29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3677
EURO34.9763
ALTIN2325.0

Dededen Toruna ahşap sanatını sürdürüyorlar

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Dededen Toruna ahşap sanatını sürdürüyorlar
Abone ol
Osmaniye merkezde çocuk yaşta başladığı ahşap fıçı yapım işinde usta olarak sürdüren 79 yaşındaki Ruhi Özat, dede mesleğini sürdürüyor.

Osmaniye merkezde çocuk yaşta başladığı ahşap fıçı yapım işinde usta olarak sürdüren 79 yaşındaki Ruhi Özat, dede mesleğini sürdürüyor.

Osmaniye merkez Alibeyli Mahallesi Kadir Çavuş sokak üzerinde ahşaptan fıçı ve diğer eşyalar yapan Ruhi Özat, mesleğini 70 yıldır sürdürdüğünü söyledi.

İşyerinde, şalgam fıçısı, bal teknesi, oklava, yayık ve ekmek tahtası gibi eşyaları oğlu 47 yaşındaki Metin Özat ile birlikte üreten Ruhi Özat, bu mesleğin dedesinden babasına, babasından da kendisine kaldığını belirtiyor.

Mesleğini severek yaptığını söyleyen Özat 4 çocuğunun nafakasını ağaç işleme işlerinden kazandığını belirterek; "Bu meslek dedemden gelme, dedemden babama, babamdan da ben devam ettiriyorum. Yaşım 80'e dayandı ama bende mesleğimi oğluma bırakacağım artık. Buradaki ürünlerimizi dut, çam ve meşe ağacından yapıyoruz. Yayıklarımız ve yoğurt kaplarımız çam ağacından olur, sirke türü ise meşe ağacından yapmaktayız. Şalgam fıçılarımızı ise dut ağacından yapıyoruz." dedi.

OSMANİYE DIŞINA ÜRÜN SATIYORUZ

Ürettikleri ahşap işlerin Osmaniye dışındaki illere de satışını yaptığını belirten Özat, “Özellikle Adana’daki şalgam üreticileri fıçılardan alıyor. Diğer eşyaları ise Türkiye’nin dört bir yanına gönderiyoruz.”dedi.

Mesleğin zorlukları ve incelikleri konusunda da konuşan Ruhi Özat; “ahşaptan ürün üretebilmek öyle kolay değil, dikkat ve özen ister.

Makineyi çalıştırırken sağa sola bakmayacaksın, daima bıçağa bakacaksın. Bakmaksan parmakların gider. Meslek zor ama buna şükür. Yeri gelir az yeri gelir çok kazancı olur." dedi.

BABAMIN MESLEĞİNİ SÜRDÜRÜYORUM

Babasından öğrendiklerini hayata geçirdiğini belirterek, baba mesleğini sürdürdüğünü belirten Metin Özat; “ Mesleğimizin Selanik’ten geldiğini biliyorum. Bu meslek benim babamın babasının kayınbabasının babasının mesleği. Yani bu meslek Selanik'ten gelme, biz göçmeniz. Sıra konaklar dediğimiz yerde, dedem bu mesleği kayınbabasından öğreniyor. Babam da 9-10 yaşlarında 1950'lerde dükkanda çalışmaya başlıyor. Bu dükkan 1918'lede açılma. Babamın büyümesiyle dedem dükkanı babama devrediyor. Arkasından da şuanda ben babamla beraber çalışıyorum ve babam mesleği bana devretti. Bu fıçıcılık mesleği ölmeyecek bir meslek. Ama şuanda bir tane çalıştıracak işçi bulamıyoruz. İşkur'a da başvurduk oradan da bulamadık. Gençlere söylüyorum, her şey memurluk değil birazda esnaflık diyorum." dedi.

TÜRKİYE’DE SAYILI KİŞİLER BU MESLEKTE UĞRAŞIYOR

Ahşap ürünler üreten Türkiye'de sayılı kişilerin olduğunu belirten Özat, "Sadece şalgam fıçısını üreten Türkiye'de bir tek ben kaldım. Bu mesleğe öncelik ve öncülük versinler. Fıçıcılık mesleğini yayalım. Bu meslek ölmez, şalgam biterse ancak bu beslekte biter." diye konuştu.
Şuanda en çok şalgam fıçısı üretimi yaptıklarını söyleyen Özat, "Ürettiğimiz şalgam fıçılarını en çok Adana'daki esnaflarımıza veriyoruz. Bunun yanı sıra Mersin, İzmir gibi bir çok şehirdeki şalgam firmalarına göndermekteyiz. Zeytinyağı ve sirke üretimi yapımı yapılan firmalarımıza gönderiyoruz. İnsanların istediği şekilde üretim yaparak gönderiyoruz." dedi.
Ağaç fıçıların sağlık açısından çok faydalı olduğu için en çok tercih edildiğine dikkat çeken Özat,"Eskiden insanlar 105-110 yaşına kadar yaşarmış. Plastik çıktı insan yaşamı ortalama 60-65'e düştü. Neden çünkü plastik kansorejen. Ahşap yoğurt kaplarımız var bir yoğurt tutuyor çok güzel rehası oluyor. Bir plastikteki şalgamı için, bir de ağaç fıçıda yapılan şalgamı için, aradaki farkı çok fazla olduğunu göreceksiniz. Ahşap daha kaliteli olmasını sağlar." dedi.
Metin Özat yaşadığı sürece bu mesleği devam ettireceğini belirterek, "Öğretebilirsem oğullarına, öğrenemezlerse bu daraba iner bu meslekte biter." dedi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar