30 Nisan, 2024, Salı
DOLAR32.4695
EURO34.804
ALTIN2427.7

Veteriner hekimlere senkronizasyon eğitimi verildi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Veteriner hekimlere senkronizasyon eğitimi verildi
Abone ol
Osmaniye'de, veteriner hekimlere, büyükbaş hayvanlarda senkronizasyon uygulaması eğitim verildi.
Osmaniye'de, veteriner hekimlere, büyükbaş hayvanlarda senkronizasyon uygulaması eğitim verildi.

Toprakkale İlçesi Tüysüz Beldesi'nde 47 yaşındaki üretici Ahmet Geçit'e ait olan yedi yaşındaki 'holstein' cinsi bir ineğin doğurduğu dördüz yavrulara da senkronizasyon yönetimi uygulandı. Bu sistem, Osmaniye Veteriner Hekimler Odası tarafından verilen suni tohumlama kursuna katılan 14 veteriner hekime uygulamalı olarak anlatıldı. Senkronizasyon yöntemi çalışmasına Niğde Üniversitesi Bor Meslek Yüksekokulu Veterinerlik  Bölümü Başkanı Prof. Dr. Faruk Aral, Osmaniye Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Veteriner Hekimi Ali Laçinbala ve yeni mezun olan veteriner hekimler katıldı.

Çalışma hakkında bilgi veren Veteriner Hekim Bünyamin Akın, daha önce dördüz doğuran 7 yaşındaki ineğin yavrularının tümünün dişi olduğunu belirterek, "Tohumlama yöntemiyle bugüne kadar 20 ikiz yavru elde ettik. Ondan sonra iki tane üçüz ve bir tanede dördüz yavru aldık. 19 ay sonra bu dördüzlerden biri ölmüştü ve diğer üç yavruya da tohumlama yaptık, bu şekilde bir protokolüm var. Türkiye'de şuanda hiç kayıtlara geçmiş bir dördüz yok. Hayvanlar üçüz doğurmuş ve bunlarda sonradan hiç kontrolleri yapılmamış.  Biz şimdi bunu yapıyoruz. Bu hayvanlara tekrardan senkronizasyon yapıp, tohum atarak döl verimlerini kontrol edeceğiz. Yani ikizliklerde üçüzlerde hayvanlardan bir tanesi erkek olursa döl verimi olmuyor. Bunların dördü de dişi olduğu için bizim bir şansımız var ve bunu da biz takip edeceğiz, kontrol edeceğiz. Hormonlarla hayvanları senkronize ediyoruz. Ayrıca bu uygulamayı veteriner hekim arkadaşlarımıza göstererek eğitim vermiş oluyoruz" dedi.

Türkiye'de ilk defa dördüz yavru ve bu yavruların hepsinin de dişi olmasının kursiyer veteriner hekimler için büyük bir avantaj olduğunu belirten Prof. Dr. Faruk Aral ise Osmaniye Veteriner Hekimler odası tarafından düzenlenen suni tohumlama kursuna katılan Veteriner hekimlere uygulamalı eğitim verildiğini aktardı. Eğitimlerin bir parçası olarak sahadaki değişik uygulamaları gördüklerini anlatan Aral, Burada suni tohumlamanın yanı sıra senkronizasyon uygulamasını ve bunun sonucu olarak ta dördüz yavruların alınabileceği görmek için sahadaki hayvan yetiştiricimizin üretim yerine gelerek bu fırsatı da elde etmiş bulunuyoruz. Bu tohumlama yöntemine Bünyamin bey 2013'de başlamış ve 2016'da yavru sayısı 9 olacak. Bizde bu yöntemi kursiyerlerimize göstermek için buradayız" dedi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar