16 Nisan, 2024, Salı
DOLAR32.4332
EURO34.4798
ALTIN2488.7

Sahil magandalarına caretta caretta ve kum zambağı uyarısı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Sahil magandalarına caretta caretta ve kum zambağı uyarısı
Abone ol
Gazipaşa Hepimizin Platform Sözcüsü Güldane şahin, Koru Sahili’nde Gezen Jeep Ve Araçların Dikkatsiz Ve Acımasız Bir şekilde Kum Zambaklarını Ve Deniz Kaplumbağalarının Yumurtalarını Ezdiğini Söyledi.

Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde Gazipaşa Hepimizin Platform Sözcüsü Güldane Şahin, caretta carettaların yumurtlama döneminin başladığına dikkat çekerek, Koru Sahili’nde gezen jeep ve araçların dikkatsiz ve acımasız bir şekilde kum zambaklarını ve deniz kaplumbağalarının yumurtalarını ezdiğini söyledi.

Caretta caretta (deniz kaplumbağası) yumurtlama döneminin başladığını belirten Gazipaşa Hepimizin Platform Sözcüsü Güldane Şahin, Koru Sahili’nde gezen jeep ve araçların gelişi güzel bir şekilde kum zambaklarını ve deniz kaplumbağalarının yumurtalarını ezdiğini dile getirdi. “5 Haziran‘la başlayan ‘Dünya Çevre Günü’ ve ‘Çevre Haftası’nda, her zaman olduğu gibi sahillerimize ve doğamıza sahip çıkmalıyız diyen Şahin, “Siz araçlarınızla kumda dolaşmadan yaşayabilirsiniz ama caretta carettalarımız kuma yuva yapmadan yaşayamazlar.” ifadelerini kullandı.

Sahillerimize ve doğamıza sahip çıkmalıyız

Şahin açıklamasına şöyle devam etti: “Gazipaşamızın sahilleri öyle güzel ki. Kum zambakları, deniz kaplumbağaları, Akdeniz foklarımız derken, gerçekten sessiz bir cennet. 1 Mayıs -31 Ekim arası caretta carettaların yuvalama çoğalma büyüme yaşam zamanıdır. Özellikle Koru Sahili Kum Zambaklarının, caretta carettaların yaşam alanıdır. Maalesef ki sahillerimizdeki bu güzelliklere öncelikle biz insanlar zarar veriyoruz. Lüks araçlarımızla yuvaların üzerinden geçiyoruz, kum zambaklarını eziyoruz. Elimizdeki çöplerimizi atıyoruz, ateş yakıyoruz. Özellikle caretta carettaların yani deniz kaplumbağalarının en çok olduğu yer Koru Sahilimizdir. Bu sahilimizde dört çeker olan jeepler ya da diğer araçlar acımasızca kumlardaki yuvaların üzerinden geçiyor onları talan ediyor. Bilmiyorlar ki caretta caretta yavrusunun bin tanesinden bir tanesinin yaşayıp, 25 -30 yıl sonra dişi ise aynı sahillere yuva yapmak için geldiğini. Düşünebiliyor musunuz acaba niye aynı sahile geliyor? Bilim insanları tarafından hala araştırılmaktadır"

25 -30 yıl sonra yine geliyorlar

İnsanların araçlarıyla kumda dolaşmadan da yaşayabileceğini ancak deniz kaplumbağalarının kuma yuva yapmadan yaşayamayacaklarını söyleyen Şhin " Bazılarının aklına takılabilir carettalar ne işe yarar diye. Hatırlıyor musunuz? Bir yıl denizde zehirli ‘Deniz Anaları’ çoğaldı ve çoğumuz hastanelik oldu, işte Deniz Analarını yiyen, bizim özgürce denizlerde yüzmemizi sağlayan caretta carettalardır. Lütfen doğamızı koruyalım doğamız bizim hayat sigortamızdır. Caretta carettalara zarar vermek, yuvalarını bozmak, kum zambaklarını yok etmek, ve çiçeğini koparmanın büyük cezaları vardır .Bunun için kumsalda jeeplerinizle dolaşırken bir daha düşünelim” diye konuştu


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Açıklanan buğday ve arpa fiyatı üreticileri sevindirdiÖnceki Haber

Açıklanan buğday ve arpa fiyatı üreticil...

Nevşehir Belediyesi yaz konserleri Temmuz ayında başlıyorSonraki Haber

Nevşehir Belediyesi yaz konserleri Temmu...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar