27 Nisan, 2024, Cumartesi
DOLAR32.455
EURO34.829
ALTIN2438.9

'Her dört kişiden biri ömründe en az bir kez ruhsal sorun yaşamakta'

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
'Her dört kişiden biri ömründe en az bir kez ruhsal sorun yaşamakta'
Abone ol
Osmaniye İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Öznavruz, şu anda dünyada her dört kişiden birinin, ömründe en az bir kez ruhsal sorunlar yaşamakta olduğunu söyledi.

Osmaniye İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Öznavruz, şu anda dünyada her dört kişiden birinin, ömründe en az bir kez ruhsal sorunlar yaşamakta olduğunu söyledi.

'Dünya Ruh Sağlığı Haftası' dolayısıyla açıklama yapan Müdür Öznavruz, "Sağlıklı ve üretken bir toplum için ruh sağlığı konusunda bilinçli, duyarlı ve farkında nesiller yetiştirilmelidir." dedi.

Günümüz insanının globalleşme, kentleşme, sanayileşme ve teknolojik gelişmelerin getirdiği hızlı değişimlerden kaynaklı bireyselliğe ve yalnızlığa itilmekte olduğunu kaydeden Öznavruz, "Diğer taraftan da günlük yaşamda başkalarıyla ilişki kurma ve sürdürmenin kaygısı yaşanmaktadır. Bu durum hem insanın kendi iç dünyasında denge ve düzenin bozulmasına, hem de diğer insanlarla olan ilişkisinde bozulma, kargaşa hatta çatışmaya neden olmaktadır.

Buna bağlı olarak, çeşitli uyumsuzluklar ve ruh hastalıkları her geçen gün daha da artarak ortaya çıkmaktadır. Şu an dünyada her dört kişiden biri ömründe en az bir kez ruhsal sorunlar yaşamaktadır.

Peki günümüz toplumunda en sık karşılaşılan ve ruh sağlığı ilgililerine başvurulması gereken durumlar nelerdir? Öfke patlamaları ve sinirlilik, ölüm düşünceleri, panik atak, kapalı alan kaygısı, size yada sevdiğiniz birine kötü bir şey olacakmış hissi, topluluk içinde yalnız hissetme, anlam veremediğiniz bir huzursuzluk ve suçluluk duygusu, enerjinizde azalma ve yavaşlama, zihninizden atamadığınız yineleyici ve hoşa gitmeyen düşünceler, duygularınızın kolayca incinmesi, sizi korkutan belirli uğraş yer ve nesnelerden kaçınma, kararsızlık, kendiniz başkalarından aşağı görmek, yıkanma sayma dokunma gibi hareketleri yineleme, korkutucu türden düşünce ve hayaller, hayatta her şeyin bir yük gibi görünmesi, sık sık tartışmaya girme, başka bir kişiyle asla yakınlık duyamama, toplum içinde gergin hissetme, ölümcül bir hastalığa yakalanma kaygısı, karamsarlık ve mutsuzluk, hayattan zevk alamama, takıntılar ve takıntılı düşünceler, eş çatışmaları, aldatılma veya boşanma sonrası dönem, çocuk sorunları, cinsel sorunlar yani vajinismus, erken boşalma, cinsel isteksizlik gibi ve uykusuzluk, baş ağrısı ve migren, sosyal fobi, çekingenlik, kendini ifade edememe, travma sonrası stres, hayır diyememe, mükemmeliyetçilik, menopoz sonrası stres, kendini tanıma, intihar düşünceleri, madde ve alkol bağımlılığı gibi örnekler verilebilir." dedi.

Dr. Hasan Öznavruz, bu ve benzeri durumlardan bir ya da birkaçının görülmesi durumunda, İl Sğalık Müdürlüğüne bağlı Sağlıklı Hayat Merkezine başvurulabileceğini belirterek, "Gerekli bilgi, eğitim ve tedaviyi buradan alabilirsiniz. Görüşmelerimiz covid-19 tedbirleri kapsamında maske takarak yüz yüze yapılabildiği gibi telefon üzerinden de destek alabilirsiniz." diye konuştu.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar