28 Mart, 2024, Perşembe
DOLAR32.3375
EURO35.1039
ALTIN2309.0

Şimşek: Ramazanda ağız kokusunun çözümü bol su içmek

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Şimşek: Ramazanda ağız kokusunun çözümü bol su içmek
Abone ol
AĞIZ DİŞ VE ÇENE CERRAHİSİ UZMANI DR. DT. SANCAR ŞİMŞEK, RAMAZAN AYINDA AÇLIK NEDENİYLE OLUŞAN AĞIZ KOKUSUNDAN KURTULMANIN EN KOLAY YOLUNUN SAHURDA BOL BOL SU İÇMEK OLDUĞUNU SÖYLEDİ.

Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Dt. Sancar Şimşek, Ramazan ayında açlık nedeniyle oluşan ağız kokusundan kurtulmanın en kolay yolunun sahurda bol bol su içmek olduğunu söyledi.


Ramazan ayında ağız ve diş sağlığı için sahur ve iftardan sonra dişlerin fırçalanması gerektiğinin altını çizen Şimşek, “Ayrıca bol bol su içilmeli. Ağızda bakteri olması veya diş eti probleminin olması kötü bir ağız tadı ve kokusu bırakacaktır. Bu ağız kokusu açlık sırasında veya su içilmediği oruç vakitlerinde, dışarıdan algılanabilir hal alabilir” dedi.


Ağız kokusunun kişiyi ve çevresindeki insanları rahatsız edebileceğini aktaran Şimşek, “Ağızdan alınan nefes, diş etini kurutarak koku yapabilir. Böyle bir durumun olmaması için sahurda bol sıvı tüketilmesini öneriyoruz. Tüketilen su, tükürük akışkanlığını artırır. Sahurda yemek yedikten sonra mutlaka diş fırçalanmalı ve ardından bol su tüketilmelidir” ifadelerini kullandı.



“Durduk yere kanayabilir”


Diş etinde sorunu olanların, çürük tedavisini erteleyenlerin oruç tutarken zorluk yaşayabileceğine dikkat çeken Şimşek, “Eğer çürükler varsa oruçluyken ansızın diş ağrısı yapabilir. Bu durumlar enfeksiyona da dönüşebiliyor. Diş eti probleminde ise diş etleri durduk yere kanayabilir, böyle bir durum oruçla ilgili problem oluşturabilir. Aynı zamanda ağızdaki sorunlar oruçlu iken kendini daha fazla hissettirecektir, ağız tadı ve kokusundaki sorunlar oruç tutmayı da zorlaştıracaktır” diye konuştu. Şimşek, oruç tutarken sıkıntı yaşamak istemeyenlerin diş sorunlarını bir an önce yaptırmaları gerektiği konusunda da uyarıda bulundu.


Ramazan ayı süresince takip edilmesi gereken beslenme önerilerini de sıralayan Şimşek, şöyle devam etti; "Oruç tutarken yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterin. Tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra aralıklı ve her seferinde küçük porsiyonlar şeklinde beslenin. Yemeklerinizi hızlı yemekten kaçının, yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek tüketin. Sahur öğününüzü atlamayın, mutlaka yapın. Sahurda hafif bir kahvaltı yapabilir ya da çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan bir öğün tercih edebilirsiniz. İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlayıp, 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edebilirsiniz. Hem enerji veren hem de kan şekerini hızlı bir şekilde yükselten besinler beyaz ekmek, pirinç pilavı, kızarmış patates gibi yiyecekler yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna tercih edin."


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Başkan Altay: “Sıfır atık vizyonu bir dünya markası haline geldi”Önceki Haber

Başkan Altay: “Sıfır atık vizyonu bir dü...

Belediyenin karla mücadelesi devam ediyorSonraki Haber

Belediyenin karla mücadelesi devam ediyo...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar