıldönümüdür. O gün yürüyüşe geçen kadın işçilere yapılan saldırı sonucu,118 kadın ölmüş, yüzlercesi yaralanmış, bir o kadarı da tutuklanmıştır.

8 Mart,  o günün mücadelesi adına 1910 yılından beri emekçi kadınlar günü  olarak anılmaktadır. O tarihten günümüze yani tam 8 Mart dünya kadınlar gününün ilan edilmesinin üstünden 106 yıl geçmesine rağmen, bu yıl Dünya kadınlar gününün 106. yılını kutluyor olmamıza rağmen, kadınların haklarında, taleplerinde hala çok bir şey değişmemiştir. 
İŞKAD olarak; 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün, kadınların, eşitlik, bağımsızlık, özgürlük, politik ve ekonomik haksızlıkların giderilmesi, cinsel ayrımcılığın sona erdirilmesi, kadınlara uygulanan her türlü şiddetin önlenmesi, saygın yaşam ve insan onuruna yaraşır çalışma koşullarının sağlanması yolunda verdikleri mücadelenin simgesi olduğuna inanıyoruz.

Kadınların üretime ve yönetime katılma imkânına kavuştukları her ülkede, toplumsal gelişme çabalarında etkin ve çok önemli roller üstlendiğine tanık oluyoruz. Hiçbir ülkenin kadınların emeği ve katkısı olmadan sağlıklı bir şekilde gelişmesinin, kalkınmasının, demokratikleşmesinin mümkün olmadığını düşünüyoruz.

Günümüzde de kadınların, sosyal, ekonomik ve politik katkılarına her zamankinden fazla ihtiyaç  duyulduğuna inanıyoruz. 

Kadın sorunlarıyla ilgili yapılan araştırmalar,  Dünyada yoksulluk içinde yaşayan 1.4 milyar insanın yüzde 70'ini kadınların oluşturduğunu ortaya koyuyor. Dünyanın en yoksul işçilerinin yüzde 60'ını (330milyon) yine kadınlar oluşturuyor. Kadınlar erkeklere göre yüzde 20 ila yüzde 50 arası daha az maaş alıyor. Dünyada açlığın, savaşın, göçün en ağır maliyetini kadınlar ödüyor.

Geleneksel rolleri nedeniyle ne evine ne de işine ait olamayan Türk kadınlarının %39'u  "tokatlanma, itilme, yumrukla vurulma, boğazının sıkılması, bir yerinin yakılması, silah bıçak gibi aletlerle tehdit edilme ya da bunların kullanılması" sonucu fiziksel şiddete uğruyor. Başka bir ifadeyle her 10 kadından 4'ü eşi veya birlikte olduğu kişi tarafından fiziksel şiddete maruz kalıyor. Kadınların % 44'ü de duygusal şiddet görüyor. Kadınların %23'ü eşlerinin ya da birlikte olduğu kişilerin kendisinin çalışmasına engel ya da işten ayrılmasına neden olduğunu belirtiyor

Ortaya çıkan tablo yürekleri dağlıyor.  Her yıl, 8 Mart Dünya kadınlar günü geldiğinde bu ve buna benzer veriler ortaya çıkarılıyor. Çalışma hayatı  ve sosyal yaşamda ki kadın profili gözler önüne seriliyor; siyasetten sanata, eğitime, medyaya kadınların katılımlarının ne kadar az olduğuna vurgu yapılıyor, gündem böylece geçiştiriliyor.

"Bu süreçte istatistikî verilerden yararlanarak ortaya belli tablo çıkarmak, mevcut hal ve durumu ortaya koymak, gerekli, yararlı ve önemli bir çaba olsa da bunun ötesinde kadınların toplumsal hayata tam ve eşit katılımının önündeki engeller nasıl aşılabilir sorusuna ortak bir cevap bulunarak, çözümü hususunda çaba gösterilmesi gerekiyor.

Değerli üyelerimiz, Yalnızca söylem değil,  kadın  üyelerimize ve çalışan kadınlarımıza yönelik somut olarak hazırladığımız projeler ve eylemlerle bu sürece katkıda bulunuyoruz.

Çalışan kadınların çalışma koşullarının iyileştirilmesi adına gerçekleştirdiğimiz projelerle, Uluslararası Platformlarda Kadın çalışmalarına yönelik iyi deneyimlerin gündemimize alınarak hayata geçirilmesi yönündeki uğraşımızla, her tür eğitim faaliyetine ortak katılım kriterlerini dikkate almamızla, anketler yoluyla üyelerimizin sorunlarını tespit ederek bu sorunların çözümüne yönelik çalışmalarımızla, kadın çalışanların ve çalışan kadın üyelerimizin ihtiyaçlarını öncelikli hedefimiz haline getiriyoruz.

Kadına karşı şiddete yönelik kampanyalara destek veriyoruz.”dedi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar