14 Ekim 2026, Çarşamba
DOLAR 42.2631
EURO 49.0719
ALTIN 5726.6

Ardahan’da Makinenin Giremediği Arazilerde Geleneksel Hasat

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ardahan’da Makinenin Giremediği Arazilerde Geleneksel Hasat
Abone ol
Ardahan’ın Damal ilçesinde çiftçiler, çetin kış şartları öncesinde traktörün giremediği engebeli arazilerde tırpanla ot biçerek hayvanlarına kışlık yem hazırlıyor.

Kış mevsiminin yaklaşık 6 ay sürdüğü Ardahan’da hayvancılıkla geçinen çiftçiler, zorlu kış şartları öncesinde hayvanlarının yem ihtiyacını karşılamak için yoğun mesai harcıyor.

Traktör ve tarım makinelerinin giremediği engebeli arazilerde geleneksel tırpanlarla ot biçen üreticiler, imece usulü çalışarak kışlık yem hazırlıklarını sürdürüyor.

Ardahan’ın Damal ilçesinde hayvancılıkla uğraşan çiftçiler, sonbaharın etkisini göstermesiyle birlikte ot biçme sezonunun son çalışmalarına başladı.

Özellikle yüksek rakımlı ve eğimli arazilerde makine kullanımının mümkün olmadığı alanlarda tırpanla biçim yapan üreticiler, gün doğmadan çayırlara inerek gün boyunca çalışıyor.

Gruplar hâlinde imece usulüyle hareket eden çiftçiler, biçtikleri otları kuruttuktan sonra kış aylarında hayvanlarına yedirmek üzere depoluyor.

Ekim ayında gerçekleştirilen son biçim çalışmalarıyla üreticiler, kış hazırlıklarını tamamlamak için yoğun çaba gösteriyor.

Teknolojinin tarım ve hayvancılık alanında yaygınlaşmasına rağmen Ardahan’ın dağlık bölgelerinde geleneksel tırpan kullanımı önemini koruyor.

Makineyle biçimin mümkün olmadığı arazilerde tercih edilen bu yöntem, geçmişten günümüze aktarılan tarımsal bilgi ve becerilerin yaşatılmasını sağlıyor.

Tırpanla ot biçiminde deneyim, el alışkanlığı ve doğru teknik büyük önem taşıyor. Birlikte çalışan çiftçiler, zaman zaman türkü söyleyerek zorlu mesailerini daha keyifli hâle getiriyor.

İmece geleneği sayesinde hem iş yükü paylaşılıyor hem de köy yaşamının dayanışma kültürü sürdürülüyor.

Ardahan’da uzun süren kış mevsimi, hayvancılıkla geçinen üreticiler için yaz ve sonbahar aylarındaki yem hazırlığını daha da önemli hâle getiriyor.

Bu nedenle çayırlarda biçilen otlar, kış boyunca hayvanların beslenmesinde kullanılmak üzere özenle toplanıp saklanıyor.

Saatlerce süren tırpan mesaisi, yüksek fiziksel güç, dikkat ve dayanıklılık gerektiriyor.

Zorlu arazi şartlarına rağmen çalışmalarını sürdüren çiftçiler, emekleriyle hayvancılığın devamlılığı için gerekli kışlık yem stokunu oluşturmaya çalışıyor.

Ardahan’da tırpanla yapılan son hasat, yalnızca kış hazırlığının değil, aynı zamanda geleneksel üretim kültürünün ve dayanışma ruhunun da bir yansıması olarak öne çıkıyor.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Adana Büyükşehir Belediyesi Filosuna 6 Yeni Otobüs Ekledi Önceki Haber

Adana Büyükşehir Belediyesi Filosuna 6 Y...

Yorum Yazın

aaaaa
Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar