29 Nisan, 2024, Pazartesi
DOLAR32.371
EURO34.7766
ALTIN2438.5

Selektör ile uyarıya ceza yağdı: “Selektörle uyarı hukuka uygun”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Selektör ile uyarıya ceza yağdı: “Selektörle uyarı hukuka uygun”
Abone ol
Bayram dönüşü bazı bölgelerde selektörle radar uygulamasını haber veren sürücülere cezalar kesildi. Selektör cezasına hukukçular tepki göstererek “Selektörle uyarı tamamen hukuka uygundur. İtiraz sonucunda iptal edilmesi gerekir” dedi.

Bayram dönüşü bazı bölgelerde selektörle radar uygulamasını haber veren sürücülere cezalar eksildi. Selektör cezasına hukukçular tepki göstererek “Selektörle uyarı tamamen hukuka uygundur. İtiraz sonucunda iptal edilmesi gerekir” dedi.

Düzce’de ve ülkenin bir çok yerinde polis ekiplerince yapılan radar uygulamalarını selektörle uyarmaya çalışanlara ceza yağdı. Düzce ilin de selektör uyarısı yaparak radar uygulamasını bildiren 66 araç sürücüne 45 Bin 540 TL ceza yazıldı.

Avukat Gönenç Gürkaynak, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada

“Vatandaşın vatandaşı hukuku ihlal etmekten alıkoyması, hız sınırlarını aşmak gerekçesiyle idari para cezasına çarpılmasını engellemek amacıyla koruması ve radar uygulamasından haber vermek üzere karşı yönden gelen araçlara  selektörle durumu işaret ederek bildirmesi hukuka uygundur. Polisin selektör yapan araç sahiplerine idari para cezası vermesi hukuka aykırıdır” dedi.

Yine Osmaniye Barosu avukatlarından Selam Bozdoğan ise

“Selektör yapmak/atmak çoğu şey için yapılabilir. Herhangi bir kaza ya da olumsuz durumu haber vermek için olabilir.

Eğer bu durum başka araçları rahatsız edici derecede değilse ve bir şikayet yoksa trafikte akışın daha sağlıklı sağlanması için bir iletişim aracı olarak kullanılır.

Böyle durumlarda iletişim aracı olarak kullanılan bir uygulamanın radar haber vermek için kullanıldığını tespit etmek de imkansızdır. Kesinlikle itiraz sonucunda iptal edilmesi gerekir” ifadelerini kullandı.

Selektör araç sürücülerin birbirini çeşitli nedenlerle uyarmak için başvurduğu yöntemlerin başında geliyor.

Bir çok sürücü bayram tatilinde selektör yaptığı için on binlerce lira para cezasına çarptırıldı.

Bu duruma tepki gösteren Avukat Gönenç Gürkaynak vatandaşın birbirini selektörle uyarmasının hukuka uygun olduğunu belirterek polisin selektörle radar uygulamasını haber vermesinin hukuka aykırı olduğunu kaydetti.

"Polis mevzuatın dışına çıkarak ceza yazmış"

Polisin ilgili para cezasını verirken dayandığı mevzuatın, kişinin gözle gördüğünü bir başkasına haber vererek uyarması durumuna uyarlanamayacağını aktaran Gürkaynak şöyle devam etti:

“O mevzuat özel teçhizat kullanmak suretiyle radar uygulamasını öğrenerek süratini düşürenlerin bu türden ekipman kullanmalarına dair düzenleme getirmektedir.  

Gerçi kanımca o düzenleme de Anayasaya aykırı ama o başka bir konu.

Bu türden teçhizat kullanımına özgülenmiş mevzuatı yorum yoluyla vatandaşın vatandaşla sinyal yoluyla iletişim kurmasına uygulayanlar, zaten pozitif hukuk yönünden lafzi olarak dahi yürütülemeyecek bir yorumu yürütmüş ve mevzuatın kapsamı dışına tamamen çıkmış olur.

Konuya hukukun doğası ve doğal olan mantıki yorum çerçevesinde bir ülkede hukukun uygulamasının ne olması gerektiği yönünden bakarsak da durum değişmeyecektir.

Radar uygulama alanından hemen evvel bir benzincide birbirinin aksi istikamete gitmekte olan iki şoför birbirleriyle çay içip sohbet ederken biri diğerine "radar var, yavaş git" diyecek olsa tam o sırada tuvaletten çıkmakta olan ve bunu duyan bir polis memuru onlara idari para cezası yazabilir mi?

Yazamaz. Neden? Zira, biri yönünden kurduğu cümlenin ta kendisi hukuka aykırı değildir diğeri yönünden ise henüz herhangi bir ihlal gerçekleşmemiştir.

Peki bu durum seyir halinde selektörle yaşanırsa farkı nedir? Fark yoktur”

“Selektörle kucaklaşmaya devam”

 Devlet ve hukuk sisteminin belli bir yolda radarla hız sınırı uygulaması yapıldığını haber vermekle mükellef olduğunu hatırlatan Avukat Gürkaynak

“Bunu kamu görevlisinin işaretlemesi yerine vatandaşın birbiri için işaretlemesi hukuka aykırı kılınamaz.

Kaldı ki, konuyu amaç yönünden inceleyecek olursak, yollara sıklıkla sahte polis arabası ve polis memuru panosu koyarak bir anlık sürat düşüşünü hedefleyen bir hukuk uygulamasının, tamamen aynı sonucu veren bir selektör yapma işleminin ta kendisini hukuka aykırı kılmaya kalkışması amaçsal anlamda da çelişkilidir.

Bu sebeplerle, Türkiye'de kırk yıldır şahit olduğum vatandaş dayanışmasının hukuka uygun olduğu ve bu bayram icat edilen uygulamanın hukuka aykırı olduğu kanaatindeyim.

Selektörle kucaklaşmaya devam” ifadelerini kullandı.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Alevlere teslim olan ev kullanılmaz hale geldiÖnceki Haber

Alevlere teslim olan ev kullanılmaz hale...

Belediyenin imkanlarıyla hazırlandıkları polislik sınavında hedeflerine ulaştılarSonraki Haber

Belediyenin imkanlarıyla hazırlandıkları...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar