
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, haziran ayı üretici ile market arasındaki fiyat farklılıklarını ve girdi fiyatlarındaki değişimleri değerlendirdi.
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, haziran ayı üretici ile market arasındaki fiyat farklılıklarını ve girdi fiyatlarındaki değişimleri değerlendirdi. Bayraktar'ın yaptığı yazılı basın açıklamasına göre, haziran ayında üretici ile market arasındaki fiyat farkı en fazla elmada yüzde 338,4 olarak görüldü.
Bu durumu yüzde 257,8 ile kuru üzüm, yüzde 256,2 ile patlıcan, yüzde 231,9 ile havuç, yüzde 222,3 ile kuru incir ve yüzde 212,3 ile maydanoz izledi.
Bayraktar, açıklamasında markette satılan ürünlerin üretici fiyatlarına kıyasla oldukça yüksek olduğunu belirtti.
Örneğin, üreticide 5 lira olan elmanın markette 21 lira 92 kuruşa, 25 lira olan kuru üzümün 89 lira 44 kuruşa, 6 lira 90 kuruş olan patlıcanın 24 lira 58 kuruşa, 11 lira olan havucun 36 lira 51 kuruşa, 55 lira olan kuru incirin 177 lira 24 kuruşa ve 1 lira 99 kuruş olan maydanozun 6 lira 20 kuruşa satıldığını ifade etti.
Ayrıca, marketlerde haziran ayında 39 üründen 23'ünde fiyat artışı, 16'sında ise fiyat düşüşü olduğunu belirten Bayraktar, patlıcanın yüzde 47 ile en fazla fiyat artışı yaşanan ürün olduğunu ifade etti.
Bunun yanı sıra, karpuzun yüzde 32,3 ile en çok fiyat düşüşü yaşanan ürün olduğunu söyledi.
Üretici fiyatlarına gelindiğinde ise haziran ayında 31 üründen 12'sinde fiyat artışı, 11'inde fiyat düşüşü olduğunu belirten Bayraktar, havuç fiyatının yüzde 63,3 ile en fazla düştüğünü, sivri biberin ise yüzde 40,6 ile en fazla fiyat artışı yaşayan ürün olduğunu söyledi.
Bayraktar, üretici fiyatlarındaki değişimin sebeplerine de değindi.
Havuç, karpuz, yeşil fasulye, salatalık ve kabakta görülen arz artışının fiyatların gerilemesine neden olduğunu belirtti.
Çilekte ise talep daralmasının fiyatı düşürdüğünü ifade etti. Sivri biberdeki fiyat artışının ise baz etkisinden kaynaklandığını söyledi.
Yeşil soğan, zeytinyağı, ıspanak ve marul gibi ürünlerde ise artan talep nedeniyle fiyatların yükseldiğini belirtti.
Son olarak, Bayraktar açıklamasında haziran ayı aylık ve yıllık girdi fiyatlarındaki değişimlere de değindi.
Gübre fiyatlarında 6 aydır oluşan düşüş trendinin haziran ayında artışa geçtiğini belirtti.
Amonyum sülfat gübresi, üre gübresi, DAP gübresi, 20.20.0 kompoze gübresi ve kalsiyum amonyum nitrat gübresi gibi girdilerde aylık ve yıllık bazda fiyat değişimleri olduğunu ifade etti.
Mazot fiyatının aylık olarak artarken, yıllık bazda düştüğünü söyledi.
Besi yemi ve süt yemi gibi diğer girdi fiyatlarında ise artışlar yaşandığını belirtti.
Bayraktar, üreticinin mağdur olmaması ve üretime darbe vurulmaması için girdi fiyatlarının makul seviyelerde tutulması gerektiğini vurguladı.

Yorum Yazın