160x600
05 Temmuz, 2025, Cumartesi
DOLAR38.7786
EURO43.8944
ALTIN4143.5
Yusuf Cinkara Otomotiv

Savaştan kaçtı Türkiye'ye sığındı şimdi dünyaya mozaik ihraç ediyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Savaştan kaçtı Türkiye'ye sığındı şimdi dünyaya mozaik ihraç ediyor
Abone ol
Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde Suriye'deki savaştan kaçıp Türkiye'ye sığınan mozaik ustası metrekaresi 600 dolardan dünyanın dört bir tarafına eserlerini satıyor. İlçede 30 kişiye istihdam da sağlayan Suriyeli mozaik ustası daha çok uluslararası çalıştıklarını kaydetti.

Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde Suriye'deki savaştan kaçıp Türkiye'ye sığınan mozaik ustası metrekaresi 600 dolardan dünyanın dört bir tarafına eserlerini satıyor.  İlçede 30 kişiye istihdam da sağlayan Suriyeli mozaik ustası daha çok uluslararası çalıştıklarını kaydetti. 

Türkiye’nin güneyinde yer alan Suriye’de yaşanan iç savaş sonrası milyonlarca insan ülkemize göç etmişti.

Savaş sonrası hayatları ve meslekleri değişen Suriye vatandaşları, Türkiye’de çeşitli meslek gruplarına yöneldiler.

Savaş sonrası Hatay’ın Reyhanlı ilçesine göç eden resim öğretmeni Mehmed Eldeni de burada yeni bir yaşam kurdu.

Sanat eserleri konusunda yetenekli olan Eldeni, Reyhanlı ilçesinde mozaik ürünleri konusunda kendini geliştirerek bu alanda tablolar üretmeye başladı.

Başarısıyla ve eserleriyle takdir toplayan Eldeni, Türk ortağıyla birlikte işlerini geliştirerek namını ülke sınırlarının dışına taşıdı.

Reyhanlı’da bulunan mozaik atölyesinde yaklaşık 30 çalışanı bulunan Eldeni’nin metrekaresini 600 dolardan sattığı tablolar; Amerika, Fransa, Almanya, Kanada ve Avustralya olmak üzere dünyanın dört bir yanına satıyor.

“Daha çok uluslararası satış yapmaya çalışıyoruz”

Ürünlerini daha çok yurt dışına sattığını ifade eden Eldeni, “2010 yılına kadar bu işi Suriye’de yaptık. Savaştan sonra 2011 yılında Türkiye’ye geldik.

Burada bu işi yapmaya çalışıyoruz.

Daha çok uluslararası satış yapmaya çalışıyoruz.

Avrupa, Amerika, Arap ülkelerinde ve Türkiye’de alıcılarımız var. Amerika, Fransa, Almanya, Kanada ve Avustralya olmak üzere en çok satışımız bu ülkelere var.

İnternet üzerinden satmaya çalışıyoruz.

Dünyanın her tarafına satmaya çalışıyoruz. İnternet üzerinden pazarlama yapmaya çalışıyoruz” dedi.

20 bin taş bulunan 1 metrekare eser 600 dolar

Yurt dışına 600 dolardan satılan bir metrekare eserde yaklaşık 20 bin taş bulunduğunu belirten Eldeni, “Bizde 22 çalışan ustamız var, 5 kişi de kesim işleri yapıyor. Dokuma işlerini yapan kadınlar da var. Eserin yapımı büyüklüğüne göre, taşın inceliğine göre değişiyor. Kimisi 10 gün, kimisi 4 gün, kimisi 20 gün, 1 ayda ve 2 ayda yapılan eserler var.

Yapılan eserin büyüklüğüne ve taşına göre yapım süresi değişiyor.

Türkiye’de metresini dolar ile satıyoruz.

Metrekaresini Türkiye’de 200 ile 400 dolar arasında satıyoruz.

Dış ülkelere de 600 dolardan başlayan fiyatlarla satıyoruz. Bir metrekarede yaklaşık 20 bin taş bulunuyor.

Taşın büyüklüğüne, küçüklüğüne göre de bu sayı değişebiliyor” ifadelerini kullandı.

“21 tablo var, Amerika’ya gidecek”

Atölye çalışanı Veli Engir, 21 tablonun Amerika’ya gönderilme aşamasında olduğunu belirterek, “Biz mozaik üzerine çalışıyoruz. 23 çalışanımız var.

Şimdi bu mozaik hazır; 21 tablo var. Amerika’ya gidecek. 81 tablo da Filistin’e gidecek” dedi.

Örgü İpliği
Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kuşadası Belediyesi, öğrencilerin beslenme çantalarını dolduruyorÖnceki Haber

Kuşadası Belediyesi, öğrencilerin beslen...

Beylikdüzünde otobüs kundaklama girişimiSonraki Haber

Beylikdüzünde otobüs kundaklama girişimi

Haber Yorum Üstü

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar