27 Nisan, 2024, Cumartesi
DOLAR32.455
EURO34.829
ALTIN2438.6

Görme engellilere Santral operatörlük kursu verilecek

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Görme engellilere Santral operatörlük kursu verilecek
Abone ol
Altınokta Körler Derneği Osmaniye Şubesi Başkanı Resul Soylu, görme engellilere yönelik 'Santral operatörlük kursu' açacaklarını söyledi.
Altınokta Körler Derneği Osmaniye Şubesi Başkanı Resul Soylu, görme engellilere yönelik 'Santral operatörlük kursu' açacaklarını söyledi.

Eğitim faaliyetleri kapsamında hazırlanan projenin Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında onaylandığını belirten Soylu, kursa kişinin katılacağını kaydetti. 

122 BİN LİRALIK PROJENİN SÖZLEŞMESİ İMZALANDI
Osmaniye'de beyaz baston kullanan kişi sayısının her geçen gün fazlalaştığına da dikkat çeken Soylu, "Görme engelli arkadaşlarımız son zamanlarda evlerinden daha fazla çıkmaktalar. Dernek olarak görme engelli arkadaşlarımıza değişik eğitimler vermekteyiz. Şuanda İşkur işbirliğinde büro yönetimi ve bilgisayar kursu eğitimlerimiz devam etmekte. SODES Kapsamında yeni bir projemiz onaylandı. 45 Kişilik bir kurs olacak ve bu kursumuzda Santral operatörlük kursu vereceğiz. Osmaniye'de ve Türkiye genelindeki tüm kamu kuruluşlarının tamamının santrallerinde genelde görme engelli arkadaşlarımız var ve bu konuda da sertifikaları yok. Önümüzdeki dönemde EKPSS Sınavı var. Bu sınava giren arkadaşların sınav sonucunda atama yapılırken Santral operatörlük sertifikası istenmekte. O nedenle açacağımız kurs arkadaşlarımız açısından önemli. Projemiz 122 Bin Liralık bir proje ve sözleşmesini imzaladık, kursumuzda yakında başlayacak. " dedi.

ULUSAL GELİRİN SADECE ON BİNDE 28'İ ENGELLİLER İÇİN HARCANMAKTA

15 Ekim Dünya Beyaz Baston Körler Güvenlik Günü nedeniyle de açıklamalarda bulunan Resul Soylu, " Biz engelliler, istatistiklerin 9 milyon dolayında gösterdiği büyük bir kitleyiz. Aile üyelerimizle birlikte sayımız 35 milyonu aşmaktadır. Engelli olmayı ya da engelli doğmayı kendimiz seçmedik. Bu durumu, ülkemizin olumsuz yaşam koşulları ve hükümetlerin ağır ihmali “armağan” etti bize. Anayasamızın 2. maddesi devletimizin “sosyal” niteliğini açıkça belirtmektedir. Sosyal devlet, toplumun en güçsüz kesimlerinden başlayarak yurttaşlarının sağlık, eğitim, istihdam, sosyal güvenlik gibi temel gereksinimlerini karşılayan devlet demektir. Devletin “sosyal” niteliğini yaşama geçirmek, hükümetlerin anayasal yükümlülüğüdür. Ne yazık ki hükümetler, bugüne dek bu yükümlülüklerini, yeterince yerine getirmemişlerdir. Ülkemizdeki engelli nüfusun yüzde 90’ından fazlası istihdam ve eğitim olanaklarından yoksundur. Toplam nüfusun yüzde 12’sini oluşturdukları halde ulusal gelirin sadece on binde 28’i engelliler için harcanmaktadır." dedi.

BEYAZ BASTONUN KÖRLER İÇİN ÖNEMİ
Başkan Resul Soylu, "Her şeyden önce körler için bağımsızlığı ve özgürlüğü temsil eder beyaz baston. Diğer insanlar için ise, körlüğü temsil eder. Kamuoyu körü, beyaz bastonuyla tanır. İkinci olarak körün güvenliğini sağlar beyaz baston. Çukurları, engelleri algılayarak onlardan sakınmasının olanağını sağlar. Bu sayede mesafeleri ve engelleri aşarak hedefine ulaşmasını mümkün. Beyaz bastonlu körü görenler için bir “dikkat” işaretidir beyaz baston aynı zamanda. Onu gören yaya, gereksinmesi varsa yardıma koşabilir. Onu gören sürücü, bir kazaya meydan vermemek için daha dikkatli davranabilir." diye konuştu.



  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar