
Türk Sağlık-Sen Kocaeli Şube Başkanı Ömer Çeker, TÜİK'in Nisan ayı enflasyon verileri sonrası yaptığı açıklamada kamu çalışanlarının maaşlarının enflasyon karşısında eridiğini belirterek ek zam ve refah payı talebinde bulundu.
TÜİK’in Nisan ayı enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından, Türk Sağlık-Sen Kocaeli Şube Başkanı Ömer Çeker, kamu çalışanlarının alım gücünün hızla düştüğünü belirterek ek zam ve refah payı taleplerini yineledi.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Nisan ayında yüzde 3,0 artarken, yıllık enflasyon yüzde 37,86’ya ulaştı.
Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Türk Sağlık-Sen Kocaeli Şube Başkanı Ömer Çeker, yılın ilk dört ayında enflasyonun yüzde 13,36’ya ulaştığını, bu süreçte kamu çalışanlarının maaşlarında ise reel anlamda yüzde 7,36 oranında bir erime yaşandığını vurguladı.
Çeker, 2025 yılı için öngörülen enflasyon oranının yüzde 24 olduğunu hatırlatarak, mevcut verilerin yıl sonu itibarıyla bu beklentinin çok üzerine çıkacağına dikkat çekti.
"Halihazırda enflasyon, yılbaşında yapılan maaş zammını ikiye katlamış durumda," diyen Çeker, kamu çalışanları ile emeklilerin geçim sıkıntısının giderek arttığını belirtti.
Açıklamasında, maaşların giderek eridiğini ve alım gücündeki düşüşün kronikleştiğini ifade eden Çeker, “Enflasyonu frenlemek adına alım gücünü düşürmek, sosyal devlet anlayışıyla bağdaşmaz,” sözleriyle mevcut ekonomik politikaları eleştirdi.
Ekonomik istikrarın ancak toplumun tüm kesimlerinin refahıyla sağlanabileceğini vurgulayan Çeker, “Sağlık çalışanları, memurlar ve emeklilerin alım gücünün yükseltilmesi piyasaya da güven verir; bu durum, enflasyon üzerinde olumlu bir etki yaratır,” dedi.
“Enflasyon oranında yapılan artış zam değil, güncellemeye denk gelir,” sözleriyle kamu çalışanlarının zam taleplerinin meşru ve haklı olduğunu savundu.
Çeker, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne de çağrıda bulunarak yasama yılı sona ermeden önce hayat pahalılığına karşı önlem alınmasını ve çalışanların alım gücünün artırılmasına yönelik yasal düzenlemelerin yapılmasını istedi.
“Kamu çalışanlarının nefes alması, piyasaların da rahatlamasını sağlayacaktır. Bu nedenle ek zam ve refah payı talebimizi bir kez daha yineliyoruz,” diyerek açıklamasını sonlandırdı.

Yorum Yazın