29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3786
EURO35.0153
ALTIN2324.8
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Bize bir şeyler oluyor!

Gün içinde haberleri öğrendiğimizde, ilk kez duyduğumuz olaylara tanık olabiliyoruz.


Akla gelmeyecek olayları yaşayan insanların gidişi neler oluyor demekten kendimizi alamaz hale geldik.


Sizler de son yıllarda birbirinden ilginç olayları görüyor ve duyuyorsunuz. Cinayetlerin şekilleri akıllara durgunluk veriyor. İnsanların birbirlerini dolandırma olayları yine akılları karıştırıyor.
İnsanlarımız okumayınca, kültürel yönden beyinlerdeki boşlukların çoğalması, kişileri saf ve her olaya inandırıcı hale getiriyor.


Akıllar sanki hareketsiz hale gelmiş, beynin onda biri çalışır gibi olmuş insanlar. Yaşanan olaylar karşısında, “Bize bir şeyler oluyor!”demekten kendimizi alamıyoruz.


İnsanların en acımasızca birbirlerini öldürmeleri, işlenen cinayetler, çocukların öldürülmesi olayları karşısında birilerinin sağlıklı yaşam için uğraş vermesinin zamanı geldi ve geçmek üzere.
Örneğin, Müslüman bir toplumda yaşıyoruz. Din adamlarımızın görevleri sadece Camilerde namaz kıldırmak, vaaz vermekle mi sınırlı? Toplumsal yaşamın her geçen gün birbirinden ilginç ve korkunç ölümlere doğru gittiği süreçte din adamlarımızın ne zaman devreye gireceğini merak ediyorum.


Öğretmenlerimiz; ücretlerinin yetersizliğinden yakınırken bu mücadelenin yanında insan ilişkileri ve sağlıklı toplumsal yaşam için neler yapıyorlar? Sadece sınıfta öğrencilerine programdaki dersi vermekle öğretmenler kendilerinin görevlerinin bittiğini mi sanıyor?


Yerel yönetimlerdeki Belediye başkanlarına da sağlıklı yaşam için önemli görevler düşüyor. Belediye başkanları, birkaç Meclis üyesini de yanına alarak, bir akşamüzeri  mahallenin birine gidip burada insanlarla sohbet etse, insanların sorunlarını dinlese, notlarını alsa, insanlar birbirleriyle kaynaşma ortamının oluşmasını sağlasa nasıl olur?


İnsanlar; iş ve ev arasında sıkışmış durumda. İş çıkışı evine gelenler oturuyorlar televizyonun başına, dizileri izliyorlar. Komşusu ile görüşmek, bazı olayları paylaşmak ve sohbet ortamı yokolmaya başlamış durumda.


Cep telefonlarının teknolojik gelişmeleri sonunda, internetle arkadaşları arasında sohbet edenler, mesajlaşanlar dünyadan bir haber yaşıyorlar.


Ne zaman, hangi ürüne zam geldiğini bilenlerin sayıları iyice azaldı. Ekmeğin ücretini, şekerin, yağın ve zeytinin fiyatını bilmez oldu insanlar. Kredi kartlarını ceplerinden çıkarıyorlar, alış veriş sonrasında makineden çekilen para hesaba geçerken, hangi ürünün kilosunun kaç lira olduğunu sorma gereği bile duyulmaz oldu.


Cep telefonu ile caddede yürüyen adam, birileriyle mesajlaşıyor olmalı ki, kaldırımdaki trafik levhasının direğine çarpıyor. Gözleri ve parmakları elindeki telefonun ekranındaki adam, kaldırımda yürürken bir başka adama çarptığını sanıyor, kime çarptığına bile bakma gereği duymadan, trafik levhasının demir direğine eliyle dokunarak; “pardon özür dilerim” diyerek yoluna devam ediyor.


Ne durumlara getirildik, bize neler oluyor?


Böylesi yaşar hale getirildiğimiz için, dolandırıcılığın türleri de çoğalmış durumda. Kişileri aldatmanın ve dolandırmanın yöntemlerini iyi bilenler, konuşma yetenekleri ile kandırıp onlara maddi ve manevi zararlar verilmesine neden oluyor.


Düşünmekten çekinir, konuşmaktan korkar hale getirilen insanlarımızın akıllarını kullanabilmeleri için din adamlarımızın seyirci kalmamalarını, onların sözlerinin bu toplumda sağlıklı yaşama etki yapabileceklerini belirtmek istiyorum. Saygılarımla…
 
Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar