19 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.6077
EURO34.7837
ALTIN2495.5
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Yardım edebilmek

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın  bir açıklaması dikkatimi çekti. Haberi gazetelerde okuduğumda, inanıp inanmamakta kuşkular duymaya başladım.

Gerçekten  dar gelirli ailelere ; evlerini yapmaları, onarmaları ve eşya almaları için  yapılacağı söylenilen yardım alabilmenin koşulları uygulanacak mıydı?

Dar gelirli vatandaşlara yapılacak olan yardım, ev yapımlarında 30-40 bin Tl, ev onarımına 20 bin Tl, eşya alımı için ise 5 bin Tl olarak açıklanıyor.

Bu yardımı alabilmek için belirlenen kriterlere uyan her vatandaşın yaralanacağı vurgulanıyor.

Yardım alabilmenin koşulları, genel durumu ve gelir şartı olarak vurgulanıyor. Peki bu önemli koşulun açılımına bakıyorum. Kişi başına düşen hane gelirinin asgari  ücretin 3’te birinden az olması gerektiği vurgulanıyor.

Yardım taleplerinin Bakanlığa bağlı Sosyal Yardımlar Genel  Müdürlüğü, ev eşyaları yardımını Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığı ile  yapılması isteniyor.

E-devlet üzerinden başvuru kabul edilmediği gibi doğrudan dilekçe verilmesi gerektiği belirtiliyor.

Buraya kadar güzel olan sözleri birlikte okuduk ve Bakanlığın böyle bir çalışmasını da alkışladık diyelim.

Şimdi gelelim asıl konumuzu. Bugün net asgari ücret 2 bin 825 bira 90 kuruş olarak uygulanıyor. Üç kişilik bir ailenin gelirinin üçte birinin 941 lira 96 kuruş olduğu hesabı ortaya çıkıyor.

Emekliler için bu rakamı hesapladığımızda, en az emekli maaşının 1.500 Tl olduğunu düşündüğümüzde, üç kişilik bir ailenin gelirinin üçte birinin 500 Tl olduğunu görmekteyiz.

Hadi diyelim üç kişilik ailedeki emekli maaşının 2.000,00 Tl olduğunu düşündüğümüzde ise, gelirinin üçte birinin 666, 6 Tl olduğu ortaya çıkıyor.

Bu hesaplamalara baktığımızda, emeklilerin de bu yardımdan yararlanabileceklerini görmekteyiz.

Yardım yapılacağı belirtilen gelir düzeyi açısından koşulları taşıyan vatandaşlarımız başvurularını yaptıkları zaman gerçekten  yararlanıp yararlanamadıklarını süreç içerisinde göreceğiz.

İstenilen koşulları taşıdığı halde, eğer yardım yapılmamışsa, elbette bunun gerekçelerinin de belirtilmesi önem taşıyacaktır.

Bazı zamanlarda yetkili ağızlardan çıkan sözlerin, işin gerçeğine dönüşmesi olayında hiç te öyle olmadığı görülebiliyor.

Ailenin aylık geliri ile bireyler arasındaki  kişi başı rakamı hesaplandığında, ailede başka bir kişi çalışmıyorsa, bir emeklinin aldığı maaş zaten açlık sınırının altında görülmektedir.

Hal böyle olunca, Sosyal Yardımlardan yararlanmak isteyen emeklilerin kömür istekleri bile “emekli maaşı alıyor” gerekçesi ile kabul edilmiyor.

Dar gelirli vatandaşlara yardım yapılacağı yönündeki ilgili açıklamaya bakıldığında, bu ülkede yaşayan emeklilerin yüzde 90’ının yardıma muhtaç olduğu yapılan hesaplama ile ortaya çıkıyor.

Ama, bazı anlarda da emekli olduktan sonra yeniden çalışmaya başlayanlar için “çift dikiş” diye tepki gösterenlerin, ülkedeki ekonomik hayatın nasıl olduğunu görebilmesi akla geliyor.

 

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar