160x600
29 Haziran, 2025, Pazar
DOLAR38.7786
EURO43.8944
ALTIN4143.5
Yusuf Cinkara Otomotiv

Yalancı bahara aldanan fındık için üreticilere sigorta uyarısı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yalancı bahara aldanan fındık için üreticilere sigorta uyarısı
Abone ol
GİRESUN ZİRAAT ODALARI İL KOORDİNASYON KURULU BAŞKANI VE KEŞAP ZİRAAT ODASI BAŞKANI ABDULLAH ŞAHİN,YAŞANAN İKLİM DEĞİŞİKLİKLERİNİN FINDIK İÇİN BÜYÜK BİR TEHLİKE ARZ ETTİĞİNİ, SICAKLIKLARIN MEVSİM NORMALLERİNİN ÜZERİNDE SEYRETMESİNİN ÜRETİCİLER AÇISINDAN İYİ OLMADIĞINI BELİRTTİ.

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde geçmesi fındık üreticilerini tedirgin ederken, yaşanabilecek zirai don riskine karşı tarım sigortası uyarılarında bulunuldu.


Giresun Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Keşap Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şahin, yaşanan iklim değişikliklerinin fındık için büyük bir tehlike arz ettiğini, sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinin üreticiler açısından iyi olmadığını belirtti.


Şahin yaptığı açıklamada, ‘’Bu yıl sıcaklıklar mevsim normallerinin çok üzerinde seyrediyor hatta son 30 yılın en kurak ocak ayını yaşıyoruz. Soğuk geçmesi beklenen kış aylarında adeta yalancı bir bahar yaşıyoruz. Bu durum fındıkta püs ve olgunlaşmanın daha erken tarihte oluşmasına neden oluyor. Normalde mart ayının ortalarında gerçekleşen doğum işlemi, bu yıl mevsim normallerinin üzerinde yaşanan sıcaklıklar nedeniyle neredeyse kış ortasında yaşanacak gibi görülüyor. Yaşanan sıcaklıklar normal değil. Bu zamanda kar yağışıyla toprak su, fındıkta soğuklanma ihtiyacını karşılaması gerekirdi. Ancak görülüyor ki yalancı bahara aldanan fındıkta karanfiller erken açtı bu da risk demektir” dedi.


Kış ortasında açan karanfillerin hem rekolteyi hem de randımanı etkileyeceğini de belirten Şahin, “Fındığın döllenebilmesi için erkek ve dişi organların aynı dönemde olgunlaşarak açması gerekmektedir. Bu zamanda açan karanfiller zirai don olmasa bile yeterince tozlaşma olmadığı için döllenemeyecektir ve bu da fındığın iyi olgunlaşmaması yani randıman kaybı anlamına gelmektedir. Diğer taraftan ise zirai don tehlikesi bulunmaktadır. Şayet mart ayında sıcaklıklar mevsim normallerine dönerse, fındıkta don riski oldukça yüksek. Bu nedenle üreticilerimiz devlet destekli bitkisel ürün sigortasını kesinlikle yaptırmalılar. Bu şekilde yaşanabilecek olası don tehlikesine karşı üreticilerimiz kendilerini güvence altına alabilirler" ifadelerini kullandı.

Örgü İpliği

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
BAU 25nci yaşını kutluyorÖnceki Haber

BAU 25nci yaşını kutluyor

Tarihin yaşayan canlı tanığı: 120 yaşındaki delikanlıSonraki Haber

Tarihin yaşayan canlı tanığı: 120 yaşınd...

Haber Yorum Üstü

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar