160x600
20 November, 2025, Thursday
DOLAR 42.2631
EURO 49.0719
ALTIN 5726.6

Sınırın sıfır noktasında üzüm hasadı başladı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Sınırın sıfır noktasında üzüm hasadı başladı
Abone ol
‘'kilis Horoz Karası' Cinsi üzümün Hasadına Başlandı.

Kilis karası olarak bilinen, kentin adıyla da özdeşleşen ‘’Kilis horoz karası’ cinsi üzümün hasadına başlandı. Üzümün kilosu tarlada 5 TL’den, marketlerde ise 25 TL’den alıcı buluyor.

Türkiye’de önemli bağcılık bölgelerinden biri olan sınır kenti Kilis’te, Horoz karası cinsi üzümün hasadına başlandı. Sofralık olarak da tüketilen üzümün kilosu tarlada 5 TL’den, marketlerde 25 TL üzerinde satılıyor. Üzüm üreticilerinin bir kısmı fiyatların düşük olması nedeniyle üzümlerini kurutmalık olarak değerlendirmek için çalışmalara başladı. Kilis’in Musabeyli ilçesi ve köylerinde daha fazla yetiştirilen üzümde, kuraklık ve afetlerden dolayı rekoltenin düşük olduğu bildirildi. Kavurucu sıcağın altında bağlarda üzüm hasadı yapan tarım işçilerinin de zorlu mesaisi devam ediyor.

‘‘İlk hasat Suriye sınırında yapıldı’’

Horoz karası üzümünün Kilis’teki ilk hasadı Suriye sınırına sıfır noktada bulunan Süngütepe köyünde yapıldı. Kilis Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, Kilis Karası üzümünün hüzünlü hasadına başlandığını ifade ederek, ‘‘Kilis’te yaklaşık 160 bin dekar alanda üzüm üretimi yapılmaktadır. Üzümler yaş ve kuru olarak piyasaya sürülüyor. Bu yılın rekoltesinde düşüklüğün sebebi iklim şartları. Sıcaktan zor konuşurken alın teri döktükleri tarlalarda üreticiler hasat yapıyor. Kilis Horoz Karası oldu gönül yarası çünkü 3 kilogram üzüm satarsam 1 bardak çay içebilirim. Fiyatların çok yüksek beklediğimiz senede fiyatların çok düşük olması üzüm üreticilerini mağdur ettiğinin’’ dedi.

Babasının vefatından sonra çiftçi olarak tekrar memleketine döndüğünü söyleyen Çiftçi Ahmet Azkanmaz,‘‘5 dil biliyorum ve ekmek paramı yabancı dillerden çıkartarak gitmediğim ülkede kalmadı. Babam vefat ettikten sonra hep aklıma getirdim. Bağ ve tarlaların boş kaldığını, çiftçilik yapmam gerektiğini düşündüm. 5 dili ve yaşantımı geride bırakıp köyüme gelerek çiftçiliğe başladım ve şuan üzüm hasadı yapıyoruz. Üzüm üreticileri olarak umduğumuz hasat yok ve hem fiyat, hem de rekolte yönünden sıkıntı çekiyoruz’’ diye konuştu.

Örgü İpliği

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Tunusta Taksim rüzgarı esti Önceki Haber

Tunusta Taksim rüzgarı esti

Gençlik ve spor kursları istihdama katkı sunuyor Sonraki Haber

Gençlik ve spor kursları istihdama katkı...

Haber Yorum Üstü

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar