
Uzmanlar, sigaranın diş eti hastalıklarının en önemli risk faktörlerinden biri olduğunu ve diş kaybına yol açabileceği konusunda uyarıyor.
Uzmanlar, sigaranın diş eti hastalıklarının en önemli risk faktörlerinden biri olduğunu ve diş kaybına yol açabileceği konusunda uyarıyor.
Üsküdar Diş Hastanesi Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler, yaptığı açıklamada, sigara kullanımının ağız ve diş sağlığı üzerinde birçok olumsuz etkiye sahip olduğunu söyledi.
Dr. Güler, "Sigara içmek, diş eti hastalıklarının şiddetini artırabilir ve tedavi süreçlerini zorlaştırabilir.
Sigara içenlerde diş eti iltihabı ve diğer oral sağlık sorunları daha yaygın görülüyor. Ayrıca, sigara kullanımı diş etlerinin kanlanmasını azaltabilir ve iyileşme sürecini yavaşlatabilir.
Sigara kullanımı ayrıca kemik kayıplarına ve periodontitis gibi ciddi diş eti hastalıklarının gelişimine de yol açabilir." dedi.
Diş eti hastalıklarının şiddetini belirleyen iki ana risk faktörünün diyabet ve sigara olduğunu belirten Dr. Güler, şunları kaydetti:
"Sigara kullananlarda diş eti hastalığı sessizce ilerler ve hasta genellikle dişlerinin sallandığını fark edene kadar problemi fark etmez.
Bu durum, 30-35 yaşlarındaki kişilerde tüm dişlerin kaybedilmesine kadar gidebilir. Bu nedenle, sigara kullanımı diş eti hastalığını gizleyerek ve ilerlemesine neden olarak ciddi bir sağlık riski oluşturabilir."
Dr. Güler, sigaranın ağız kanserlerinin de başlıca nedenlerinden biri olduğunu vurguladı.
"Sigara içmek, ağız ve boğazdaki hücrelerin zarar görmesine ve kanser gelişimine yol açabilir.
Sigara içenlerde ağız kanseri riski önemli ölçüde artar ve diğer risk faktörleriyle birleştiğinde bu risk daha da yükselebilir.
Bu nedenle, sigara kullanımının bırakılması veya azaltılması, ağız kanseri riskinin azaltılması için önemlidir." dedi.
Dr. Güler, diş eti hastalıklarının tedavisinde sigara kullanımının önemli bir engel olduğunu da sözlerine ekledi.
"Sigara içenlerde, iyileşme süreci daha uzun olabilir ve tedavinin etkinliği azalabilir.
Bu nedenle, diş eti hastalıklarının tedavisi sırasında sigara kullanımından kaçınılması veya sigarayı bırakma sürecine girilmesi önemlidir."

Yorum Yazın