26 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.463
EURO34.7591
ALTIN2436.3

Covid-19 döneminde beslenme konuşuldu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Covid-19 döneminde beslenme konuşuldu
Abone ol
Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi’nde sosyal medya canlı söyleşisinde “Covid-19 döneminde beslenme” başlıklı program gerçekleştirildi.

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi’nde sosyal medya canlı söyleşisinde “Covid-19 döneminde beslenme” başlıklı program gerçekleştirildi.

Üniversitenin resmi Instagram sayfası üzerinden gerçekleşen programın moderatörlüğünü OKÜ Rektör yardımcısı Prof. Dr. Alpaslan Dayangaç yaptı.

Programa konuk olarak OKÜ Sağlık bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetik Bölümü Başkan yardımcısı Dr. Öğretim üyesi Bircan Ulaş Kadıoğlu katıldı.

Programın girişinde OKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alpaslan Dayangaç,

Konavirüs sürecinde hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, hastalıkla mücadelesi devam eden vatandaşlarımıza da acil şifalar temennisini ifade ederek, ülkemizin huzur ve refahı için canla başla mücadele eden; başta sağlık çalışanları olmak üzere, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet mensuplarımıza başarılar, Şehitlerimize Allah’tan rahmet kaderli ailelerine başsağlığı dileğinde bulundu.

Canlı yayına konuk olarak katılan OKÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Bircan Ulaş Kadıoğlu, COVID-19 enfeksiyonun belirtilerini, nasıl bulaştığını, tedavi yönteminin neler olduğunu ve hastalığın nasıl önlenmesi gerektiği ve kişilerin pandemi döneminde bağışıklık sistemini nasıl güçlendirmesi gerektiğini ve bu enfeksiyonla mücadele edebilmek için gerekli olan besinler hakkında bilgiler verdi.

Dr. Öğretim Üyesi Bircan Ulaş Kadıoğlu, “Koronavirüsün bulaşmasını tek başına engelleyebilecek veya tedavi edebilecek herhangi bir gıda olmasa da; sağlıklı ve dengeli beslenmenin, fiziksel aktivite ve düzenli uyku ile beraber bağışıklık sistemini güçlendirdiği kanıtlanmıştır. Pandemi süresince sosyal izolasyon, hijyen kurallarına uymak, yeterli ve dengeli beslenmek büyük önem taşımaktadır. Enfeksiyon hastalıkları varlığında veya öncesinde sağlıklı olabilmek için yeterli ve dengeli beslenme önemlidir. Enfeksiyonlar, özellikle buna yüksek ateş de eşlik ediyorsa, vücudun enerji ve besin ögesi gereksinimi artmaktadır. Bu nedenle, COVID-19salgını sırasında sağlıklı bir diyetin sürdürülmesi gerekir. Hiçbir diyet veya besin takviyesi COVID-19 enfeksiyonunu önleyemez. Sağlıklı bir diyetin sürdürülmesi, güçlü bir bağışıklık sistemini desteklemek için önemlidir.” dedi.

Bağışıklık sistemini güçlendiren ve enfeksiyonla mücadele edebilmek için gerekli besin ögelerinden de bahseden Dr. Öğretim Üyesi Bircan Ulaş Kadıoğlu, “A, C, D ve E vitamini, selenyum ve çinko mineralleridir. Seçilecek gıdaların protein, lif, vitamin, mineral ve antioksidanlardan zengin olması dengeli beslenme yönünden büyük önem taşımaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği olan A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminlerden zengin, havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzelerin yanı sıra kış aylarında bolca bulunan portakal, mandalina, elma gibi meyvelerin tüketimi önemlidir.

E vitamini de bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir. E vitaminin iyi kaynakları olan; yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve fındık, ceviz gibi yağlı tohumlardır.” dedi.

Pandemi döneminde mümkün olduğunca şekerli, basit karbonhidrat içeriği yüksek gıdaları almamaya özen göstermemiz gerektiğini ifade eden Dr. Öğretim Üyesi Bircan Ulaş Kadıoğlu, “Sağlık Bakanlığı’nın girişimiyle Beslenme ve Diyetetik bölümlerinden uzman hocalarımızın hazırladığı Türkiye’ye Özgü Beslenme Rehberi’nin önerileri bu konuda en güncel kaynaktır. Türkiye’ye Özgü Beslenme Rehberi’nde önerilen Sağlıklı Yemek Tabağı’na göre her ana öğünde tabağın bir çeyreği sebzelerden, diğer çeyreği tam tahıl ürünlerinden ve kalan yarısının eşit üç parça halinde meyvelerden, yüksek proteinli gıdalardan (kurubaklagiller, et, yumurta, balık, tavuk, yağlı tohumlar, vb.) ve süt ürünlerinden (süt, yoğurt, ayran, peynir vb.) gelmesi önerilmektedir.” dedi.

“Sağlıklı Yemek Tabağı”na göre beslenemeyen kişilerin günlük vitamin ve mineral takviyesi almalarının da bu özel geçici dönemde bir alternatif olarak önerilebileceğini ifade eden Dr. Öğretim Üyesi Bircan Ulaş Kadıoğlu, Karantina sürecinde alınacak gıdaların olabildiğince besleyici, raf ömrü uzun ve dayanıklı olması uygun olacaktır. Bu zor dönemi olabildiğince rahat atlatmak için seçilecek gıdaların protein, lif, vitamin, mineral ve antioksidanlardan zengin olması dengeli beslenme yönünden büyük önem taşımaktadır. Aynı zamanda, bu dönemde sağlıklı yaşamın desteklenmesi için sigara içilmemesi, düzenli fiziksel aktivite yapılması, yeterli bir uyku düzeni sağlanması ve stres düzeyinin azaltılması da önerilmektedir.” diye konuştu.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar